goede shampoo

Wat is goede shampoo?

Laatst bijgewerkt:

Wat is de ideale shampoo? Die zoekt natuurlijk iedereen. Maar wat maakt shampoo geschikt? Wat onderscheidt een slechte van een goede shampoo?

Wat is de ideale shampoo? Die zoekt natuurlijk iedereen. Maar wat maakt shampoo geschikt? Wat onderscheidt een slechte van een goede shampoo?

Wat is belangrijk bij de keuze van shampoo?

Bij het beoordelen van een shampoo kijk je naar de prijs, of het lekker ruikt en of het goed aanvoelt tijdens het wassen, of het makkelijk uitgespoeld kan worden en of je haar schoon en soepel aanvoelt na het wassen.


Je shampoo beoordelen

Je kunt een shampoo alleen beoordelen naar de conditie van je haar nadat je die shampoo een paar keer gebruikt hebt. Is je haar zacht, statisch, moeilijk te kammen, slap, wordt de kleur dof, is je haar droog of is je hoofdhuid geïrriteerd of jeukerig?

Laat je niet verleiden door reclame

Iedereen kent de reclame van mensen onder de douche die helemaal blij worden van hun shampoo die overvloedig schuimt. Deze beelden hebben mensen het idee gegeven dat veel schuim en een goede shampoo hetzelfde zijn. In het echt betekenen die grote vlokken schuim meestal alleen maar dat je te veel shampoo hebt gebruikt of dat er te veel zeep- of wasactieve bestanddelen in zitten die je haar en hoofdhuid uitdrogen.

Kijk op het etiket !

Natuurlijk moet een shampoo in de eerste plaats het vet en stof uit je haar verwijderen. Daarvoor zijn wasactieve stoffen nodig.

De meeste shampoos bevatten daarom dan ook meestal één van de volgende basis ingrediënten:

 • Ammonium Lauryl Sulfaat (ALS)
 • Sodium Lauryl Sulfaat (SLS)
 • Ammonium Laureth Sulfaat (ALES)*
 • Sodium Laureth Sulfaat (SLES)*
 • Cocamide Dea/ Lauramide Dea (DEA) – deze zorgen voor het schuimen van de shampoo
 • Triethanolamine (TEA) – neutraliseert pH-waarde maar droogt haar en huid uit

*ALES en SLES zijn wat minder schadelijk dan ALS en SLS.

De laatste twee DEA en TEA zijn in de VS verboden. Dit zijn bestanddelen die zorgen voor het schuim in de shampoo. Ze drogen het haar en hoofdhuid uit en kunnen irritaties en droogheid van de huid veroorzaken als ze in te grote concentraties voorkomen.

pH waarde van shampoo, je huid en haar

De pH-waarde van shampoo heeft invloed op de conditie van je hoofdhuid en je haar. Daar is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. De pH-waarde meet de zuurgraad met een score tussen 0 en 14. Alles tussen 0 en 6,9 is zuur, 7,0 is neutraal en alles boven de 7,0 is alkalisch of basisch. Het is verwarrend maar hoe lager het getal hoe zuurder.

 • De pH waarde van je hoofdhuid ligt tussen de 4,5 – 5,5
 • De pH waarde van je haar is 3,67 
 • De pH waarde van shampoo ligt tussen de 3,0 en 9,0

De pH-waarde van shampoo meten

De pH-waarde van shampoo wordt niet altijd op het etiket vermeld. Gelukkig is het heel simpel om het zelf te meten. Dat doe je met lakmoespapier. Doop het papier in de shampoo en vergelijk de kleur van het papier met de Ph-waarde schaal. Er zijn ook digitale pH meters.

ph schaal

Welke pH-waarde van shampoo is geschikt voor jouw haar?

Het zal even zoeken zijn naar de ideale shampoo die past bij jouw haar en hoofdhuid. Hieronder een paar aanwijzingen die kunnen helpen. 

Normaal haar

Als je normaal haar hebt dan niet droog is en niet te snel vet wordt, dan is een milde shampoo geschikt voor jouw haar. Een shampoo is mild als hij een lage pH waarde heeft (minder dan 5,5).

Jeuk, roos of gevoelige hoofdhuid

Heb je een schilferige, jeukende, droge hoofdhuid? Heb je snel last van eczeem of roos dan is de kans groot dat je hoofdhuid te alkalisch is. Dat kan gebeuren als je langere tijd je haar wast met shampoo met een pH waarde hoger dan 7.0. Anti-roos shampoo hebben vaak een hoge pH waarde omdat dat het vet goed verwijdert.

Maar daarmee verwijder je ook de talg die van nature zuurder is en die je hoofdhuid beschermt tegen schimmels en bacteriën. Om de balans van je hoofdhuid te herstellen is een shampoo met een lagere pH-waarde nodig. Ook natuurlijke middelen zoals spoelen met appelazijn kan in dit geval helpen. 

Droog haar, krullend haar of kroeshaar

Krullend en kroeshaar is vaak droog. Kies een shampoo met een lage pH-waarde van bijvoorbeeld 4,5-5,5.

Geverfd haar of haar met permanent

Haar dat geverfd of gepermanent is, is behandeld met allerlei chemische middelen. Eerst worden de haarschubben open gezet door een hele alkalische stof zodat de kleurstof in de haar kan doordringen. Na het kleuren worden de haarschubben weer gesloten met een hele zure stof. Dit verstoort de pH waarde van de hoofdhuid en droogt je haar uit. Gebruik een shampoo met een lagere pH-waarde om de balans enigszins te herstellen. 

Vet haar

Als je haar snel vet wordt, dan is het belangrijk dan je de pH-waarde van de hoofdhuid genormaliseerd wordt. Een shampoo die die wat betreft pH-waarde dicht bij de natuurlijke waarde komt is de beste keuze.  Kies een shampoo met een pH-waarde tussen de 4,5-5,5. 

Waarom is de pH-waarde van shampoo belangrijk?

Dit gebeurt als je shampoo met een pH waarde hoger dan 5,5 gebruikt

Een shampoo met een pH-waarde hoger dan 5,5 zal zorgen voor

 • meer klitten
 • droger haar
 • dof en poreus haar
 • je haar breekt eerder
 • je krijgt eerder last van gespleten haarpunten,
 • de kleur van geverfd haar vervaagd eerder

Gevolgen van shampoo met een pH waarde lager dan 5,5

Een shampoo met pH-waarde lager dan 5,5 zorgt ervoor dat …

 • de natuurlijke balans van de hoofdhuid hersteld wordt
 • je huid beter gehydrateerd
 • je hoofdhuid minder jeukt
 • je minder last van roos hebt
 • je huid beter beschermd is tegen schimmels, bacteriën en andere micro-organismen
 • je haar wordt sterker en veerkrachtiger
 • je haar meer gaat glanzen
 • je haar wordt minder droog, soepeler en beter gehydrateerd

Shampoo met natuurlijke ingrediënten

Wil je echt een shampoo zonder onnatuurlijke, chemische of synthetische  ingrediënten, dan kom je al snel terecht bij de natuurlijke cosmetica lijnen die werken zonder of met zo min mogelijk toevoegingen.

Het is trouwens ook niet zo moeilijk om zelf je eigen shampoo maken.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je je haar wassen?

Gemiddeld twee keer per week.

Lees hier hoe je je haar wast.

Hoe meer schuim hoe schoner je haar.

Ja, maar als een shampoo erg schuimt betekent dat meestal dat er veel zeep in zit. Dit droogt je haar uit, kan klitten en gespleten haarpunten veroorzaken en kan leiden tot overmatige vetproductie.

Is een conditioner echt nodig?

Een conditioner kan voor volume, glans, en ontklitting zorgen. Ook als je haar door stylen en verven veel te lijden heeft gehad kan het zeker helpen. Een conditioner heeft de functie van een soort plamuur die beschadigingen van het haar herstelt. Omdat de bestanddelen van shampoo en conditioner niet altijd goed samen gaan, is het belangrijk de shampoo eerst heel goed uit te spoelen. Voor een goede werking (sommige stoffen moeten de tijd krijgen om te hechten) is het wel nodig om ze enige tijd in te laten trekken. De 2-in-1 of 3-in-1 producten zijn altijd iets minder effectief als een losse shampoo en een losse conditioner. Maar een conditioner voegt dus zeker iets toe.

Is dure shampoo beter dan goedkope?

Vaak zullen shampoo’s dezelfde basisingrediënten bevatten. Er zijn dan dure en goedkope varianten terwijl er in het resultaat dan weinig of geen verschil zit. De toevoegingen, geuren kleuren enz. verschillen. Wil je een hele milde, natuurlijke shampoo met een lage pH-waarde en zo min mogelijk synthetische toevoegingen, dan ben je iets duurder uit. Meer dan 6-8 Euro uitgeven voor een shampoo is niet nodig.

 1. ik heb 1,5 jaar geleden shampoo gekocht (was aanbieding) Ik heb in de berging achter de spullen nog 3 shampoo gezien. ik wilde vragen die shampoos kan ik nog gebruiken.onder de shampoo staat een nummer: dove shampoo 52774CO
  Alvast dank u wel

 2. Ik gebruik de shampoo van J Beverly Hills die is echt super goed voor mijn haar. Zelf heb ik echt dun en futloos haar maar sindsdien ik die shampoo heb gebruikt zie ik echt verschil. Het is wel wat duurder dan normale shampoo’s, maja ik heb het er wel voor over. Het is wel jammer dat ik hem niet overal kan kopen want is een exclusieve product dus bestel hem bij johnbeerens.com proberen waard damessss!!!!!

 3. M.b.t futloos haar: kan hormonen (b.v. a.g.v. stress of slaapgebrek) zijn, kan ook en dat is in Nederland niet ondenkbeeldig (veel mineralen en vitaminen die we dagelijks binnen moeten krijgen zitten a.g.v. gebruik van kunstmest en het niet braak laten liggen van land niet meer in de grond en dus ook niet in het voedsel zoals selenium, magnesium, etc.) door gebreken zijn. Zwavel zoals in uien en knoflook zitten en in pompoenpitten en in (biologische) eierdooiers hebben we ook nodig voor haren, huid en nagels.

 4. Allez, wat zeg jij nu. Een duurdere shampoo geeft een veel beter resultaat. Ik gebruik altijd professionele shampoos. Duurdere shampoos verzorgen het haar vele beter. Het verschil is enorm. Mijn haar is vele gezonder, voelt altijd zeer zacht aan net zoals je van de kapper komt. Een professionele shampoo komt zelfs vele voordeliger uit. Je hebt er zeer weinig van nodig dus je komt er vele langer mee toe.

 5. sinds aantal weken gebruik ik henna plus- kreeg last van roos en jeuk..maar iemand zei tegen mij dat het normaal is- mijn haar moet eerst wennen aan deze shampoo…dus ik wacht nog steeds…wel moet ik eerlijk toegeven dat mijn haar (voorheen erg droog en beschadigd) super zacht is geworden, en heeft meer glans…dan maar die jeuk…

 6. Je haar kan dunner worden door het veel wassen en daarna met een kam er door heen …neem een borstel en kam het nooit meer.
  Een vrouw uit het jappenkamp heeft nog steeds dik haar ze zegt dat het komt dat ze weinig schampo gebruikt een heel klein beetje dat het niet zo schuimt is niet erg…zelf heb ik ook krullend haar en heb het in lagen laten knippen.
  En als het droogt knijp ik de krullen in mijn haar ook gebruik ik geen fohn. Dat is funest voor je haar. zelf gebruik ik elvive van loreal haar verdikker en daarnaast een heel weinig Palmer hair food formula
  omdat daar vitamine , a, d, e, en proteine in zit
  Je krullen kunnen er ook uit gaan als je veel borstelt en kamt
  en stress is ook funest voor je haar
  ik heb door het weinig wassen dat is 1 keer per week wel weer mooi haar gekregen dat werd ook dun en nu is het tij gekeerd

  succes met de eerste moeilijke weken om niet steeds aan je haar te zitten …wassen kammen

  gr Wildrose

 7. mijn tip: koop de shampoo van forever living products (aloe jojoba shampoo) en geniet van gezond haar, bevat 32% gestabiliseerde aloe vera gel, weliswaar een dure shampoo maar heel zuinig in gebruik.
  SUCCES!!

 8. Het is een fabeltje en puur iets dat tussen de oren van vooral ons dames is getetterd dat een shampoo moet schuimen (hetzelfde geldt voor zeep). Dat schuim m.a.w. er verantwoordelijk voor zou zijn om onze haren of lichaam te reinigen. Onzin. Juist de ingredienten die voor schuim zorgen, drogen je haren en huid uit en zijn slecht voor het milieu. Maar je betaalt er wel voor. Let op ingredienten en gebruik meer vriendelijke spullen voor je huid. Je huid absorbeert al die rotstoffen en het komt in je bloedbaan. t Is maar een weet.

  1. Klopt. Alleen vind ik het spijtig dat niemand over de kankerverwekkende parabenen praat.
   Jonge meisjes en zwangere vrouwen: opletten dus!

 9. In Weleda shampoo zit ook sodium laureth sulfaat. Dus als je daar gevoelig voor bent, moet je die ook niet kopen. Check gewoon altijd het etiket. In de meeste shampoo’s zit een agressieve schuimer.

  1. Misschien vroeger wel. Maar nu niet meer. Tenminste niet in alle shampoos. Altijd goed het etiket controleren dus.

 10. ik had altijd dik krullend haar maar sinds een halfjaar werd het steeds steiler en futlozer . hoe kan dit, ik gebruik geen andere medicijnen maar heb het wel vaak laten knippen de laatste paar maanden.

 11. Op een aantal punten ben ik het niet eens met het artikel. Ik vind goedkope shampoo eerder geldverspilling dan een duurdere variant. Van goedkope heb je meer nodig met (veel) minder resultaat. Goedkoop is duurkoop zoals ze dan zeggen. Duurdere shampoo geeft sneller resultaat, je hebt er minder voor nodig en je haar ziet er beter uit!

 12. Ik merk ook dat eigenlijk sinds ik mijn haar heb geknipt het vaker futloos zit maar vaak ook als ik het net heb gewassen pluizig is en meestal dan na een nacht slapen wel weg is maar dan dus futloos zit kan ik daar iets aan doen? En is er een mogelijkheid om het op een natuurlijke manier ietsjes sneller te laten groeien? En kan ik het ook kammen als het nat is of is dat slecht voor je haar?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *