kleding langer mooi

Zo gaat je kleding langer mee

Als je leuke kleren hebt wil je dat ze zo lang mogelijk mooi blijven. Hoe zorg je daarvoor?

Door goed met je kleding om te gaan kan je de levensduur van je kleding een stuk verlengen zodat je er langer van kan blijven genieten.

Kleed je voor de gelegenheid

Ga je joggen of fietsen, draag daar dan speciale kleding voor. Ook als je iets gaat doen waarbij je veel moet bewegen kun je daar beter je kleding op aanpassen. Door bewegen rekt je kleding uit en zal het eerder laten lubberen. Dat geldt natuurlijk ook als je gaat tuinieren, met kleine kinderen om gaat of lang in de auto moet zitten.

Koken en poetsen

Een schort bij het koken is echt geen overbodige luxe. Het voorkomt vet- of andere spetters waar je je soms niet eens van bewust bent. Met poetsen is het vooral opletten met chloor en andere bleekmiddelen. Chloorvlekken daar is weinig meer aan te doen omdat het de kleur oplost. Ga je echt uitgebreid aan de slag, dan is het wel de moeite waard om even andere kleding aan te trekken.

Je kleding wassen

Wassen, het moet natuurlijk gebeuren. Maar van niets laat je kleding zo achteruitgaan als van wassen. Was je kleding dus zo min mogelijk. Hang gedragen, maar nog schone kleding netjes op een hangertje of over een stoel als je ze gedragen hebt en bij voorkeur niet op de vloer. Eenmaal op de vloer zal je ze eerder moeten wassen.

Lees het etiket

Het klinkt een beetje als een praatje op de huishoudbeurs, maar om je kleding langer mooi te houden is het belangrijk dat je je aan de wasvoorschriften houdt. En verder:

  • Gebruik niet te veel wasmiddel, je kleding heeft daar onder te lijden.
  • Was je kleding niet te warm want dan krimpt het onnodig.
  • Droog mooie kleding niet in de wasdroger want het slijt er extra van, bovendien is de droger zo heet dat het er ook door krimpt.

Kleuren

Om de kleuren mooi te houden ontkom je er niet aan om de kleuren te scheiding bij het wassen. Witte kleding zal je toch echt apart moeten houden en liefst met een wasmiddel voor witte was moeten wassen. Het is anders binnen de kortste keren grauw. Nieuwe, donkere kleding kun je beter ook eerst apart wassen. Gele, oranje, bruine en rode shirts kunnen best bij elkaar. Hou blauw, paars en zwart apart.

Vlekken

Vlekken kun je er beter zo snel mogelijk uithalen. Eenmaal ingetrokken zijn ze er moeilijk uit te krijgen. Handig om een vlekkenstift of vlekkenpen bij je te hebben.

Ritsen en knopen

Hou ritsen en knopen dicht als je ze wast. Vooral open ritsen kunnen andere kleding beschadigen.

Waszak

Was tere en fijne kleding met roesjes, kantjes en haakjes in een speciale waszak of sloop.

Gebreide kleding

Gebreide truien en vesten hebben vaak een speciale behandeling nodig. Lees hier hoe je truien en vesten mooi houdt.

Je kleding bewaren: hangen of leggen

Sweaters, truien, shirts en andere kleding van rekbare stoffen vouw of rol je op en leg je in de kast. Hangen zou ze uit model laten zakken en uitrekken. Jasjes en kleding die snel kreukt, hang je het beste op een hangertje.

Deodorant en parfum

Deodorant zorgt er voor dat je minder zweet en dat je kleding langer fris ruikt. Te veel deodorant kan juist vlekken veroorzaken. Let dus op of draag er iets onder zodat je bovenkleding niet in aanraking komt met de deodorant. Spuit parfum nooit op je kleding het kan lelijke vlekken veroorzaken die er moeilijk of niet meer uitgaan.

Om te zorgen dat zweet en deodorant je kleding minder aantast kan je ook okselpads gebruiken. Je hoeft je kleding dan ook minder vaak te wassen.

Let op….

Let op je omgeving of er stoelen of banken met haken, ruwe oppervlakten. Maar ook op je eigen kleding, tassen of schoenen. Klittenband aan een jas kan je trui snel lelijk maken. Een rits van je tas of schoenen je kleding ook beschadigen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *