bescherm je haar tegen de zon

Bescherm je haar tegen de zon

De zomer, zon, zee, chloor en strand kunnen zwaar zijn voor je haar en het makkelijk veranderen in een onhandelbare bos stro waar je nog maar weinig mee kan beginnen.

Maar met de juiste verzorging en producten kun je je haar en haarkleur best in goede conditie houden.

Als je haar lange tijd wordt blootgesteld aan de felle zon, dan zullen de UV-A en UV-B stralen de buitenste laag van je haar beschadigen. Dat je haar beschadigd is, merk je doordat het steeds droger en breekbaar wordt. Het wordt pluizig, moeilijk handelbaar en het kost veel moeite om het in model te krijgen. Je hebt ook eerder last van dode punten. In het ergste geval breekt je haar af.

Je haarkleur en de zon

De kleur van je haar zal onder invloed van de zon opbleken en lichter worden. Eigenlijk lijkt de de werking van de zonnestralen op die van het bleken van het haar door chemicaliën.  Als je je haar bleekt dan reageert de peroxide met het melanine (pigment of kleur) van je haar. Maar daarbij worden ook de haarschubben beschadigd en verliest je haar proteïne (keratine), een stof die je haar versterkt. Bij de stralen van de zon werkt dat op dezelfde manier.


Bij droog, fijn en lichtgekleurd haar ontbreekt de dikte en het pigment dat je kan beschermen tegen de UV-stralen. Dikker en donkerder haar is meestal wat vetter. Het vetlaagje en de dikte van de haar bieden hier bescherming.

Nog meer schade….

Als je, naast veel tijd in de zon, ook regelmatig zwemt in chloorwater dan maakt dat je haar nog gevoeliger voor de zonnestralen. Beide beschadigen de keratine in je haar waardoor het zonlicht en de hitte makkelijker in de haar kunnen doordringen.

Ook als je je haar al gebleekt hebt of als je je haar styled met een hete stijltang of droogt met een hete föhn, dan heeft je haar eerder last van de schadelijke invloed van de zonnestralen en vererger je de conditie van je haar nog verder.

 

Wat kan je doen om het te beschermen?

Wat kan je doen om je haar te beschermen tegen het zonlicht en te voorkomen dat je haar in een bos stro verandert? Behandel je haar dan zoals je je huid behandelt.

Kapsels

Bedenk een zomers kapsel waarbij je haar vastmaakt. Als je haar in een vlecht zit of opgestoken is zal het minder snel beschadigen door zon, wind en beweging.

Haar accessoires

Je kunt ook werken met haaraccessoires. Sjaaltjes in je haar zijn helemaal in. Knoop een sjaaltje in of om je haar. Het ziet er leuk uit en je beschermt (gedeeltelijk) je haar.

Vermijd de felle zon

Vermijd de felle zon op het heetst van de dag (tussen 12 en 2 uur ’s middags). ’s Ochtends en ’s avonds is de zon veel minder sterk.

Hoed

Draag een hoed of pet of blijf onder de parasol om je haar te beschermen.

Spoelen

Als je zwemt in chloorwater of de zoute zee, spoel je haar dan iedere keer na het zwemmen uit je haar.

Zorg voor UV-bescherming

Bescherm je haar met producten die speciaal bedoeld zijn om je haar te beschermen tegen de zon.

[bol_product_links block_id=”bol_5561e71a0ca22_selected-products” products=”9200000035722898″ name=”uv” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[newsletter]