Wat is de ideale shampoo? Die zoekt natuurlijk iedereen. Maar wat maakt shampoo tot de ideale shampoo? Wat onderscheidt een slechte van een goede shampoo?

 

Wat is belangrijk?

Bij het beoordelen van een shampoo kijk je naar de prijs, of het lekker ruikt en of het goed aanvoelt tijdens het wassen, of het makkelijk uitgespoeld kan worden en je haar goed schoonmaakt.

Beoordelen

Je kunt een shampoo alleen beoordelen naar de conditie van je haar nadat je die shampoo een paar keer gebruikt hebt. Is je haar zacht, statisch, moeilijk te kammen, slap, wordt de kleur dof, is je haar droog of is je hoofhuid geïrriteerd of jeukerig.

Reclame

Iedereen kent de reclame van mensen onder de douche die helemaal blij worden van hun shampoo die overvloedig schuimt. Deze beelden hebben mensen het idee gegeven dat veel schuim en een goede shampoo hetzelfde zijn. In het echt betekenen die grote vlokken schuim meestal alleen maar dat je te veel shampoo hebt gebruikt of dat er te veel zeep- of wasactieve bestanddelen in zitten.

Kijk op het etiket !

Natuurlijk moet een shampoo in de eerste plaats het vet en stof uit je haar verwijderen. Daarvoor zijn wasactieve stoffen nodig.

De meeste shampoos bevatten daarom dan ook meestal één van de volgende basis ingrediënten:

Ammonium Lauryl Sulfaat (ALS)

Sodium Lauryl Sulfaat (SLS)

en het iets minder schadelijke

Ammonium Laureth Sulfaat (ALES)

Sodium Laureth Sulfaat (SLES)

Ook DEA en TEA verbindingen komen voor. Deze zijn in de US verboden maar komen wel voor in sommige shampoo’s in Nederland

Dit zijn bestanddelen die zorgen voor het schuim in de shampoo. Ze drogen het haar en hoofdhuid uit en kunnen irritaties en droogheid van de huid veroorzaken als ze in te grote concentraties voorkomen.

 

Shampoo met natuurlijke ingrediënten

Wil je echt een shampoo zonder deze ingrediënten, dan kom je al snel terecht bij de natuurlijke cosmetica lijnen die werken zonder of met zo min mogelijk synthetische toevoegingen, om enkele voorbeelden te noemen:

Weleda en HennaPlus.

Het is trouwens ook niet zo moeilijk om zelf je eigen shampoo maken.

Wie kiest welke shampoo?

Heb je aanleg tot allergie, dan kun je het beste een natuurlijke shampoo kiezen met een eenvoudige samenstelling zonder veel toevoegingen.

Als je een gevoelige huid hebt, last van roos of eczeem, kies dan een extra milde shampoo.

Wil je je haar vaak wassen, b.v. als je vaak sport of zwemt. kies dan ook voor een hele milde shampoo.

Heb je geen bijzondere problemen met je hoofdhuid dan kun je een shampoo kiezen met toegevoegde eigenschappen. Zoals een shampoo die volume geeft of je kleur langer goed houdt enz.

 

Veelgestelde vragen

 

Hoe vaak moet je je haar wassen?

Gemiddeld twee keer per week.

Lees hier hoe je je haar wast.

Hoe meer schuim hoe schoner je haar.

Ja, maar als een shampoo erg schuimt betekent dat meestal dat er veel zeep in zit. Dit droogt je haar uit, kan klitten en gespleten haarpunten veroorzaken en kan leiden tot overmatige vetproductie.

Is een conditioner echt nodig?

Een conditioner kan voor volume, glans, en ontklitting zorgen. Ook als je haar door stylen en verven veel te lijden heeft gehad kan het zeker helpen. Een conditioner heeft de functie van een soort plamuur die beschadigingen van het haar herstelt. Omdat de bestanddelen van shampoo en conditioner niet altijd goed samen gaan, is het belangrijk de shampoo eerst heel goed uit te spoelen. Voor een goede werking (sommige stoffen moeten de tijd krijgen om te hechten) is het wel nodig om ze enige tijd in te laten trekken. De 2-in-1 of 3-in-1 producten zijn altijd iets minder effectief als een losse shampoo en een losse conditioner. Maar een conditioner voegt dus zeker iets toe.

Is dure shampoo beter dan goedkope?

Vaak zullen shampoo’s dezelfde basisingrediënten bevatten. Er zijn dan dure en goedkope varianten terwijl er in het resultaat dan weinig of geen verschil zit. De toevoegingen, geuren kleuren enz. verschillen. Wil je een hele milde, natuurlijke shampoo met zo min mogelijk synthetische toevoegingen, dan ben je iets duurder uit. Meer dan 6-8 Euro uitgeven voor een shampoo is niet nodig.