10 Tips om de was bij te houden

Laatst bijgewerkt:

De was is een klusje dat nooit klaar is. Het ene moment denk je dat je bij bent met de was, het volgende moment ligt er weer een nieuwe berg was. Deze tips helpen je om de was bij te houden.

#1 Hou een vaste routine aan

Kies een schema dat bij jouw omstandigheden en hoeveelheid was past.

  • Vul ’s ochtends bijvoorbeeld meteen na het opstaan een wasmachine.
  • Als je ’s ochtends weinig tijd hebt, vul dan als laatste ’s avonds de wasmachine. Je kan hem dan ’s ochtends aanzetten, zodat de was niet de lang in de machine blijft en gaat stinken.
  • Was om de dag en vouw en ruim de was op de tussenliggende dagen op.
  • Houd een vaste dag aan om het beddengoed te wassen.

#2 Regels voor gezinsleden

Stel regels op voor je gezin. Spreek af dat je alleen wast wat in de wasmand ligt en dat je het niet overal in huis gaat verzamelen. Wat ze er niet indoen, wordt niet gewassen.

#3 Hang waszakken op

Hang een paar waszakken op waarin je sokken en ondergoed in verzamelt. Dat voorkomt ook dat je na het wassen eindeloos naar sokken moet zoeken of sokken kwijtraakt. Doe de waszakken met sokken en ondergoed na het wassen gewoon in de droger.

#4 Gebruik verschillende wasmanden

Gebruik verschillende wasmanden voor witte was, gekleurde was en bijvoorbeeld handdoeken. Dat scheelt tijd bij het vullen van de wasmachine.

#5 Behandel vlekken apart

Behandel vlekken met een spray en doe ze in de was. Check na het wassen of de vlekken eruit zijn. Spuit ze anders nogmaals in en leg ze in de wasmand voor de volgende wasbeurt.

#6 Leg kleding die je toch niet draagt, meteen weer in de kast

Soms haal je iets uit de kast, maar bedenk je je en trek je het toch niet aan. Vaak komt het dan op een stapel te liggen van gedragen, maar nog niet vuil genoeg om te wassen kleding. Later weet je niet meer of het schoon of vuil is en was je het toch maar mee. Zo wordt je wasstapel onnodig groot.

#7 Koop kleding die makkelijk is het in onderhoud

Koop zoveel mogelijk kleding die je niet hoeft te strijken. Dus meer t-shirts en truien en minder blouses. Controleer bij kopen dus al het was etiket.