Hoe verzorg je kasjmier kleding?

Laatst bijgewerkt:

Kasjmier is een zachte en duurzame, warme wolsoort afkomstig van je kasjmirgeit die voorkomt in het gebied Kasjmir in Zuid-Oost Azië. Kasjmier wollen kleding is populair maar wel prijzig. Kasjmier vesten en truien zijn fijn gebreid en kunnen toch heel goed je lichaamswarmte vasthouden. Het is warmer dan schapenwol.

Kasjmier gaat heel lang mee

Kasjmier kleding gaat lang mee, sommigen zeggen zelfs een leven lang, mits je het goed verzorgt natuurlijk. Om er zo lang mogelijk plezier van te hebben is het belangrijk om je kasjmier kleding net als andere wollen truien en vesten, goed te verzorgen. Met de juiste verzorging kan kasjmier tientallen jaren meegaan en dan is het de dure aankoop meer dan waard.

Zo verzorg je kasjmier kleding, 4 tips

Volg de verzorgingstips hieronder om je kasjmier kledingstukken zo lang mogelijk mooi te houden.

1. Was je kasjmier kleding niet vaker dan nodig

Het is niet nodig om je kasjmier kleding iedere keer te wassen nadat je het gedragen hebt. Zou je je kledingstuk elke keer na het dragen wassen, dan zal het eerder slijten. Een trui, vest of jas draag je meestal niet op je lichaam zodat je het vaker kan dragen voordat het aan een wasbeurt toe is. Probeer het wassen te beperken tot twee keer per seizoen.

2. Wassen of stomen?

Het etiket met wasvoorschriften geeft bij kasjmier vaak aan dat het kledingstuk alleen gestoomd mag worden. Toch kan stomen op den duur de vezels beschadigen en kan kasjmier wol best gewassen worden. Het wordt het er extra fluffy door. Lees hieronder hoe je dat doet.

Kasjmier wol wassen in de wasmachine

 • Draai het kledingstuk binnenstebuiten en doe het in een sloop of waszak.
 • Kies een wolwasprogramma of als dat er niet is, een programma op de laagste, koude temperatuur.
 • Stel het centrifugeren in op een laag toerental, bv. 600 toeren p/m.
 • Gebruik een wolwasmiddel en voeg géén wasverzachter toe.
 • Haal het kledingstuk direct na het wassen uit de wasmachine.
 • Leg het kledingstuk goed in vorm, plat en op een handdoek te drogen. Dat kan best lang duren. Doe kasjmier wol nooit in de droger.

Kasjmier wassen met de hand

 • Vul een teil of wasbak met lauw, bijna koud water.
 • Voeg wat wolwasmiddel of een goede shampoo toe.
 • Doe je kasjmier en wollen kledingstukken erin. Houd lichte kleuren apart. Beweeg de kleding voorzichtig door het water en laat ze daarna 30 minuten weken.
 • Spoel de kleding uit met koud water. Wring ze niet droog maar knijp voorzichtig het water eruit. Rol ze op tussen twee handdoeken om overtollig vocht kwijt te raken.
 • Leg het kledingstuk goed in vorm, plat en op een handdoek te drogen. Dat kan best lang duren. Doe kasjmier wol nooit in de droger.

3. Pillen verwijderen

Kleding van natuurlijk materiaal zoals wol en dus ook kasjmier wol, heeft de eigenschap dat het door wrijving pillen of pluisjes veroorzaakt. Met name onder de armen of bijvoorbeeld waar je tas langs je kleding schuurt. Verwijder de pillen regelmatig van de kasjmier met een scheermesje of een speciaal daarvoor bedoelde ontpiller.

4. Vouwen en niet hangen

Bewaar je kasjmier kleding bij voorkeur opgevouwen. Als je het ophangt, kan het uit model raken. Aan het einde van het seizoen kan je ze eventueel in een katoenen, ademende hoes of zak doen zodat je ze het volgende seizoen weer fris kan dragen.