goedkoopste brandstof

Brandstof auto: wat is de voordeligste?

Als je op dit moment in een benzineauto rijdt en tijdens het tanken de lagere prijzen voor diesel ziet, vraag je je misschien af of het niet slimmer is om je huidige wagen in te ruilen voor een dieselvariant. Of misschien is elektrisch rijden voordeliger? Wat de meest slimme oplossing is, hangt voor een groot deel van je persoonlijke situatie af. In dit artikel nemen we de verschillende mogelijkheden met je door.

Diesels perfect voor grote afstanden

Eigenlijk kun je vrij eenvoudig bepalen of een dieselauto financieel aantrekkelijker is. Als je minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt, is het economisch verstandiger om gewoon gebruik te blijven maken van een benzineauto. Dat heeft niet alleen met de brandstofkosten te maken, maar bijvoorbeeld ook met de te betalen wegenbelasting. Die is voor dieselauto’s soms wel 50 procent hoger dan bij benzineauto’s. Kortom: alleen als je veel met de auto op pad bent, is het slim om van een benzine- naar een dieselauto over te stappen.

Elektrisch of hybride-rijden

En hoe zit het dan met elektrisch rijden? Vraag je je waarschijnlijk af. Het voordeel van elektrisch rijden is dat er geen wegenbelasting betaald hoeft te worden. Die regeling geldt in ieder geval tot eind 2024. Doel van dit voordeeltje is om elektrisch rijden onder Nederlandse autorijders te stimuleren. Maak je veel kilometers en ben je bang dat je onderweg met een lege accu langs de kant van de weg komt te staan omdat er geen vrije laadpaal in de omgeving te vinden is? Kies dan voor een hybride-model dat zowel met elektriciteit als met reguliere brandstof overweg kan. In dit laatstgenoemde geval betaal je weliswaar wel wegenbelasting, maar krijg je 50 procent korting. Deze kortingsregeling loopt tot eind 2024. Vervolgens kun je nog een jaar van 25 procent korting profiteren, waarna vanaf 2026 de kortingsregeling wordt beëindigd.


Voordeel met benzineauto

Besluit je om voorlopig gewoon in een benzineauto te blijven rijden, dan zijn er toch een aantal mogelijkheden om de kosten te drukken. Een daarvan is door via een online vergelijkingssite op zoek te gaan naar een goedkope autoverzekering, die premievoorwaarden biedt waar je je helemaal in kunt vinden. Naast een

goedkope autoverzekering is het ook mogelijk om op je benzinekosten te besparen. Vermijd als het even kan tankstations langs de snelweg. Daar betaal je gegarandeerd de hoofdprijs voor brandstof. Door even een afslag te nemen en in een dorpje te tanken, bespaar je in de regel minstens 10 cent per liter. Met behulp van speciale apps is het vinden van het goedkoopste tankstation in de omgeving overigens heel erg makkelijk. Tenslotte kun je natuurlijk ook je rijstijl aanpassen, zodat het brandstofverbruik afneemt.