schulden

Schulden, wat moet je doen om eruit te komen?

Voor de crisis werden we gestimuleerd om maar veel te kopen. Meer meer meer.

Je huis werd toch wel meer waard over de jaren en je beleggingsportefeuille zou het op de lange termijn altijd beter doen dan sparen bij de bank. Dat zeiden de mensen die het konden weten.

Je kon zelfs geld lenen om er rendement mee te behalen door te beleggen bijvoorbeeld. Denk aan Spaarbeleg. Helaas weten we nu beter en zitten veel mensen met schulden. Als je in de schulden zit, zoek je vaak naar makkelijke manieren om aan geld te komen om de hoognodige rekeningen en behoeften te kunnen betalen. Maar veel van die manieren zijn verkapte wijzen van lenen, die je uiteindelijk alleen maar verder in de schulden helpen.


Wat moet je zeker niet doen om niet nog verder in de schulden weg te zakken?

Betalen met je credit card

Nog steeds wordt er geadverteerd voor het gebruik van credit cards. Handig om online mee te betalen en al je aankopen zijn automatisch verzekerd. Zeker, dat is waar. Maar wat je je misschien niet realiseert, is dat je met deze financieringsvorm (want dat is het) erg duur uit bent omdat credit card maatschappijen je een schandalig hoge rente laten betalen. Bijna twee keer zo hoog als de rente op een doorlopend krediet en bijna drie keer zo hoog als de rente op een persoonlijke lening.

Er zijn maatschappijen die je de maximale rente laten betalen (15%). En daarbovenop nog een heleboel, jaarlijks terugkerende kosten, die je ook kwijt bent als je de kaart niet gebruikt. Kortom, een credit card is een echte bleeder als het om gezonde financiën gaat. Gebruik hem dus niet of alleen heel spaarzaam als het echt niet anders kan, want duurder kan je niet af zijn. Beter nog, zeg hem op, want met een credit card ga je je dingen veroorloven, die niet bij je inkomen passen.

Weg met die klantenkaart

Goede klanten worden beloond door Wehkamp, de Bijenkorf en al die andere warenhuizen, waarin je heerlijk op krediet kunt shoppen. Maar wat hierboven voor de credit card staat, geldt ook voor de klantenkaart. Het is een hele dure vorm van lenen voor spullen, die je misschien niet eens nodig hebt en die je je eigenlijk niet kunt veroorloven.


Een klantenkaart is eigenlijk nog dommer dan een credit card, die je nog op meerdere plekken kunt gebruiken. En vergis je niet: ook het bezit en het gebruik van een klantenkaart wordt gewoon aangemeld bij het BKR. Dus denk niet, oh als ik een keer achter loop met betalen bij de Wehkamp, dan is dat niet zo erg want dat valt toch niemand op. Dan sta je raar te kijken als je later geen hypotheek kunt krijgen vanwege een slechte credit score. Een klantenkaart gebruiken (of geld bestellen bij het verzendhuis) is in alle opzichten een slecht idee. Opzeggen dus.

Nu kopen, over zes maanden betalen

Dat lijkt een aantrekkelijke aanbieding. Maar ook dit is een vorm van lenen. Lees hier waarom.

Geld bestellen?

Geld bestellen tot de limiet. Het lijkt zo eenvoudig. Op een voorgedrukt formuliertje invullen welk bedrag je wilt hebben en het staat binnen 24 uur op je rekening. Dom! Niet aan beginnen, want je betaalt de maximaal toegestane rente van twee cijfers! Voor het verzendhuis is dat de hoofdprijs. Zij lenen geld bij de bank voor een procent of vier en zetten het bij jou uit tegen veertien procent rente. Eigenlijk schandalig dat dat zomaar mag, maar het gebeurt. Trap er niet in, als je echt geld moet lenen, ga dan naar een normale bank en vergelijk de rentetarieven voordat je er aan begint. Anders is het zonde van je inkomen.

Rood staan

Wie kent dat niet: een week voordat het salaris wordt overgemaakt, duikt je saldo even in het rood. Nou ja, denk je, volgende week is het weer aangezuiverd. Maar vergis je niet, rood staan is waarschijnlijk de allerduurste manier van geld lenen. Want dat is het eigenlijk. Als je debet staat op je betaalrekening, al is het maar even, knipt en scheert de bank je waar je bij staat. Omgerekend is het dubbel zo duur als het hebben van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. En sta je langer dan een paar dagen rood bij de bank, zonder dat je formeel een kredietruimte hebt bedongen? Dan is de bank verplicht om je als wanbetaler bij het BKR aan te melden.  Rood staan lijkt gemakkelijk maar is in alle opzichten een slecht idee. De bank vaart er wel bij, natuurlijk. Jij niet.

Flitslening

Heb je heel snel even geld nodig voor een paar dagen, om een brandje te blussen of om mannetjes van de deur te houden? Dan lijkt een flitslening een idee. Lijkt, want de kosten die je bij een flitslening betaalt, zijn schaamteloos, vindt ook de toezichthouder. En als je vooraf geld moet betalen om voor een flitslening of flitskrediet in aanmerking te komen, dan zit je waarschijnlijk in de criminele hoek, want dat is niet (meer) toegestaan.

Flitsleners zijn consumenten die met hun rug tegen de muur staan. En criminelen weten dat. Ze lenen je geld uit en halen dat met harde hand terug. Kun je niet terugbetalen dan, wordt een peperduur incassotraject gestart, waar het de criminelen eigenlijk om te doen is. Via een aanverwant bedrijf wordt er dan beslag gelegd op je loon, je bezittingen en je huisraad. Je spulletjes worden in het openbaar verkocht en uit de opbrengst worden veel bijkomende kosten verhaald. Zit je nog verder in de problemen. Als de nood aan de man is, leen dan wat bij familie of sluit een sociale lening af bij de Stadsbank. Veel verstandiger, als je je eenmaal over de schaamte hebt heengezet.