schoonmaken met azijn

Azijn als natuurlijk schoonmaakmiddel

Azijn kan prima dienst doen als goedkoop en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. Azijn kan je voor verschillende huishoudelijke klussen gebruiken en daardoor bespaar je op schoonmaakmiddelen.

Wat is azijn?

Azijn is een natuurlijk product. Als de suiker in vruchten gaan gisten, dan ontstaat er alcohol. Onder invloed van de azijnbacterie Acetobacter, wordt die alcohol omgezet in azijnzuur. Deze Acetobacter bacterie komt van nature voor in hout. Als je azijnzuur verdunt met water heb je witte natuurazijn. Azijn heeft wettelijk een percentage van 5-10% azijnzuur.

Natuurazijn of schoonmaakazijn?

Bij natuurazijn is azijnzuur gebruikt dat via een natuurlijk proces zoals hierboven is ontstaan. Bij schoonmaakazijn is het azijnzuur synthetisch en via een chemisch proces nagemaakt. Schoonmaakazijn is over het algemeen sterker en bevat meer azijnzuur, nl. 8-15%. Schoonmaakazijn is daarom niet geschikt voor consumptie.

Om schoon te maken is schoonmaakazijn in de meeste gevallen goede keuze. Je kan ook natuurazijn gebruiken, je hebt er dan iets meer van nodig. Kies wel voor witte natuurazijn omdat deze geen kleurstoffen bevat.

Dit kan je allemaal schoonmaken met azijn?

*Ramen zemen met azijn

Azijn ontvet en reinigt, het helpt je om je ramen streeploos schoon te maken en geeft glans.

 • Verwijder zand en vuil met een zachte borstel of wat keukenpapier
 • Meng 1 liter water, 1 theelepel afwasmiddel en 100 ml witte azijn, schoonmaakazijn of appelazijn.
 • Neem een doek of spons en doop deze in het azijnmengsel. Bewerk het raam met draaiende bewegingen
 • Gebruik een trekker om overtollig water af te nemen
 • Droog het na met een micro-vezeldoekje of met keukenpapier

*Kranen

Kranen worden dof door kalkaanslag. Vaak blijft er water staan bij de voet van de kraan waar zich kalk afzet. De kraan blijft zelf ook lang nat waardoor kranen dof worden.

 • Giet azijn over een vezeldoekje of keukendoek en wikkel deze om de kraan. Giet eventueel wat extra azijn rond de voet van de kraan. Laat dit een uurtje weken. Daarna kan je de kalk met een schuursponsje of oude tandenborstel verwijderen.

*Bad, douche & toilet

Azijn is een ideale hulp om je badkamer schoon te maken. Azijn lost zeepresten op en het ontkalkt en ontvet. Omdat het zo zuur is, werkt het antibacterieel. Net wat je nodig hebt in de badkamer.

 • Spray wat azijn in het bad en de douchebak om kalkaanslag los te weken, laat een uurtje intrekken. bewerkt het met een schuursponsje en spoel het goed na.
 • Spray azijn onder de rand van het toilet en giet een kopje in de wc-pot, laat een uurtje inwerken. Bewerk met een wc-borstel en spoel goed na.

*Wasmachine schoonmaken

Een wasmachine moet je regelmatig schoonmaken en heeft onderhoud nodig. Doe je dat niet dan kan je wasmachine vervuilen. Door zeepresten, haren, en huidschilfers en huidvet die achterblijven in de machine kan zeepluis ontstaan en daardoor kan je was gaan stinken.

 • Giet iedere maand of twee maanden twee koppen azijn in het wasmiddelenbakje en laat de machine leeg draaien op de hoogste temperatuur.

*Azijn in de afwasmachine

Azijn kan je afwasmachine op twee manieren helpen:

 • Azijn om de afwasmachine te onderhouden
  Giet een kopje schoonmaakazijn op de bodem van de afwasmachine en laat hem leeg draaien om hem schoon te maken, te ontkalken, vet op te lossen en tegen vieze geurtjes. Doe dit eens in de paar maanden.
 • Azijn als glansspoelmiddel in de afwasmachine
  Je kan wat azijn in het vakje voor spoelmiddel doen. Maar beter zet je een schaaltje met azijn in het bovenste rek van de afwasmachine. Zo wordt de azijn gelijkmatig over alle vaat verdeeld. Je vaat gaat ervan glanzen en je zult geen doffe witte vlekken op de glazen zien.

*RVS

Roestvrijstaal (RVS) zoals je spoelbak, fornuis of achterwand kan je schoonmaken met een verdunning van 80% water en 20% azijn. Maar hierbij is voorzichtigheid geboden.

Let op: Gebruik géén pure azijn op RVS. Dat kan vlekken veroorzaken.

*Je stoomstrijkijzer ontkalken

Een stoomstrijkijzer moet zo nu en dan ontkalkt worden. Zeker als je niet altijd gedestilleerd water maar kraanwater gebruikt. Er vormt zich kalk rond de stoomgaatjes in de zool van je strijkbout. Neem een vezeldoekje en drenk het in azijn. Zet je strijkijzer hierop en laat een paar uur of een nacht intrekken.

*Gouden sierraden

Niet alleen kan je je gouden sierraden schoonmaken met azijn, je kan ook uittesten of iets van echt goud is of niet. Wees wel voorzichtig als je sierraad ook edelstenen of halfedelstenen bevat. Deze kunnen beschadigen door azijn.

 • Om je gouden sierraad schoon te maken en te laten glanzen, doe je het 15 minuten in een bakje met appelazijn. Spoel het daarna af en dep het droog met een zachte doek.
 • Laat op een onopvallend deel van het sierraad een paar druppels azijn vallen. Is het nepgoud? Dan wordt het groen, blijft het dezelfde kleur, dan weet je dat het echt goud is.

*Kinderspeelgoed

Tot een bepaalde leeftijd stoppen kinderen graag alles in hun mond. Dan wil je graag dat het speelgoed schoon is. Maar je gebruikt natuurlijk liever geen agressieve schoonmaakmiddelen. Azijn doodt bacteriën.

 • Om kinderspeelgoed veilig schoon te maken kan je één deel water en één deel natuurazijn mengen. Laat het speelgoed hier 15 minuten in weken. Spoel het goed af en droog het af.

Dit kan je beter niet schoonmaken met azijn

Sommige materialen gaan niet goed samen met azijn.

Marmer of graniet

Marmer en graniet andere natuursteensoorten zijn poreus en reageren slecht op zuren. Azijn kan het marmer of graniet aantasten en beschadigen.

Hardhout of hout

Gebruik nooit azijn onverdund op hout of hardhout. Niet alleen geeft het vlekken, het kan ook houtpolish oplossen of aantasten. Azijn kan wel gebruikt worden als je hout een oude houtlook wilt geven.