vet haar

Vet haar, 10 tips waardoor het minder snel vet wordt

Laatst bijgewerkt:

Als je snel vet haar hebt, dan is dat een grote ergernis want je haar ziet er na het wassen al snel weer vet en slierterig uit.

Lees de tips voor de beste verzorging van vet haar.

Vet haar, een haarprobleem of een huidprobleem?

Vet haar lijkt misschien een haarprobleem, maar het is eigenlijk een huidprobleem. De hoofdhuid produceert te veel talg en daardoor wordt je haar, dat tegen de hoofdhuid aan ligt, snel vet. Vaak heb je ook een vette gezichtshuid. Maar vervelend is het wel, want al snel na het wassen van je haar wordt het slierterig en hangt het slap op je hoofd.


Oorzaken van te snel werkende talgklieren

Vet haar is niet alleen puberprobleem, mensen hebben er ook op latere leeftijd nog last van. En wie last heeft van vet haar, heeft vaak ook nog last van roos. Oorzaken kunnen verschillen van erfelijkheid, hormoonveranderingen tot gebruik van de anti-conceptiepil. Veel vet eten lijkt geen invloed te hebben.

Wat doe je tegen vet haar?

1. Was je haar minder vaak

Als je vet haar hebt, dan ben je misschien geneigd je haar elke dag te wassen. Was je haar bijvoorbeeld om de dag. Gebruik een shampoo met een lage pH-waarde zonder toeters en bellen die vooral alleen wast. Dus geen shampoo die je haar voller, veerkrachtiger, meer volume geeft of laat glanzen, enz. Dat soort shampoo’s laten vaak toevoegingen in je haar achter die je niet nodig hebt. Je hebt shampoo nodig die vet oplost en je haar schoon achterlaat. Een goede shampoo voor vet haar is b.v. Neutrogena T/gel.

Lees ook: 10 x Minder vet haar zonder wassen

2. Spoel je haar heel goed uit

Het is altijd belangrijk om de shampoo goed uit je haar te spoelen, maar zeker als je haar snel vet wordt. Als er zeepresten in je haar achterblijven zal dat vuil eerder aantrekken. Een shampoo die je haar en huid goed reinigt en je haar niet te veel uitdroogt is de beste optie. Spoel je haar eerst uit met warm water, en als het schoon is spoel je het nog eens na met koud water. Warm water lost het vet van je haar en hoofdhuid op en dat wordt onmiddellijk weer aangevuld als je het niet naspoelt met koud water.

TIP: Spoel je haar als laatste na met een mengsel van ongeveer 250 ml en 1 eetlepel appelazijn zodat de haarschubben zich sluiten. Als je haar droogt zal je de azijngeur niet meer raken. Als je azijn vervelend vindt, kan je dat vervangen door citroensap.

3. Conditioner heb je niet nodig

Als je snel vet haar hebt dan heb je eigenlijk geen conditioner nodig. Heb je langer haar dan kun je een beetje conditioner in de uiteinden aanbrengen of wrijf wat kokosolie tussen je handen warm en masseer het in de uiteinden.

4. Rustig aan met styling producten

De meeste styling producten maken je haar vooral plakkerig, in het bijzonder producten die je haar laten glanzen, zorgen er alleen maar voor dat je haar eerder vet lijkt.

5. Borstel niet langer dan nodig

Borstel of kam je haar niet langer dan nodig is en probeer daarbij je hoofdhuid zo veel mogelijk te ontzien. Iedere keer als je aan je haar trekt worden de haarzakjes gestimuleerd om meer talg aan te maken. 

6. Raak je haar niet meer aan dan nodig

Je kunt met je handen vuil en vet overbrengen of verder verdelen op je haar. Als je langer haar hebt kun je je haar als je kookt beter vastmaken of opsteken zodat je niet met vette hadden je haar weg hoeft te strijken en geen last hebt van natte en vette kook- en bakdampen in je haar.

7. Pas je kapsel aan

Een kapsel waarbij je haar niet in aanraking komt met je voorhoofd en in je gezicht hangt, zorgt dat het minder snel vet wordt. Als je steil haar hebt zie je eerder dat je haar vet is. Met krullen of een meer warrig kapsel valt het minder snel op dat je haar vettig is.

8. Schone borstel

Borstel je haar met een schone borstel. Met een borstel die niet schoon is borstel je het vet weer in je haar. Was je borstel regelmatig met shampoo. 

9. Schoon kussensloop

Als je snel vet haar hebt, dan is het een goed idee om je kussensloop wat vaker te wassen. Op die manier voorkom je dat je haar je kussen vet maakt en omgekeerd. 

8. Vitamine A en D

Een supplement met vitamine A en D kan helpen om de talgproductie te verminderen. (1, 2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *