Gezond haar krijg je met deze 10 regels

Om gezond haar te krijgen en te houden, moet je het goed behandelen en verzorgen. Dat betekent dat je bepaalde dingen juist wel moet doen en andere beter kan laten. Door je aan de volgende 10 regels te houden, zal je haar er een stuk gezonder uit gaan zien.

REGEL #1

Maak je haar zo min mogelijk nat

Je haar neemt water op en zorgt ervoor dat je haar opzwelt. De haarschubben gaan dan open staan en dat maakt je haar zwakker. Je haar beschadigt en breekt dan eerder. Was je haar dus niet vaker dan absoluut nodig is. Gebruik eventueel af en toe een droogshampoo.


REGEL #2

Pre-shampoo je haar

Vaak je haar wassen kan dus echt een aanslag op je haar zijn. Om je haar zoveel mogelijk te sparen, is er iets dat je kan doen. Geef je haar een pre-shampoo behandeling. Je kan daar kant-en-klare producten voor kopen, maar je kan ook kokosolie, amandelolie, avocado-olie of een andere oliesoort gebruiken. Olie voedt je haar en legt er een beschermend laagje om.

Breng het pre-shampoo product aan op je haar en laat het minstens 10 minuten of langer intrekken. Spoel het daarna uit met lauwwarm water en was het daarna met shampoo zoals je gewend bent.

Vind je olie te vet, dan kan je ook overwegen om voor het aanbrengen van de shampoo appelazijn over je haar te schenken. Masseer de appelazijn op je hoofdhuid en haar en was het dan zoals je gewend bent.

REGEL #3

Kies de juiste shampoo

Iedere shampoo bevat wasactieve middelen die je haar schoonwassen. Maar die stoffen wassen daarbij ook de natuurlijk olie en kleur uit je haar. Shampoo’s die proteïnen bevatten zijn een goede keuze omdat ze het haar versterken. Let bij je keuze ook op de pH waarde van de shampoo. Een shampoo is mild als die een lage pH-waarde heeft van minder dan 5.5.

REGEL #4

Overweeg een conditioner

Het gebruik van een conditioner kan verschillende voordelen voor je haar hebben. Het legt een beschermend laagje om je haar waardoor je haar minder snel klitten krijgt en minder snel beschadigd. Een conditioner laat je haar glanzen en maakt je haar minder droog. Er zijn verschillende soorten conditioners en het is daarom een prima idee om een conditioner te kiezen die bij jouw haar of haarprobleem past. Zo blijft je haar er gezond uitzien.

REGEL #5

Bescherm je haar tegen hitte

Hitte en gezond haar gaan niet samen. Deze regel is belangrijk als je je haar föhnt of als je je haar in model brengt met een stijltang. Hitte brengt de meeste schade toe aan je haar. Je kan die schade beperken door een spray te gebruiken die je haar beschermd tegen verhitting zoals bijvoorbeeld SYOSS Styling-Spray Heat Protect of Andrélon Pretty Perfect Hitte bescherming Spray.

REGEL #6

Zo min mogelijk wrijving

Zoals we bij het het vorige punt zeiden is hitte heel slecht voor je haar. Maar alles waarbij je haar langs elkaar wrijft, beweegt of schuurt, beschadigt je haar ook. Je krijgt er gespleten haarpunten van. Haar dat telkens langs je schouders schuurt, wappert in de wind, schuurt langs je kussen, maar ook de manier waarop je je haar droogt, hebben daarop invloed.

  • Dep je haar na het wassen voorzichtig droog en wrijf het niet door elkaar met je handdoek.
  • Je kan je haar daarna ook nog een droogdeppen met keukenpapier. Dat scheelt een hoop tijd als je het daarna nog wil föhnen.
  • Maak een staart of vlecht als het hard waait of ’s nachts om het schuren langs je kussen te voorkomen.
  • Slaap op een zijden kussensloop.

REGEL #7

Gooi je oude t-shirts niet weg

Bewaar je oude katoenen t-shirts. Deze drogen je haar beter en zijn zachter voor je haar dan handdoeken. Maar ook bij t-shirts geldt, dep je haar droog. Niet te hard wrijven.

REGEL #8

Vermijd producten met alcohol, sulfaten en siliconen

Sulfaten verwijderen de natuurlijke olie van je haar en hoofdhuid. Siliconen maken je haar onnodig zwaar en zorgen ervoor dat je haar plat en slap hangt. Alcohol droogt je haar uit. Zoek naar haarproducten die vrij zijn van siliconen en sulfaten.

REGEL #9

Verzorg je hoofdhuid

Gezond haar begint met een gezonde hoofdhuid. Als je je hoofdhuid regelmatig behandelt met een olie behandeling, masker of lotion, dan zal dat je ook je haar gezonder maken. Je zou zelfs af en toe een anti-roos shampoo kunnen gebruiken, ook als geen last van roos hebt om je hoofdhuid goed te reinigen. Vergeet niet vooraf een pre-shampoo behandeling te doen (zie regel #2) en een verzorgende conditioner te gebruiken (zie regel #4). Anti-roosshampoo’s kunnen je haar namelijk wel uitdrogen. Er zijn ook speciale producten om je hoofdhuid te verzorgen zoals Revitalash – REGENESIS detox hair & scalp mask of Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Sensitive Soothing Lotion Gevoelige Hoofdhuid.

REGEL #10

Spoel je haar met koud water

Het klinkt niet zo aantrekkelijk maar het is voor je haar heel goed als je het na het wassen naspoelt met koud water. Koud water zorgt ervoor dat de haarschubben zich sluiten, zo krijg je minder snel klitten, beschadigt het minder en je haar gaat er van glanzen.

  1. Ik heb ooit (slechts 1 keer!) mijn haar gekleurd met HennaPlus kleuring en even later was het helemaal kapot (uitgedroogd)!!
    Ik gebruik nu alleen nog maar echte hennapoeder en vertrouw geen pseudo-natuurlijke producten die niet voldoende gecontroleerd worden en waar meestal evenveel chemische producten inzitten als in klassieke (chemische) verzorgingsproducten. Ik raad iedereen aan altijd de samenstelling van alle procucten te controleren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[newsletter]