Natuurlijke middeltjes tegen roos

Laatst bijgewerkt:

Roos veroorzaakt jeuk en kan je hoofdhuid irriteren. Daar wil je zo snel mogelijk van af. Dit zijn natuurlijke middeltjes die helpen.

Wat is roos?

Roos wordt veroorzaakt door een gistachtige schimmel, Pityriasis simplex capillitii. Het is een vervelend maar onschuldig kwaaltje van de hoofdhuid.  Roos veroorzaakt vaak jeuk en de dode huidcellen die je huid afscheidt zijn vaak zichtbaar als witte stipjes op donkere kleding. Behalve jeuk en irritatie kan roos in ernstige gevallen leiden tot meer haaruitval.

Oorzaken van roos

Waarom heeft de één meer roos dan de ander? Er lijken een aantal factoren een rol te spelen.


  • de talgproductie. Als je talgklieren harder werken, dan is je (hoofd)huid vetter en worden er meer dode huidcellen geproduceerd
  • de aanwezigheid van het gist Pityrosporum of Malassezia
  • aanleg voor het ontwikkelen van roos
  • stress en levensstijl lijken ook een rol te spelen

Natuurlijke middeltjes die helpen tegen roos

Als je roos hebt is het het beste om je haar om de dag te wassen met een milde shampoo en één of twee keer per week één van de volgende natuurlijke middeltjes toe te passen.

1. Citroen

Pers citroensap uit en masseer die in je haar en hoofdhuid. Laat het 15-20 minuten intrekken waarna je het gewoon uitwast. Spoelen met citroenwater. Kook hiervoor de schillen van 3-4 citroenen een kwartier in een liter water. Laat afkoelen en spoel hiermee je haar. Doe dit 1 keer in de week.

2. Fenegriekzaad

Week 2 eetlepel fenegriekzaad een nacht in een beetje water. Maak het zaad de volgende ochtend fijn tot een pasta. Masseer hiermee je hoofdhuid in en laat het een half uur intrekken. Doe dit een keer per week en herhaal dit een aantal weken. Fenegriekzaad kun je kopen bij natuurvoedingswinkels, het is ook lekker, het smaakt een beetje naar walnoten.

3. Appelazijn

Meng gelijke delen water en (appel)azijn. Masseer hiermee je hoofdhuid in. Het beste is het als je het een hele nacht laat zitten. Maar je kunt het ook even voor je je haar gaat wassen aanbrengen en in laten trekken. Was je haar daarna gewoon met een milde shampoo.De azijn werkt tegen schimmel en weekt dode huidcellen los.

4. Yoghurt

Smeer wat yoghurt in je haar en op je hoofdhuid. Laat een uur intrekken en spoel het uit en was je haar met milde shampoo.

5. Olie

Masseer je hoofdhuid in met kokosolie of amandelolie. Laat dit een nacht intrekken. Breng de volgende ochtend eerst shampoo aan en spoel het daarna uit met water. Je kunt de olie ook mengen met wat citroensap. De beste olie tegen roos is neem olie. Neem olie wordt geperst van de zaden van de neemboom. Neem olie wordt in Aziatische landen al eeuwenlang gebruikt. Onder andere voor de verzorging van het haar.

6. Aloe vera

Masseer je hoofdhuid in met aloe vera gel. Laat een kwartier intrekken en was je haar daarna met milde shampoo.

7. Appel en sinaasappel

Blend een halve appel en een halve sinaasappel. Breng het mengsel aan op de hoofdhuid. Laat een kwartier intrekken en was je haar daarna uit met shampoo.

8. Zuiveringszout

Terwijl je je haar wast met shampoo, voeg je een handje zuiveringszout toe. Laat 10 minuten intrekken en spoel het uit. Zuiveringszout of baksoda kun je kopen bij de drogist of delicatessenwinkels.

9. Rozemarijnolie

Meng wat azijn met olie en kneus er een handjevol rozemarijnblad in. Je kunt ook kant en klare rozemarijnolie kopen. Breng het aan op je hoofdhuid en laat het 15 tot 20 minuten intrekken. Uitspoelen en wassen met shampoo.

10. Aspirine

Een werkzame stof in anti-roos shampoo is salicylzuur. Salicylzuur is het belangrijkste ingrediënt van aspirine (geen paracetamol). Anti-roos shampoo kan je haar enorm uitdrogen. Gebruik daarom je normale shampoo en voeg daar twee fijngestampte aspirines aan toe. 

  1. Uw hoofdhuid goed insmeren met uw nuchtere ochtendurine.Na het opdrogen uw haar wassen.
    En weg roos.Eventueel de week erna herhalen. Maar bij mij is het tot nu toe weggebleven. Al de rest is zever en geldklopperij en helpt niet.

  2. Hoofdroos is volkomen verdwenen nadat ik moest stoppen met het eten van koemelkproducten en suiker. Hoofdroos is – net als vele kwalen – een gevolg van voedsel dat in gevecht raakt met jouw persoonlijke stofwisseling, Hoofdroos is gewoon een allergische reactie. Succes!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *