Lang haar verzorgen

Laatst bijgewerkt:

Heeft lang haar een andere verzorging nodig dan kort haar?

Het is wel zo dat lang haar veel langer meegaat en eerder last heeft van beschadiging.

10 Tips voor mooie lange lokken

Lang haar is vrouwelijk en heeft vaak iets romantisch. Maar om lang haar mooi en gezond te houden heeft het wel een goede verzorging nodig. Meer verzorging dat kort haar nodig heeft.


Als je je bedenkt dat je haar 3/4 tot 1 cm per maand groeit dan is haar van zo’n 30 centimeter lang bijna drie jaar oud. Hoe langer je haar, hoe ouder het is.

1. Milde verzorging van je lange haar

Kies voor milde, bij voorkeur natuurlijke verzorgingsproducten die geen schadelijke of agressieve ingrediënten bevatten. Verwen je haar af en toe met een conditioner, haarmasker of natuurlijke middeltjes voor mooi haar.

2. Gezonde hoofdhuid

Als je gezond en mooi lang haar wilt hebben, dan zal je hoofdhuid ook in goede conditie moeten zijn. Een gezonde hoofdhuid heeft geen last van roos, jeuk of andere irritatie. Als je daar wel last van hebt dan kan dat in het ergste geval leiden tot meer haaruitval en kale plekken.

3. Was je haar voorzichtig

Was je haar met zorg. Gebruik geen heet, maar lauwwarm water. Masseer je haar voorzichtig in met een goede kwaliteit shampoo en spoel het lang uit, zodat er geen resten in je haar achterblijven. Dep je haar droog en wring het nooit uit. Vermijd drogen en stijlen met föhns en stijltangen zo veel mogelijk.

4. Bescherm je haar

Bescherm je haar niet alleen tegen de zon, maar ook tegen andere schadelijke invloeden als zwemmen in chloorwater en andere chemicaliën.

5. Voorkom beschadiging

Voorkom dat je haar beschadigt. Je lange haar heeft veel te verduren omdat het vaak langs je schouders glijdt, of er tegen aan slaat, wappert in de wind, enz. Je kan hierdoor eerder last krijgen van gespleten haar. Maak in dat soort situaties (tijdelijk) een losse vlecht. Je kunt dat ook ’s nachts doen als je een onrustige slaper bent. Voorkom ook friemelen, draaien en ander onnodig gefrunnik aan je haar.

6. Opsteken

Als je een staart maakt, je haar vlecht of opsteekt, doe het niet te strak. Als je voelt dat er aan je hoofdhuid getrokken wordt dan brengt dat extra spanning op je haar en dat is niet goed voor je haar. Gebruik ook goede kwaliteit speldjes en elastiekjes. Dus bijvoorbeeld elastiekjes met een laagje er omheen. Ga ook niet slapen met spelden of elastieken in je haar. Als je niet met los haar wilt slapen, ga dan voor een losse vlecht.

7. Lang haar verven

Niet alleen is het verven van lang haar een kostbare en arbeidsintensieve taak, het is ook een aanslag op je haar. Wil je je haar wel verven, kies dan voor goede kwaliteit verf. Laat het door de kapper doen of koop kappersverf. Je kunt dan een mildere ontwikkelingsvloeistof kopen.

Bij pakjes haarverf die je bij de drogist koopt zit vaak ontwikkelingsvloeistof van 12%. Als je kappershaarverf koopt kun je een fles kopen met 3% of 6% waterstofperoxide. Dat is minder schadelijk voor je haar. Highlights is ook een optie omdat je dan je haar maar gedeeltelijk verft. Met Henna kun je je haar ook kleuren en het is niet slecht voor je haar. Je bent alleen wat beperkt wat het aantal kleuren betreft. Er zijn ook haarverven op basis van natuurlijke stoffen zonder ammonia.

8. Borstelen

Borstel of kam je haar niet als het nat is. Nat haar is extra kwetsbaar. Zelfs als je haar alleen nog wat vochtig is, is het kwetsbaarder dan dat het helemaal goed droog is. Borstel je haar terwijl je met je hoofd naar beneden hangt. Zo kan je van je nek to de onderkant je haren in een beweging borstelen. Gebruik een goede kwaliteit borstel. De beste borstels zijn gemaakt van varkenshaar. Deze haren nemen de natuurlijke olie van je hoofdhuid op en verdelen deze tijdens het borstelen over de rest van je haar.

9. Klitten

Als je lang haar hebt dan kan het niet anders dan dat je ook wel eens last hebt van klitten. Ontwar klitten niet door er met de kam of borstel aan te trekken, maar ontwar klitten voorzichtig met je vingers. Zo voorkom je dat je haar beschadigt of breekt. In het filmpje hieronder zie je hoe je je haar ontklit.

10. Levensstijl

En natuurlijk is je levensstijl en je voeding de basis voor mooi, sterk en gezond haar. Gezond en gevarieerd eten met voldoende gezonde vetten en proteïnen zorgt ervoor dat je lichaam de goede bouwstoffen heeft voor stevig haar.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *