bedrijfsaansprakelijkheid

3 tips bij het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer kun je aansprakelijk gesteld worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je tijdens het werk schade aanricht bij een klant. Omdat zo’n schadeclaim hoog op kan lopen, is het niet prettig als je de kosten uit eigen zak moet betalen. Dit voorkom je door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Heb je deze verzekering (nog) niet? Wacht hier dan niet te lang mee. Om jou een handje te helpen, zetten we hier 3 tips bij het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering op een rijtje.

1. Stel vast welke risico’s je loopt

Sommige ondernemers denken dat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor ieder bedrijf hetzelfde is, maar dat is niet het geval. De standaarddekking komt bij veel verzekeraars overeen, maar je bepaalt ook deels zelf hoe jij je verzekert tegen schadeclaims van klanten. Stel daarom eerst vast welke risico’s je loopt voordat je op zoek gaat naar een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Werk je voornamelijk vanuit huis en gebruik je hier in principe alleen een laptop voor? Dan is de kans op schade aanzienlijk kleiner dan wanneer je dagelijks bij klanten over de vloer komt en hier allerlei werkzaamheden uitvoert.

2. Bepaal de juiste dekking

Zodra je de risico’s in kaart hebt gebracht, kun je kijken hoe jij je bedrijf kunt verzekeren tegen aansprakelijkheid. Je sluit standaard een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Richt je per ongeluk schade aan bij een klant? Dan ben je hiervoor verzekerd. Je bent zowel verzekerd voor schade aan personen als schade aan objecten. Zelfs schade door medewerkers en producten valt binnen de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering


De dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is vaak voldoende, maar dit is niet altijd het geval. Je bent namelijk niet verzekerd voor (financiële) schade door verkeerde adviezen, vergissingen of onjuistheden als je alleen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. Ook inbreuk op geheimhouding, privacy of auteursrecht is niet verzekerd. Wil jij je ook voor dergelijke schade verzekeren? Breid een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dan uit met beroepsaansprakelijkheid. Je kunt in dat geval ook bij je verzekeraar aankloppen bij schade door een beroepsfout.

3. Vergelijk verzekeraars met elkaar

Ben je op zoek naar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp? Dan hoef je hier niet lang naar te zoeken. Deze zakelijke verzekering kun je namelijk bij een groot aantal verzekeraars afsluiten. Om tijd en moeite te besparen, sluit je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering misschien af bij de eerste verzekeraar die je tegenkomt. Verstandig is dit niet, want je kunt beter een vergelijking maken. Wie verschillende verzekeraars met elkaar vergelijkt, voorkomt dat hij een (veel) te dure zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit.

De premies van deze verzekering lopen namelijk sterk uiteen. Vraag daarom altijd offertes op bij verschillende verzekeraars en leg deze vervolgens naast elkaar. Om de beste zakelijke aansprakelijkheidsverzekering te vinden, kijk je niet alleen naar de prijs. Lees ook de voorwaarden goed door, want zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.