15 Was tips om je kleding als nieuw te houden

#1 Lees het etiket bij aankoop

Op het etiket lees je hoe je een kledingstuk moet onderhouden. Sommige kleding mag niet gewassen worden en moet naar de stomerij, andere kleding moet met de hand gewassen worden. Wollen truien moet je vaak op een speciale manier drogen. Bloesjes met veel ruches moet je netjes strijken.

Lees het etiket al in de winkel en laat je niet achteraf verrassen. Als je weet dat je je niet aan de wasvoorschriften wil of kan houden, over weeg dan om die dure kleding die een speciale behandeling vraagt, niet te kopen.

#2 Lees de wasvoorschriften voor het wassen

Het klinkt een beetje als een praatje op de huishoudbeurs, maar om je kleding langer mooi te houden is het belangrijk dat je je aan de wasvoorschriften houdt. Was je kleding op het juiste programma en zeker niet te heet.

Ken je de wassymbolen?

#2 Gebruik niet te veel wasmiddel

Gebruik niet te veel wasmiddel. Het is niet goed voor je kleding, maar ook niet voor je wasmachine. Moderne wasmachines gebruiken zo min mogelijk water waardoor een teveel aan wasmiddel niet goed weggespoeld wordt.

#3 Doe je mooie kleding niet in de wasdroger

De wasdroger gebruikt vaak hoge temperaturen. Hierdoor kan kleding extra krimpen. De meeste drogers kan je tegenwoordig wel op een lagere temperatuur instellen. Maar de temperatuur is niet het enige nadeel. Je kleding slijt extra in de droger.

#4 Scheid de was op kleur

Om de kleuren mooi te houden, ontkom je er niet aan om de kleuren te scheiden bij het wassen. Verdeel de was in drie groepen: wit, donkere en lichte kleuren. Gele, oranje, bruine en rode shirts kunnen best bij elkaar. Houd blauw, paars en zwart zoveel mogelijk apart. Het scheelt tijd als je drie hiervoor verschillende wasmanden hebt.

Was witte kleding met een wasmiddel voor witte was . Het wordt anders binnen de kortste keren grauw.

Nieuwe, donkere kleding kun je beter eerst apart wassen.

#5 Scheut azijn bij elke was

Doe bij iedere was wat (witte natuur)azijn onder in je trommel of in het bakje van de wasverzachter. Azijn houdt felle kleuren helder en witte was wit. Het doodt bovendien bacteriën waardoor het geurtjes tegengaat.

#6 Verwijder vlekken meteen

Vlekken kan je beter zo snel mogelijk verwijderen. Behandel vlekken voordat je de kleding in de wasmachine doet. Eenmaal ingetrokken wordt het moeilijker om ze eruit te krijgen. Een vlekkenspray kan hierbij helpen.

#7 Let op bij hardnekkige vlekken

Vergeet niet om de was achteraf te controleren op vlekken. Komt de was niet helemaal schoon uit de machine en is de vlek nog zichtbaar? Doe het kledingstuk dan niet in de droger. Door de hoge temperatuur hecht de vlek zich nog meer aan de stof.

#8 Ritsen en knopen

Houd ritsen, haakjes, gespen en knopen dicht als je ze wast. Vooral open ritsen kunnen andere kleding beschadigen.

#9 Gebruik een waszak

Was tere en fijne kleding met roesjes, kantjes en haakjes in een speciale waszak of kussensloop.

#10 Was je kleding binnenste buiten

Donkere kleding, shirts of sweaters met opdruk, borduursels, stiksel of andere versieringen kan je het beste binnenste buiten draaien voor je ze wast. De kleuren blijven zo langer helder en fris.

#11 Was je shirts en bloesjes vaker….

Shirts draag je op je lichaam en komen eerder in aanraking met zweet. Zweet en deodorant vormen een voedingsbodem voor bacteriën en kunnen voor blijvende vlekken, ontkleuring en verkleuringen zorgen. Was je shirts daarom bij voorkeur na één dag dragen om de opbouw en het intrekken van dat soort vlekken te voorkomen.

#12 Was je broeken minder vaak

Broeken kan je over het algemeen wel langer dan een dag dragen. Verwijder vlekjes meteen en laat je broek ’s nachts luchten. Wil je je broek opfrissen en niet wassen? Leg je broek dan 24 uur in een afgesloten plastic zak in de diepvries. Dit doodt bacteriën verwijdert geurtjes. Even laten ontdooien en je kan hem weer aan.

#13 Onderhoud je wasmachine

Een wasmachine heeft onderhoud nodig. Vloeibaar wasmiddel en wassen op lage temperaturen kan zorgen voor zeepluis, een soort schimmel waardoor de wasmachine gaat stinken. Die schimmel kan ook in je kleding komen.

#14 Geef je kleding met vervaagde kleuren een tweede leven

Als je kleding vaak wast, kunnen de kleuren vaal worden. Als die kleding verder nog in goede conditie is, kan je overwegen om de kleuren te verfrissen. Dat kan je doen met textielverf die je gewoon in de wasmachine kan gebruiken.

#15 Doe je wasmachine niet te vol

Het is verleidelijk om zo veel mogelijk was in de wasmachine te proppen. Maar toch kan je dat beter niet doen. Het is niet goed voor je kleding omdat het zo meer langs elkaar schuurt bij het draaien. Je kleding wordt ook minder goed uitgespoeld en het is niet goed voor je machine.