kleding langer mooi

Zo blijft je kleding langer mooi

Iedereen heeft wel een paar favoriete kledingstukken. Je wilt dan natuurlijk dat ze zo lang mogelijk mooi blijven. Hoe verzorg je je kleding zo dat ze langer mooi blijven en langer meegaan?

Door goed met je kleding om te gaan kan je de levensduur van je kleding een stuk verlengen zodat je er langer van kan genieten. Volg de tips hieronder:

#1 Kleed je voor de gelegenheid

Ga je sporten, joggen of fietsen, spaar je goede kleding en draag daar dan speciale kleding voor. Ook als je iets gaat doen waarbij je veel moet bewegen kun je daar beter je kleding op aanpassen. Door bewegen, schuurt je kleding op bepaalde plaatsen waardoor het slijt, of rekt je kleding uit en zal het eerder laten lubberen. Dat geldt natuurlijk ook als je gaat tuinieren, met kleine kinderen speelt of lang in de auto moet zitten.

#2 Draag een schort tijdens koken en poetsen

Een schort bij het koken is echt geen overbodige luxe. Het voorkomt vet– of andere spetters waar je je soms niet eens van bewust bent. Met poetsen of schoonmaken is het vooral opletten met chloor en bleekmiddelen. Chloorvlekken daar is weinig meer aan te doen omdat het de kleur oplost. Ga je echt uitgebreid aan de slag, dan is het wel de moeite waard om even andere kleding aan te trekken.

#3 Was en strijk je kleding met zorg

Wassen, het moet natuurlijk gebeuren. Maar van niets gaat je kleding zo achteruitgaan als van wassen. Was je kleding dus zo min mogelijk als je wilt dat het langer mooi blijft.

Hang gedragen, maar nog schone kleding netjes op een hangertje of over een stoel als je ze gedragen hebt en bij voorkeur niet op de vloer. Eenmaal op de vloer zal je ze eerder moeten wassen.

Lees hier meer wastips
Lees hier tips om goed te strijken

#4 Gebreide kleding

Gebreide truien en vesten hebben vaak een speciale behandeling nodig. Lees hier hoe je truien en vesten mooi houdt.

#5 Je kleding bewaren: hangen of leggen

Sweaters, truien, shirts en andere kleding van rekbare stoffen vouw of rol je op en leg je in de kast. Hangen zou ze eerder uit model laten zakken en uitrekken. Jasjes en kleding die snel kreukt, hang je het beste op een hangertje.

#6 Deodorant en parfum

Deodorant zorgt er voor dat je minder zweet en dat je kleding langer fris ruikt. Maar teveel deodorant kan juist vlekken veroorzaken.

Let dus op of draag er iets onder zodat je bovenkleding niet in aanraking komt met de deodorant. Spuit parfum nooit op je kleding het kan lelijke vlekken veroorzaken die er moeilijk of niet meer uitgaan.

Om te zorgen dat zweet en deodorant je kleding minder aantast kan je ook okselpads gebruiken. Je hoeft je kleding dan ook minder vaak te wassen.

#7 Voorkom beschadigingen

Let op je omgeving of er stoelen of banken met haken, ruwe oppervlakten. Maar ook op je eigen kleding, tassen of schoenen. Gespen, of klittenband aan een jas kan je trui snel lelijk maken. Een rits of sluiting van je tas of schoenen kan je kleding ook beschadigen.

#8 Geef vervaagde kleding weer kleur

Soms heb je kleding die nog helemaal goed is, behalve dat de kleur is vervaagd of verschoten. Je kan dat heel eenvoudig oplossen met textielverf. Kies een kleur die het dichtst bij de originele kleur komt en volg de gebruiksaanwijzing. Je kan textielverf gewoon in de wasmachine gebruiken. Wel voor de zekerheid een lege wasmachine of een was met donkere kleur erna draaien.

#9 Voer kleine reparaties meteen uit

Repareer kleine gaatjes, haken, losse draadjes, enz. zo snel mogelijk te repareren. Kleine gaatjes kunnen groter werden, losse draadjes kunnen verder uitrafelen en dan wordt onzichtbaar repareren een stuk groter.

#10 Verwijder pluizen en pillen

Sommige stoffen en materialen pluizen eerder dan andere. Vooral wol, polyester, acryl en viscose zijn er gevoelig voor. Door het bewegen van de armen of op plekken waar de stof tegen elkaar beweegt, ontstaan vaak pluizen en pillen. Hierdoor ziet je kleding er eerder afgedragen uit.

Pluizen en pillen kan je verwijderen op verschillende manieren: met een scheermesje of met speciale pluizentondeuse.