Maak je huis natuurlijk schoon met citroen

Laatst bijgewerkt:

Citroen kan een prima, veilig en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel zijn. Het is goedkoop en laat een lekkere frisse geur na.

Citroen werkt ontvettend en gaat schimmels en bacteriën tegen. Als je citroen combineert met baksoda (zuiveringszout) dan heb je ook nog een goed schuurmiddel. Zuiveringszout is ook een veilig en natuurlijk middel dat gebruikt wordt bij het luchtig houden van gebak.

Probeer citroen eens voor het schoonmaken van de volgende voorwerpen:

*Aanrecht schoon en fris met citroen

Om je aanrecht fris en schoon te maken, doop je een halve citroen met het snijvlak in zuiveringszout. Bewerk je aanrecht ermee. In plaats van zuiveringszout kan je ook gewoon zout nemen. Veeg het na met een vochtige spons. Gebruik het niet op poreuze materialen zoals marmer omdat het ontkleurend kan werken.

snijpl
*Snijplanken

Groenten, fruit en andere kleurrijke voedingsmiddelen kunnen vlekken achterlaten op houten of kunststof snijplanken. Neem een halve citroen en en wrijf ermee over het oppervlakte van de snijplank. Laat 20 minuten intrekken en spoel de snijplank af.

*Afwas met citroensap

Als je iets met de hand wilt afwassen, voeg dan een theelepeltje citroensap toe aan je afwaswater. Het ontvetten werkt dan beter.

oorbel*Poetsmiddel of polish

Maak je eigen polish om verschillende metaalsoorten, hout en leer op te poetsen.

Voor leer en hout:

Meng één deel citroensap en twee delen olijfolie als polish voor je houten meubelen en leer.

Voor koper en messing:

Meng een deel citroensap met evenveel azijn als middeltje om je koper en messing mee te poetsen.

Voor zilver:

Wil je zilver schoonmaken, meng dan melkpoeder met water (in de verhouding 1:3) en voeg een lepeltje citroensap toe. Laat het zilver een nacht in het mengsel intrekken. Spoel het daarna af en droog het. Heb je aanslag op zilver

Voor metaal:

Maak een pasta van zuiveringszout en citroensap om aanslag van metaal te verwijderen.

*Kranen

Bewaar je uitgeperste citroenen en wrijf ermee over de kraan. Ze gaan er mooi van glimmen. Heb je veel kalkaanslag, laat het dan wat langer, eventueel een nacht intrekken. Azijn doet hetzelfde maar citroen ruikt een stuk beter.

*Voegen van tegels

Meng citroensap en zuiveringszout tot een pasta en gebruik het mengsel op een oude tandenborstel om voegen tussen tegels schoon te maken en vlekken te verwijderen.

wasm*De was

Witte was

Versterk de werking van je wasmiddel door er het sap van een citroen aan toe te voegen. Vlekken zullen verdwijnen, je was wordt helder wit en ruikt citroentjesfris.

Deodorantvlekken

Deodorantvlekken in je kleren? Verwijder de vlekken met een mengsel van gelijke delen water en citroensap. Wrijf en boen tot de vlekken weg zijn. Je kleren zullen ook nog lekker ruiken.

Meeldauw

In kleding die lang vochtig is geweest, sportkleding die te lang in tassen is blijven zitten kan een soort schimmel genaamd meeldauw ontstaan. Van die kleine zwarte schimmelvlekjes die je maar moeilijk wegkrijgt. Maak een pasta van zout en citroensap en wrijf het goed in op de aangedane plekken. Laat de kleding dan drogen in het zonlicht. Herhaal dit tot de vlekken verdwenen zijn.

*Frisse geur

Kamer

Voor een frisse geur in je kamer kan je makkelijk je eigen geurspray maken. Doe een citroenschil met water in een pan. Voeg een kaneelstokje en wat kruidnagels toe. Laat een kwartiertje zachtjes sudderen.  Laat het water afkoelen en giet het in een lege spuitfles. Gebruik de spray naar behoefte.

citrsch

Koelkast

In de koelkast kunnen wel eens vieze geurtjes ontstaan en die geuren beïnvloeden vaak ook nog de geur en smaak van andere voedingsmiddelen in de koelkast. Leg een halve citroen op een schoteltje in de koelkast om vieze geurtjes weg te krijgen.

Magnetron

Doe half citroensap en half water in een magnetronbestendig schaaltje en zet het 5-10 minuten in de magnetron op de hoogste stand. Maak daarna de binnenkant van de magnetron schoon met een vochtige spons.

*Tegen motten en muggen

Neem een rijpe citroen en steek er kruidnagels in. Leg de citroen op een schotel in een kamer of kledingkast en laat hem zo drogen. Dat geeft een lekkere geur en helpt ook nog tegen motten. Muggen hebben ook een hekel aan citroengeur.

*Ramen en spiegels

Meng 1 eetlepel azijn, 2 eetlepels citroensap met een halve liter water. Doe het in een spuitfles. Spuit het op de ramen of op de spiegel die je wilt schoonmaken. Droog de spiegels met krantenpapier.