De hijab als mode accessoire

Een hijab is een hoofddoek die wordt gedragen door moslim vrouwen. Met de hijab wordt het haar en vaak ook de nek bedekt. Maar de hijab is al lang niet meer alleen een religieus item, het is tegelijkertijd ook een mode-accessoire geworden.

Steeds meer moslim fashion designers en niet moslim designers, ontwerpen kleding en outfits waar de hijab onderdeel van uitmaakt. Ook moslim bloggers en influencers dragen bij aan de populariteit van de hijab. Zij geven allerlei styling- en outfit-ideeën waarmee ze andere vrouwen inspireren om te experimenteren en te variëren met het dragen van hun hoofddoek.

Verschillende stijlen

Voor niet-moslims is een hoofddoek misschien gewoon een hoofddoek. Maar dat is niet zo. Er is een groot verschil in stijlen, stoffen, kleuren en ontwerpen die variëren van traditioneel tot modern.


Geschikte stoffen voor een hijab

De stof waarvan de hijab hoofddoek gemaakt is, draagt bij aan het comfort en draagplezier. Dit zijn de meest voorkomende stoffen:

  • Chiffon – chiffon is een lichte en luchtige polyester stof die je makkelijk kan omslaan, draperen en knopen. Het is een stof die je het hele jaar kan dragen. In de winter kan je er lagen onder dragen. Chiffon kan wel wat glad zijn waardoor de hijab gemakkelijk van het haar kan afglijden. Om dit te voorkomen kan je een onderkap dragen.
  • Jersey – jersey is een zachte stof die licht rekbaar is. Dat maakt het dragen ervan aangenaam. Jersey is heel geschikt als stof voor een hijab voor alledaags gebruik.
  • Bamboe – bamboe is een milieuvriendelijk alternatief voor katoen. Bamboe is een zachte en goed ademende stof die comfortabel is om te dragen.
  • Satijn – satijn is een lichte, glanzende stof. Een satijnen hijab is geschikt bij formele of feestelijke aangelegenheden
  • Wol, kasjmier of pashmina – hijabs van wol zijn lekker warm en dus geschikt voor de winter.
Vrouwen met hijabs in neutrale kleuren…

Waar let je op als je een hijab koopt?

Hieronder lees je wat tips om in de gaten te houden als je een hijab wilt kopen. En vooral als je er één online koopt, want vaak mag je ze niet ruilen.

*Maat

Hijabs zijn er in verschillende vormen en maten. Zo kunnen ze vierkant, rechthoekig of langwerpig zijn. Welke maat en vorm je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de manier waarop je hem wilt dragen. Een goede maat kan je ook helpen om te voorkomen dat de hijab afglijdt.

*De soort stof

Kies de stof die past bij de manier waarop je je hoofddoek wilt dragen. Het is belangrijk dat de stof comfortabel draagt en past bij de gelegenheid en de weersomstandigheden.

*Kwaliteit

Een hijab die je vaak of zelfs dagelijks wilt dragen en regelmatig gewassen moet worden, moet van goede kwaliteit zijn. Het soort stof is daarbij belangrijk maar ook of de doek netjes is afgewerkt en niet te snel kreukt.

Welke kleur hijab?

Hijabs zijn in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Kies er één die bij je eigen voorkeur, de tint of ondertoon van je huid, de gelegenheid en die bij het seizoen past.

Zo kan je kiezen voor neutrale of aardetinten zoals beige, taupe, bruin of grijs, maar ook voor wat fellere kleuren zoals lila, rood, blauw of groen. Neutrale tinten zijn wat makkelijker om te combineren. In de zomer wordt vaak voor wat lichtere tinten of pasteltinten. gekozen, in de winter voor donkere kleuren.

Natuurlijk houd je bij je kleurkeuze ook rekening met rest van je outfit. Je kan voor een complementerende kleur kiezen of juist voor een opvallende of contrasterende kleur.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *