wassymbolen

De betekenis van was symbolen

Ken je de was symbolen die op het etiket van je kleding staan. Er staat precies op vermeld hoe je je kleding moet wassen, met de hand, in de wasmachine, op welke temperatuur. Of misschien mag het helemaal niet gewassen worden en moet je het naar de stomerij brengen.

Het is belangrijk om de betekenis van die symbolen op het wasetiket te kennen. Op dit manier houd je je kleding langer mooi.

symbolen handwas machinewas
 • Wassen in wasmachine – geeft aan dat het kledingstuk geschikt is om te wassen in de wasmachine. Soms wordt dit symbool gecombineerd met de vermelding van het aantal graden in de wastobbe.
 • Wassen met anti-kreukprogramma – Een wastobbe met een streepje eronder geeft aan dat je kledingstuk gewassen kan worden in de machine maar op een wat voorzichtiger programma. Bijvoorbeeld een programma dat geschikt is voor synthetische stoffen of op een anti-kreukprogramma. Aangeraden wordt om de wasmachine halfvol te doen.
 • Wassen met een delicaat programma – Een wastobbe met twee streepjes eronder vraagt om een programma voor delicate was of een fijnwas programma draait altijd op lage temperaturen (30-40 graden). De was wordt voorzichtiger gewassen en gecentrifugeerd. Ook hierbij wordt aangeraden om de wasmachine tot de helft te vullen.
 • Handwas – dit kledingstuk is niet geschikt voor de wasmachine. Was het met de hand.
 • Niet wassen – dit kledingstuk is niet geschikt om te wassen. Kijk bij de symbolen voor chemisch reinigen.

Temperatuur water

wassymbolen aantal graden

Deze symbolen die het aantal graden aangeven waarop het kledingstuk gewassen kan worden in de wasmachine. Dit symbool kan gecombineerd worden met de wastobbes met één streep (anti-kreukprogramma) of twee strepen (fijnwas programma). Zie hierboven.

Temperatuur in puntjes

Een alternatieve methode is om het aantal graden met puntjes aan te geven. Die puntjes zien we ook terug bij de temperaturen van het strijken.

wassymbolen temperatuur

Droog symbolen

symbolen was drogen
 • Een vierkant met een cirkel geeft aan dat de kleding in de droger gedroogd mag worden. Het aantal punten geeft de temperatuur aan.
 • Een vierkant met een waslijn geeft aan dat je de was hangend moet drogen.
 • Een vierkant met een streepje geeft aan dat het kledingstuk liggen moet drogen. Dit is meestal het geval bij (wollen) truien en vesten zodat ze in vorm blijven..
 • Een vierkant met schuine streepjes geeft aan dat de kleding na de handwas of machinewas, aan de waslijn, niet in de felle zon maar in de schaduw gedroogd moet worden. Dit om de blekende werking van de zon te voorkomen.

En dan is er ook nog het symbool om de kleding niet uit te wringen.

symbool was uitwringen

Strijk symbolen

Op het kledingetiket wordt ook aangegeven of en hoe heet het gestreken mag worden.

symbolen strijken

Een strijkbout waarbij het aantal puntjes de temperatuur aangeven. De strijkbout met het kruis geeft aan dat het kledingstuk niet gestreken mag worden. Bij het kruis onder de strijkbout dat je geen stoom mag gebruiken.

Lees hier 10 strijktips

Bleken symbolen

Witte was mag soms gebleekt worden. De symbolen hieronder vertellen je daarover meer.

symbolen bleken was
 • Een driehoek geeft aan dat witte kleding of witte textiel gebleekt mag worden met een bleekmiddel dat chloor bevat.
 • Een driehoek met schuine strepen geeft aan dat je wel mag bleken maar niet met een bleekmiddel dat chloor bevat. Zuurstofbleekmiddel kan dan bijvoorbeeld wel.
 • Een driehoek met een kruis erdoor geeft aan dat de kleding of textiel niet geschikt is om te bleken.

Chemisch reinigen symbolen

Sommige kledingstukken zijn niet geschikt om gewassen te worden. Je zult ze naar de stomerij moeten brengen om ze chemisch te laten reinigen. Maar ook daar zijn symbolen voor.

symbolen chemisch reinigen
 • Een cirkel geeft aan dat het kledingstuk alleen chemisch gereinigd mag worden. Dat laat je meestal doen bij de stomerij.
 • Een cirkel met een letter: P, F of A geeft aanwijzingen voor de stomerij over welke chemische oplosmiddelen gebruikt mogen worden en of er water toegevoegd mag worden.
 • Een cirkel met een kruis geeft aan dat kleding niet chemisch gereinigd mag worden.
 • Een dichte cirkel met een kruis dat er geen water gebruikt mag worden.