Hoe kies je schoenen bij je kleding?

Schoenen kunnen een outfit maken en breken. Hoe zorg je ervoor dat je schoenen een aanvulling zijn op je kleding en dat ze er mooi bij passen?

Hieronder een paar tips om die keuze makkelijker te maken.

Vind de balans

Het is de kunst om een goede balans te vinden tussen je schoenen en je kleding. Als je kleding fel en/of druk is, kies dan schoenen in een wat minder opvallende kleur of een neutrale kleur.

Kijk kritisch in de spiegel en let op of een bepaald onderdeel van je kleding er te veel uitspringt. Als een deel van je kleding van glimmend of glanzend materiaal is en je gaat daar ook nog eens schoenen dragen van glanzend of metallic materiaal bij dragen, dan wordt je outfit snel rommelig en chaotisch. Aan de andere kant, als je kleding zwart is en je draagt er dan ook nog zwarte schoenen of laarzen bij, dan kan dat te saai worden. Een afwijkende kleur kan je outfit dan ophalen.

Houd rekening met de gelegenheid

Al zijn je schoenen nog zo mooi of al zitten ze nog zo lekker, als ze niet passen in de omgeving of bij de gelegenheid, dan zijn het, op dat moment, toch echt de verkeerde schoenen.

Glitterschoenen, sneakers, hele hoge stiletto’s of teenslippers zijn minder geschikt bij officiële gelegenheden of op je werk als daar een dresscode geldt. Je lost dat op door nette ballerina’s, instappers, pumps of sandalen zoals die van Rieker te kiezen. Vind je dat te saai, dan kan je die schoenen in een felle kleur of opvallende print kiezen.

Als je naar een feest of uitgaat, kan je natuurlijk prima een gedurfde keuze maken en sneakers onder je korte rokje te dragen of superhoge pumps onder je skinny jeans.

Schoenen die passen bij de kleur van je kleding

Zwarte en bruine schoenen zijn vrij neutraal en daarom heel populair. Het is ook wel een hele veilige keuze.

Als je zwart of bruin kiest omdat je bang bent dat andere kleuren moeilijk te combineren zijn, dan is dat toch jammer. Je kan bij schoenen juist kleuren kiezen die je niet zo snel zou nemen als ze in de buurt van je gezicht zouden komen. Goed gekozen, kleurrijke schoenen kunnen een outfit echt opfleuren en bijzonder maken. Zoals deze schoenen bijvoorbeeld, afkomstig van BENT.

Kleurencombinaties

Als een bepaalde kleur voorkomt in je kleding, dan past een schoen in die kleur daar altijd bij. Bekende kleurencombinaties zijn verder complementaire kleuren, dus kleuren die tegenover elkaar liggen in het kleurenwiel. Of kleuren die net iets lichter of donkerder zijn maar die bij de zelfde kleurenfamilie horen.

kleurenwiel en kleurencombinaties

Smaak kan natuurlijk verschillen, maar dit zijn voorbeelden van kleurencombinaties die goed samengaan.

Zwart – Zwarte schoenen combineren met bijna alle kleuren. De combinatie met lichte pasteltinten is soms wat minder mooi vanwege het grote contrast, maar het kan wel.
Bruin – Bruine schoenen combineren heel mooi bij bruintinten, beige, roze, oranje, groentinten en donkere aardetinten.
Zilver – Zilverkleurige schoenen staan heel goed bij pastelkleuren, bij wit, zwart, blauw en paarstinten.
Wit – Witte schoenen passen mooi bij neutrale kleuren als beige en pastelkleuren.
Grijs – Grijze schoenen staan mooi bij zwart, blauw, grijstinten, roodtinten, paars en soms bij geeltinten.
Beige/Nude – Beige of nude schoenen passen mooi bij blauw, beige, wit en lichte aardetinten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *