gespleten haarpunten

Gespleten haarpunten, oorzaken en voorkomen

Inhoud

Gespleten haarpunten is een haarprobleem dat je het beste kan voorkomen. Wie wat langer haar heeft, ontkomt er bijna niet aan. En, als je er niks aan doet kan je haar behalve splijten ook nog een breken.

Wat zijn gespleten haarpunten?

Een haar kan splijten. Dat betekent dat de onderkant van de haar zich in tweeën of soms meer delen splitst. De haar kan ook op een hoger punt splijten. Als het haar gespleten is wordt het zwakker waardoor het makkelijk breekt. Het haar ziet er ook eerder pluizig en dof uit.


Hoe zien gespleten of dode haarpunten eruit?

Haren kunnen zich op verschillende manieren splijten. Zo ziet het er uit…

gespleten haarpunten herkennen

Oorzaken van gespleten haarpunten

Haar wordt zwak en broos door uitdroging, te veel borstelen, hitte, stijlen, verven en permanenten.

Gezond haar dat niet niet te droog is zal minder snel splijten. Als je haar droog is, beschadigd of in slechte conditie, dan zal het eerder splijten. Het is belangrijk om dat te voorkomen want als het haar eenmaal gespleten is, kan je het alleen nog afknippen.

Gevolgen van gespleten haar

Helaas, eenmaal gespleten haarpunten kun je niet meer herstellen. Gespleten haar wordt steeds zwakker met als gevolg dat het snel breekt tijdens het borstelen bijvoorbeeld. Als je er niks aan doet, zal je haar steeds hoger afbreken. Je haar wordt dan steeds dunner aan de uiteinden. Het enige dat je wel kunt doen is een knipbeurt en voorkomen dat je haren nog verder splijten. Langer haar is gevoeliger voor gespleten haarpunten omdat het langs je schouders en rug beweegt en vaak droger is aan de uiteinden.

Hoe voorkom je dat haren splijten?

Om te voorkomen dat je haar splijt kun je je haar zo goed mogelijk verzorgen en rekening houden met onderstaande tips:

1. Niet friemelen

Spelen, draaien, friemelen aan je haar kan de haarschacht, de buitenste laag van je haar makkelijk beschadigen. Ook als je vaak klitten in je haar hebt en je haar moet ontwarren, dan beschadigt je haar eerder.

2. Borstelen op de goede manier

Borstelen doe je allereerst met een borstel van goede kwaliteit. Een borstel van natuurlijk materiaal, bijvoorbeeld van varkenshaar is het beste voor je haar en geeft de minste kans op beschadiging.

Verder is de manier van borstelen van belang. Je borstelt je haar niet hard en wild, maar heel voorzichtig. Als je haar nat is, is het vooral kwetsbaar. Als je klitten in je haar hebt, en je wilt je haar ontwarren, trek er dan niet te hard aan. Een haar is best veerkrachtig maar als je er te hard aan trekt, beschadigt de haarschacht en wordt je haar zwakker.

3. Pas op met spelden en elastiekjes

Als je gebruik maakt van spelden, elastiekjes of andere accessoires in je haar, dan kunnen die je haar beschadigen. Zeker als je niet de goede accessoires gebruikt of als je ze altijd op dezelfde plek in je haar doet.

4. Zo min mogelijk hitte

Hitte beschadigd je haar en droogt het uit. Beschadigd haar splijt eerder. Probeer dus zo min mogelijk je haar te bewerken met hete stijltangen en föhns.

5. Bescherm je haar tegen de zon

De UV-stralen van de zon drogen je haar uit. Er zijn sprays die je haar beschermen. Lees hier wat je nog meer kan doen om je haar te beschermen tegen de zon.

6. Verzorg je haarpunten vóór het wassen

Geef je haar bijvoorbeeld een pre-shampoo of ‘pre poo’ behandeling. Hierbij behandel je je haarpunten met olie (olijfolie, kokosolie, amandelolie) of conditioner en laat je het 10 minuten inwerken. Daarna was je je haar zoals je het gewend bent.

7. Laat je haar regelmatig bijknippen

Door je haar iedere zes weken te laten bijpunten, ook als je je haar langer wilt laten groeien, hou je de onderkant sterke en gezond. Bovendien voorkom je dat je haar steeds hoger gaat splijten en breken.

Apparaten die je dode of gespleten punten verwijderen

split hair trimmers
split hair trimmer

Er bestaan trouwens speciale apparaten die de dode of gespleten haarpunten uit je haar knippen. Kijk bij de split enders.

8. Bescherm je haar tegen wrijving

Draaien op je kussen, je haar dat langs je schouders beweegt, de wind die je haar in het rond blaast. Het veroorzaakt wrijving en kan je haar op den duur beschadigen. Je zou je haar bijvoorbeeld in een vlecht kunnen doen als je slaapt of als je gaat sporten. Dat scheelt al heel wat.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *