Het glanzende haar dat je ziet in tijdschriften of tv reclame is in het dagelijks leven maar moeilijk te evenaren.

Toch kan je ieder haar laten glanzen, maar je moet er soms wel wat moeite voor doen en de juiste producten gebruiken.

Gesloten haarschubben

Glanzend haar is een kwestie van gesloten haarschubben. Als de haarschubben gesloten zijn dan is het haar glad, en licht reflecteert nu eenmaal beter op een glad oppervlak. Hierdoor krijg je een glanzend effect. Dit is de reden dat beschadigd haar er dof uitziet.

Steil haar glanst meer

Van nature glanst steil haar meer dan gekruld haar. Krullend haar is vaak ook droger en heeft meer behoefte aan verzorgende en vochtinbrengende producten. Gebruik voor droog, krullend haar altijd een vochtinbrengende shampoo en conditioner en behandel het eens in de zoveel tijd met een serum.

Te veel stylingproducten

Als je veel stylingproducten gebruikt, dan kunnen deze resten in je haar achterlaten die er moeilijk uit te wassen zijn. Je hebt daar speciale diepreinigende shampoos voor. Je kunt hiervoor ook appelazijn gebruiken (te koop bij reformwinkels).

Net gekamd haar glanst meer

Iedere haar reflecteert licht. Als je haar in strengen in dezelfde richting legt dan glanst het op de zelfde manier en en heb je meer glanseffect. Slordig of rommelig haar glanst veel minder.

Gebruik geen producten met alcohol

Veel haarstyling producten als mousses en conditioners bevatten alcolhol. Deze drogen je haar uit en laten de natuurlijke glans uit je haar verdwijnen. Lees goed op het etiket en zoek naar producten zonder alcolhol, want die zijn er genoeg.

Highlights en permanente haarverf nemen glans weg

Highlights worden vaak gemaakt door middel van bleken van het haar. Hierdoor gaan de haarschubben wijd open staan, en wordt je haar dof en dor. Ook permanente haarverf is een glansbederver. Voor het verven worden de haarschubben chemisch geopend zodat de haar de kleurstof kan opnemen. Semi-permanente haarverf of kleurspoelingen zijn minder ingrijpend voor het haar.

Was je haar niet te vaak

Door je haar vaak te wassen was je ook de natuurlijke vetten en olieën uit je haar. Dit zorgt ook voor droger haar. Iedere dag je haar wassen is voor de meeste mensen niet nodig. Een paar keer per week is voldoende.

Trucje

Het volgende trucje kwam ik ergens tegen: Breng eerst conditioner aan op nat haar. Maar alleen op de uiteinden niet op de hoofdhuid en haarwortels. Breng daarna zonder de conditioner uit te spoelen, shampoo aan op je hoofdhuid en bij je haarwortels. Was het en spoel het daarna uit.

Van binnenuit

Haar bestaat uit keratine, een soort proteïnen. Voor je haar is het dus goed als je regelmatig omega-3 rijke producten eet, zoals vette vis, zalm, avocado, lijnzaad of noten.

Tips en huismiddeltjes

Citroen

Blond haar kun je glanzender krijgen door wat citroensap in het haar te verdelen. Laat het 15-20 minuten zitten en spoel het dan uit

Avocado

Prak een avocado tot een dikke pasta. Verdeel het in je haar. Laat 20 minuten intrekken. Spoel het uit en was het met een milde shampoo.

Appelazijn

Meng 100 ml appelazijn met 50 ml water en verdeel dit in je haar na het wassen. Appelazijn is rijk aan alfahydroxyzuur en breekt resten van stylingsproducten in je haar af. Appelazijn is te koop bij reformwinkels.