Haren wassen, wie doe het niet. Vaak doe je het zonder er veel aandacht aan te besteden.

Toch kun je door het wassen van je haar op de goede manier de conditie van je haar verbeteren en het er langer fris, mooi en glanzend uit laten zien. Als je je haren op de goede manier wast, dan hoef je het uiteindelijk minder vaak te wassen en dat is goed voor je haar.

Welke shampoo?

Ondanks allerlei exotische ingrediënten is shampoo is in de eerste plaats bedoeld om vuil, vet en stof uit je haar te wassen en wel zonder het haar uit te drogen. Waar het beste op kunt letten, vooral als je droog haar hebt, is dat de shampoo mild is. Een shampoo is mild als hij een lage pH waarde heeft (minder dan 6.8). Chemicaliën drogen je haar uit, dus zoek een shampoo met zo veel mogelijk natuurlijke ingrediënten.

Kies een shampoo bij jouw haar

Als je haar niet snel vet wordt, dan is een milde shampoo voor jouw haar voldoende. Heb je wel snel vet haar dan kan een shampoo die wat meer wasactieve bestanddelen heeft prettig zijn. Krullend haar is vaak heel droog en heeft vaak voldoende aan een behandeling met een conditioner zonder shampoo.

Hoeveel shampoo?

Zo weinig mogelijk. Maar hoeveel shampoo dat precies is, hangt af van de kwaliteit van de shampoo. Sommige shampoos bevatten veel wasactieve bestanddelen en dan heb je er minder van nodig. Het hangt dus een beetje af van hoe geconcentreerd de shampoo is. Over het algemeen kun je zeggen dat als je shampoo ter grootte van een euro op je hand spuit, dat voldoende zou moeten zijn. Als je lang haar hebt, zul je meer shampoo nodig hebben.

Temperatuur

Je haar wassen met koud water is niet zo aangenaam en wast je haar niet schoon omdat het vet niet oplost. Maar het laat je haar wel glanzen en droogt je haar niet zo uit als heet water doet. Als je je haar wast met heet water dan wordt het wel goed schoon, maar je haar wordt er droog en pluizig door.

Hoeveel graden?

Als je je haar wast, gebruik dan warm water. Bij een babybad adviseren ze een temperatuur van 38 graden. En dat is ook een prima temperatuur voor het wassen van je haar. Als je je haar gaat uitspoelen, draai de temperatuur dan wat kouder. Je haar wordt op deze manier wel goed schoon, maar gaat ook glanzen doordat je het wat kouder naspoelt.

Hoe vaak was je je haar?

De één heeft vaker last van roos of vet haar dan de ander. Maar over het algemeen geldt: was je haar zo weinig mogelijk. Je haar droogt dan minder uit, wordt uiteindelijk minder snel vet en de kleur van je geverfde haar blijft langer goed. Twee keer in de week zou voor de meeste mensen voldoende moeten zijn.

Zo was je je haar

1. Kam je haar zodat je geen klitten in je haar hebt en je je haar niet nat hoeft te kammen. Begin aan de onderkant met kammen of borstelen en werk steeds verder naar boven.

2. Tip: Heb je lang haar en zijn de punten wat droog? Breng dan voor het wassen wat olie aan op de punten van je haar. Dit kan amandelolie, kokosolie of arganolie. Je kan dit ook de avond doen voordat je je haar de volgende ochtend wast. Het kan dan de hele nacht intrekken.

3. Spoel je haar met lauwwarm water zorg dat het door en door nat is.

4. Breng wat shampoo aan op je hand en verdeel het over je beide handen en vervolgens over je haar, zo dicht mogelijk bij je huid. Heb je langer haar, dan kun je iets meer shampoo gebruiken.

5. Masseer je hoofdhuid heel zachtjes met je vingertoppen. Als je langer haar hebt, breng dan niet al je haar boven op je hoofd want dat veroorzaakt alleen maar extra klitten.

6. Spoel nu je haar uit tot er geen spoor van sop en shampoo meer te ziet of voelt. Goed uitspoelen is heel belangrijk. Doe je dat niet dan blijft er een vettige glans op je haar achter.

7. Je hoeft geen conditioner te gebruiken. Als je het wel gebruikt, breng het dan alleen op de uiteinden van je haar aan en niet op de hoofdhuid. Doe evenveel conditioner als shampoo (ter grootte van een euro). Breng de Laat de conditioner tenminste 2 minuten inwerken.

8. Spoel je haar nu weer uit tot het water wat van je haar af komt helemaal schoon en helder is.

9. En dan……spoel je je haar nog even na met koud water. Waarom vraag je je misschien af. Omdat de schubben van je haar zich dan sluiten en je haar minder pluizig wordt en meer glanst.

10. Nu kan je je haar afdrogen. Doe dit voorzichtig. Je haar is kwetsbaar als het nat is. Dep het droog en ga niet wild wrijven.

lang haar wassen

Nog een paar tips

  • Gebruik geen heet water. Heet water is te hard voor je haar en als je je haar gekleurd hebt, zal de kleur eerder vervagen.
  • Gebruik geen anti-roos shampoo als je je haar geverfd hebt. Ook hierdoor vervaagt de kleur. Heb je last van roos? Probeer dan één van deze natuurlijke manieren.
  • Niet te haastig zijn met spoelen. Verzeker je ervan dat je alle shampoo en conditioner uit je haar hebt gespoeld. Je haar zal anders dof en vettig zijn.