jeans modellen

Jeans, de verschillende modellen uitgelegd

Er zijn veel verschillende modellen in broeken en jeans en die modellen hebben allemaal verschillende namen.

Daarom hier een overzicht van de modellen jeans en de namen die erbij horen. De verschillen zijn soms subtiel, maar ze zijn er wel. Het juiste model jeans kan wonderen doen voor je figuur.

Modellen

Normaal/relaxed

Een normale of relaxed jeans heeft een vrij recht model. Ze zitten vrij ruim, het kruis kan wat lager zitten en er zit over het algemeen weinig model in.


relaxed fit jeans
Levi’s 501 CT relaxed fit

Straight cut

Een straight cut jeans valt iets slanker op de heup en de bovenbenen dan de relaxed jeans. Het kruis zit op de normale plaats en de pijpen van de broek zijn recht. Vouw de pijpen van de jeans zodat de onderkant op kniehoogte komt te liggen. Als de knieën even wijd als de onderkant van de pijpen, dan heb je een straight jeans.

straight fit jeans
Won Hundred straight fit

Skinny jeans

Een skinny jeans sluit nauw om je lichaam. De jeans is daarom vaak vrij elastisch. Typerend voor een skinny jeans is dat de onderkant van de pijpen ook nauw om de enkels sluit. Een superskinny fit is nog wat strakker. Dit model broeken is vooral geschikt als je slanke benen hebt.

skinny jeans
Levi’s 710 skinny fit

Slim fit jeans

Een slim fit jeans heeft veel weg van een skinny jeans. Hij zit alleen net wat ruimer. Het is een goed aansluitend model dat strak vrij zit om de heupen en de bovenbenen en vanaf de knie loopt de pijp wat smaller toe, maar er blijft wel wat ruimte rond de kuiten.

slim fit jeans
Herrlichler pitch slim fit

Boot cut jeans

Bij de boot cut jeans is de onderkant van de pijpen wat wijder zodat deze goed over de laarzen past.

boot cut jeans
Pepe jeans flared

Tapered jeans

Bij de tapered jeans past de jeans normaal om de bovenbenen, maar vanaf de knieën worden de pijpen smaller en lopen taps toe.

tapered jeans
Marc O’Polo Freja tapered jeans

Flared jeans

De Flared jeans heeft wijd uitlopende pijpen. Dat wijder worden van de pijpen kan op kniehoogte beginnen maar een flared jeans kan ook vanaf de heup als zachtjes gerend wijd uitlopen. De pijpen kunnen lang zijn, maar ook korter zijn. Een 7/8 lengte flared jeans zie je dit seizoen, zomer 2017, veel.

flared jeans
Levi’s Vintage Wide leg flared

Barrel leg jeans

Barrel leg jeans werden voor het eerst gezien in 2017 bij het merk Whistles. Het zijn vrij wijde broeken die bij de enkels wat smaller toelopen. Ze worden ook wel ballon jeans genoemd. Barrel betekent ton en dat is de vorm die je erin kan herkennen. Soms zit er een extra naad aan de binnenkant van de knie om een extra gebogen vorm in de pijpen te krijgen. Ze zijn in 2024 heel populair.

Barrel leg jeans van Agolde

Mom jeans

De mom jeans hebben een hoge taille, zitten wat losser om de heupen en lopen naar beneden wat taps toe. Belangrijk voor een mom jeans is dat ze comfortabel zitten en dat je er makkelijk in kan bewegen.

Levis high waisted mom jeans

Boyfriend jeans

De boyfriend jeans is een wat wijder en vaak een wat mannelijker model jeans. De broek is niet erg getailleerd en wordt vaak met een riem of laag op de taille gedragen. Het kruis is meestal ook wat lager. De pijpen zijn recht of lopen iets smaller toe. Ze worden vaak opgerold gedragen. Een variatie op de boyfriend jeans is de mom jeans. Een mom jeans heeft ook een relaxed fit maar heeft een hogere taille.

boyfriend jeans
G-star Arc 3d boyfriend

Lengte

Cropped jeans

De cropped jeans is wat korter dan de gewone jeans. De lengte is iets boven de enkels maar onder de kuit. De cropped jeans zegt dus iets over de lengte en kan bij allerlei modellen voorkomen.

Hoogte van de taille

The rise of hoogte van de taille wordt gemeten van af de naad in het kruis tot de taille. De hoogte van de taille heeft invloed op hoe je figuur er in de broek uit ziet. Je hebt normale proporties als je taille het midden van je lengte is. Dus gemeten van de vloer tot je taille is de helft van je totale lengte. Je benen lijken langer met een mid rise of high rise taille omdat je optisch het deel tot de taille verlengt.

high rise, mid rise en low rise skinny jeans
Jeans van Hilfiger

Low rise

De low rise jeans, wordt ook wel de low cut jeans of hipster jeans genoemd. De taille van de broek valt hierbij ver onder de navel. Deze broeken hangen laag op de taille. Als je brede heupen hebt is een low rise taille niet de beste keuze. De broek eindigt dan op het breedste deel van je lichaam waardoor je dat deel juist benadrukt. Een low rise jeans is ook geen goede keuze als je benen in verhouding korter zijn dan je bovenlichaam. Door de lage taille lijkt je bovenlichaam langer en je benen korter.

Mid rise

Bij de mid rise jeans  is de hoogte van de taille gemiddeld. De broek eindigt een klein stukje onder de navel. Een goede keuze als de lengte van je benen in verhouding is met de lengte van je bovenlichaam.

High rise

Bij de high rise jeans is de taille hoog en valt tot op de navel. Eigenlijk op de plaats waar je echte taille ligt. Een goede keuze als je benen in verhouding korter zijn dan je bovenlichaam.

Bekijk de laatste jeans trends in de shop:

  1. Leuk al die taillehoogtes maar er staan geen cm bij! Dat zou wel handig zijn omdat vaak de taillehoogte vermeld wordt in cm maar dan weet je nog niet welk model het is: high waist/midwaist/lowwaist

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *