roos haar
Foto: Element5 Digital/Unsplash

Wat is roos en hoe ontstaat het?

We weten allemaal hoe het voelt, je bent met iemand aan het praten en ineens merk je dat je witte plekjes op jouw schouders hebt liggen. Helemaal vervelend als je met iemand aan het praten bent die je leuk vindt, als je op het werk bent of wanneer je een donkere kleur kleding aan hebt. Maar van roos kan iedereen last van hebben. Of je nu rood, bruin of blond haar hebt. We vertellen je graag hoe het ontstaat en wat je er zelf aan kunt doen om de kans erop te verminderen. We vertellen je ook wanneer het misschien goed is om eens verder te zoeken naar een oplossing als het probleem zich niet vanzelf lijkt te herstellen.

Wat is roos precies?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft roos weinig tot niets te maken met je persoonlijke hygiëne. Om te begrijpen waarom je dan toch last kunt krijgen van deze schilfers op je hoofd, moet je eerst weten hoe roos precies ontstaat.

Normaal gesproken is het zo dat je hoofdhuidcellen zich elke twee weken vernieuwen. De oude cellen worden op dat moment (zonder dat je iets ziet of merkt) vervangen door nieuwe cellen. Maar als je roos hebt, dan wordt dit proces versneld – het gaat dan maar liefst twee keer zo snel als dat normaal gebeurt. Er zijn daardoor ook twee keer zoveel oude cellen. Die cellen klonteren samen waardoor schilfers ontstaan en dan krijg je wat we kennen als roos.


Er zijn vaak twee verschillende soorten schilfertjes:

·      Vette schilfertjes – deze zijn wat groter en dikker dan de andere schilfertjes. Ze kleven aan de hoofdhuid en aan het haar en zijn een beetje gelig van kleur;

·      Droge schilfertjes – Deze zijn wit van kleur en fijn en klein. Ze vallen als het ware als een soort ‘sneeuw’ van jouw haar op de schouders. 

Wat is de oorzaak van roos?

Het te snel vernieuwen van de hoofdhuidcellen is dus de primaire reden voor het ontstaan van roos. Wat we echter niet weten, is waarom dit bij sommige mensen wel het geval is en bij andere mensen juist weer niet. Behalve het feit dat de cellen overuren maken, doet de talgproductie dat ook. Dit zorgt niet alleen voor het samenklonteren, maar kan ook nog eens voor jeuk zorgen waardoor je gaat krabben. En precies dat is funest voor het herstellen van jouw hoofdhuid. 

Dat is overigens niet de enige reden dat iemand last krijgt van roos. Je kunt ook last krijgen van roos als je de verkeerde shampoo gebruikt. De verkeerde shampoo kan zorgen dat jouw hoofdhuid te veel uitdroogt. Door een droge hoofdhuid kan je ook een probleem krijgen met jeuk en krabben. Op het moment dat je gaat krabben aan een droge hoofdhuid zorg je er voor dat je cellen nog actiever worden. Het gevolg is dat de jeuk alleen maar erger gaat worden. 

Hoe kun je het behandelen?

Je weet nu wat roos is, maar hoe kun je roos behandelen? Als je er last van hebt, dan snappen we dat je er zo snel mogelijk weer van af zou willen. Wat kun je dan doen om het probleem op te lossen?

  • Kies een goed middel tegen roos, bijvoorbeeld een goede anti-roos shampoo;
  • Niet te warm douchen, want hierdoor droogt je hoofdhuid nog eens extra uit;
  • Last van roos? Dan kan je je haar beter niet föhnen. De gist die voor roos zorgt, is gek op de warmte van de föhn.

Is het eigenlijk besmettelijk?

We snappen dat mensen het liefst geen last hebben van roos. Maar misschien wel goed om te weten: je bent niet ‘besmettelijk’ of iets dergelijks wanneer je last hebt van roos. Het enige dat er kan gebeuren, is dat je misschien iets vaker de schilfers van je schouders moet afkloppen. Voor de rest heeft het weinig met persoonlijke hygiëne te maken en ben je al helemaal niet besmettelijk voor andere mensen. 

Het oplossen van het probleem

Waarschijnlijk merk je na een aantal weken al een groot verschil in de mate van last die roos je bezorgt. Mocht dat alsnog niet het geval zijn dan kun je er altijd nog voor kiezen om een keer een afspraak te maken met je huisarts. Die kan bepalen of er nog andere onderliggende problemen zijn voor het ontstaan van roos. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *