appelazijn

10 x mooi met appelazijn

Appelazijn, het ruikt niet lekker, maar je kunt het wel op verschillende manieren gebruiken voor huid en haar.

Het klinkt af en toe wonderlijk, maar na het uitproberen van verschillend gebruik van appelazijn moet ik zeggen. Het werkt. Alleen jammer van die geur……

Appelazijn bevat fruitzuren en die hebben een peelende werking op de huid waardoor dode huidcellen verwijderd worden.


1. Nagellak blijft langer mooi

Doe wat appelazijn op een watje en wrijf je nagels ermee in. Laat je nagels 10 minuten goed drogen en lak dan je nagels. Het zuur in de azijn zal helpen om de nagellak beter aan je nagels te laten hechten. De geur verdwijnt snel.

2. Zachtere, frisse huid

Het beschermende natuurlijke vetlaagje op je huid bevat ook zuur. De zuurgraad of pH-waarde van appelazijn is hetzelfde als die van de huid. Door allerlei stoffen en invloeden van buitenaf raakt de pH-waarde van het beschermlaagje van de huid uit balans. Door de azijn verdunt (1 deel azijn, 3 delen water) op je huid aan te brengen en 10 minuten te laten intrekken, help je het beschermende laagje en de zuurgraad ervan te herstellen. Je kunt ook een flinke scheut aan je badwater toevoegen.

3. Grote poriën lijken kleiner

Iets dat helpt om vergrote poriën kleiner te laten lijken, is het regelmatig verwijderen van dode huidcellen. Het zuur in appelazijn lost net als fruitzuren, die vaak als ingrediënt in huidverzorgingsproducten zitten, het toplaagje van je huid op. Hierdoor kunnen dode huidcellen makkelijk verwijderd worden. Je huid ziet er weer fris en strak uit. Gebruik de appelazijn als aangegeven bij nr. 2.

4. After sun middeltje

Verbrand door de zon? Meng 1 deel appelazijn op 8 delen water. Doop een handdoek in het mengsel en dep je verbrande huid ermee. Omdat de appelazijn helpt de zuurgraad te herstellen, geneest en herstelt je huid sneller en helpt het vervellen voorkomen.

5. Glanzend haar

Doe twee eetlepels appelazijn in een kop (250 ml) water. Giet het over je haar na het wassen. Behandel je haar daarna met een conditioner.

Het zuur in de azijn zal alle resten van haarproducten die zich door de tijd heen in je haar verzamelen, losweken zodat je ze weg kan spoelen. Het resultaat: natuurlijk glanzend haar. Daarnaast zorgt zuur ervoor dat je schubben van de haarschacht zich sluiten. Je haar wordt gladder en dat geeft extra glans aan je haar.

6. Middeltje tegen roos en jeukende hoofdhuid

Niet alleen je haar heeft baat bij appelazijn. Ook je hoofdhuid kan ervan profiteren. Masseer je hoofdhuid voor het wassen in met appelazijn en laat het even intrekken. Heb je weinig tijd. Meng dan wat appelazijn met je shampoo en masseer je hoofdhuid ermee. Spoel het daarna goed uit met lauwwarm water. Roos is een gistachtige schimmel die groeit bij een hoge pH waarde. Azijn helpt die pH waarde te verlagen.

7. Middeltje tegen puistjes

Appelazijn beïnvloedt de zuurgraad van je huid en heeft een anti-bacteriële werking en heeft daarom een positieve uitwerking op acné. Daarnaast maken de zuren in azijn de huid zacht en helpen ze dode huidcellen op te lossen.

Zo gebruik je appelazijn tegen puistjes

Meng een theelepel appelazijn met drie theelepels water. Doop er een wat je in en breng het aan op je (schone) huid, maar vermijd de huid rond je ogen. Laat 10 minuten intrekken en spoel het af met lauwwarm water. Je kunt het ’s ochtends en ’s avonds doen.

8. Sneller van je blauwe plekken af

Blauwe plekken trekken eerder weg als je dept met pure appelazijn. Na het deppen kun je ze behandelen met arnicazalf. De azijn helpt bij een snellere genezing door het bevorderen van de bloedcirculatie. Bovendien verzacht het de huid.

9. Muggenbeten

Jeuk door muggenbeten? Dep het jeukende gedeelte van je huid met een watje met pure appelazijn. Het helpt tegen de jeuk maar ook om je huid sneller te genezen.

10. Tegen voeten met een geurtje

Bij zweetvoeten en voetschimmel geef je voeten een voetenbad met appelazijn (1 deel appelazijn, 4 delen water) en laat je ze 15 minuten weken. De anti-bacteriële en anti-schimmelwerking van de azijn doet zijn werk.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *