Soorten conditioners voor jouw haar

Shampoo is er om je haar te ontdoen van vuil en vet.

Een conditioner of crèmespoeling gebruik je daarna om je haar te voeden en te verzorgen. Maar er zijn zo veel soorten conditioners. Maar welke moet je kiezen? Dat hangt een beet je af van je soort haar of je haarprobleem.

Soorten conditioners

Er zijn verschillende soorten conditioners met ieder hun eigen werking. De meeste conditioners zijn geschikt voor één of meerdere van de onderstaande haarproblemen.

conditioner voor je haar– Conditioner die vocht inbrengt

Deze vochtinbrengende conditioners zorgen ervoor dat vocht wordt aangetrokken en vastgehouden in het haar. Deze producten bevatten vaak een combinatie van proteïnen en olie die het haar weer soepel maken.


Geschikt voor: droog, poreus en breekbaar haar

– Acidifier

Acidifiers zijn producten met een hoge zuurgraad. Als een product een pH waarde heeft van tussen de 2,5 en 3.5 is het een acidifier. Deze producten zorgen ervoor dat de haarschubben zich sluiten waardoor het haar meer gaat glanzen en meer elastisch wordt. Om deze reden wordt ook wel citroensap gebruikt. Hoewel citroensap een pH waarde heeft van 2, wat eigenlijk weer iets te zuur is. Te veel zuur kan het haar aantasten. Na het verven van je haar is een acidifier ook belangrijk om de haarschubben weer te sluiten zodat de kleur langer mooi blijft. Voordeel van een acidifier is dat het geen lagen opbouwt. Er zijn ook veel natuurlijke middeltjes om je haar te laten glanzen.

Geschikt voor: dof en geverfd haar

– Conditioner die je haar ontklit

Ook ontklitters hebben meestal een hoge zuurgraad. Ze sluiten de haarschubben waarna er nog een beschermend laagje van polymeren om het haar wordt gelegd. De haren worden daardoor gladder en kunnen minder snel klitten.

Geschikt voor: droog haar

– Conditioner die je haar versterkt

Deze conditioners zijn bedoeld om de structuur van het haar te versterken en bevatten vaak proteïnen zoals b.v. keratine. Keratine komt van nature voor in de huid, het haar en de nagels. Het drinkt diep in het haar door en versterkt het haar.

Geschikt voor: beschadigd, slap en futloos haar.

Conditioner die je haar volume geeft

Conditioners die je haar extra volume geven, vormen vaak een laagje siliconen om je haar heen. Je haar wordt daardoor dikker en daardoor krijg je meer volume. Nadeel van dit soort conditioners is dat je de siliconen niet allemaal met een gewone shampoo uit je haar wast. Er blijven dan op den duur resten in je haar achter en daaromheen vormt zich bij de volgende behandeling weer een laagje, enz. Je haar wordt dan zwaar en moeilijk te stylen. Het lijkt dan wel of je haar ook net na het wassen nog vet is. Bovendien kan het ook geen verzorgingsproducten meer opnemen. Door je haar te wassen met een shampoo die sulfaat bevat, kan je die resten uit je haar wassen.

Geschikt voor: dun en slap haar

– Conditioner die je haar laat glanzen

Producten die glans geven aan de haren zijn ook vaak producten op basis van siliconen. Deze producten reflecteren het licht zodat je haar meer lijkt te glanzen. Ze vormen ook een laagje om het haar. Kies bij voorkeur voor een conditioner zonder siliconen.

Geschikt voor: dof haar zonder glans

– Conditoner met olie

De hoofdhuid produceert ook een soort natuurlijke olie (sebum) . Als je snel vet haar hebt dan produceert je hoofdhuid zelfs te veel vet. Heb je droog haar dan kan het goed zijn om wat extra olie/vet toe te voegen. Deze oliën komen vaak in de vorm van natuurlijke vetzuren die zoveel mogelijk de samenstelling hebben van het natuurlijke sebum. Heb je van jezelf snel vet haar, dan is een conditioner of crèmespoeling met veel natuurlijke oliën minder geschikt.

Geschikt voor: droog en dor haar

Gebruik van conditioners

Belangrijk is om een conditioner te kiezen die past bij jouw haartype. Maar even zo belangrijk is om de conditioner te tijd te geven die het nodig heeft om te gaan werken. Veel conditioners hebben een paar minuten nodig om zich in of aan het haar te hechten en hun werk te gaan doen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *