Welke conditioner past bij jouw haar?

Voor haar dat snel vet wordt, kies je een andere conditioner dan voor droog en pluizig haar.

En heb je je haar geverfd? Dan heb je daar ook weer een andere conditioner voor. Dus, welke haar conditioner past bij jouw haar?

De keuze in crèmespoeling en ander haarconditioners is groot en de opschriften over wat ze voor je haar kunnen doen, zijn wel eens verwarrend. En het is vervelend als je een product koopt dat niet doet wat je hoopte.

Conditioner voor droog, dor, broos of beschadigd haar

Voor dit type haar dat droog en beschadigd is, kan een goede conditioner het verschil maken. Bovendien voorkom je dat je haar nog verder beschadigt.

 • Vermijd producten die op het etiket beloven dat ze je haar versterken, kracht of volume geven.
 • Kies een conditioner die hydrateert en soepel maakt, in balans brengt of zorgt voor krul (zeker als je krullend haar hebt). Deze producten brengen extra vocht in je haar zonder ze te veel te verzwaren.
 • Is je haar erg droog, broos en breekbaar, ga dan voor nog zwaarder geschut. Kies een conditioner die belooft dat het je haar repareert, pluizen tegengaat, goed is voor haar met highlights en beschermt tegen hitte.

Conditioner voor gekleurd haar

Als je je haar hebt geverfd of hebt laten verven is het niet slim als je geen conditioner en shampoo speciaal voor gekleurd haar gebruikt. Wat je bespaart op goede verzorgingsproducten, verlies je weer omdat je haar sneller aan een nieuwe verfbeurt toe is.

Een goede conditioner helpt je om de kleur in je haar langer helder en glanzend te houden. En dat kan je wel twee weken schelen. Producten voor gekleurd haar voorkomen dat je haar snel dof wordt en beschermen je haar tegen schade  door het stylen. Let ook op of de producten beschermen tegen UVA en UVB stralen. Hierdoor voorkom je dat je haarkleur verbleekt of vervaagd door zonlicht.

Conditioner voor haar dat snel vet is en futloos haar

Heb je haar dat snel vet wordt? Dan is het moeilijk om een goede conditioner te kiezen. In veel gevallen kun je de conditioner misschien zelfs beter overslaan. Een conditioner maakt vet haar vaak nog eerder vet en haar dat toch al slap en futloos is, te zwaar waardoor het nog slapper gaat hangen. Wil je toch een conditioner gebruiken, let dan op het volgende:

 • Neem geen shampoo die hydrateert, vocht inbrengt of geschikt is voor krullend haar. Dit type conditioner maakt je haar zwaar door het vocht en zullen je haar snel slap laten hangen.
 • Zoek een conditioner waarbij het etiket aangeeft dat het je haar volume geeft, versterkt of in balans brengt. Extra proteïne kan ook geen kwaad voor vet haar. Conditioners met dit soort beschrijvingen brengen minder vocht in en maken je haar niet sneller vet.
 • Als je de conditioner aanbrengt, doe dat dan alleen op de uiteinden van je haar. En spoel het extra lang en goed uit. Door niet goed uitgespoelde conditioner kan je haar meteen weer vettig aanvoelen.
 • Wanneer gebruik je een conditioner voor meer volume? Heb je stevig krullend of golvend haar? Dan heb je waarschijnlijk weinig behoefte aan een conditioner die je haar volume geeft. Maar als je slap en futloos haar hebt dat je moeilijk in model krijgt, dan kan je zeker meer volume gebruiken.

Als je haar niet droog, vet of gekleurd is

Als je haar niet speciaal droog of vet is, zoek dan naar een conditioner die het dichtst bij je haartype komt.

Een conditioner die…

 • hydrateert en vocht inbrengt maakt je haar soepel en geeft extra glans en is geschikt voor dik, krullen en stug haar.
 • volume geeft  is geschikt voor dun en fijn haar dat snel slap hangt.
 • je haar kracht geeft of versterkt is goed voor haar dat beschadigd is, te veel gestyled is en broos haar.
 • die je haar in balans brengt is de beste keuze voor een normaal haartype zonder.
 • die je haar soepel en glad maakt, deze voeden je haar met vocht en sluiten de haarschubben zodat je haar soepel is als je het steil wilt hebben.
 • voor krullend haar geschikt is, bevat ook veel vocht en zorgt er voor dat je haar minder droog wordt en niet gaat pluizen.

Als je het zelf niet weet

Kom je er niet uit en zie je van de bomen het bos niet. Vraag het dan de volgende keer dat je naar de kapper gaat. De kapper bekijkt de textuur van je haar en weet welke chemische behandelingen je hebt toegepast op je haar en zij kunnen je adviseren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.