De was stinkt, oorzaken en oplossingen

Als je de was hebt gedaan, wil je graag een fris ruikende en schone was. Helaas is dat niet altijd het geval. Hoe kom je aan een stinkende was en hoe kom je er vanaf?

Oorzaken van een stinkende was

Als je was niet fris ruikt als het uit de wasmachine komt, dan wil je daar iets aan doen. Voor je iets kan doen, moet je achterhalen wat de oorzaak is.

Een stinkende was wordt meestal veroorzaakt door één van deze vijf oorzaken:

#1 Je vuile was ligt te lang in de wasmand

Als je vuile was, met daartussen vochtige handdoeken, zweterige sportkleding en vuile sokken te lang in de wasmand liggen, dan kunnen bacteriën hun gang gaan. Vuil en vocht zijn een goede voedingsbodem voor schimmels zoals meeldauw en bacteriën. Lage temperaturen zijn niet voldoende om die schimmel en bacteriën uit je kleding te wassen. Wassen op hete temperaturen is niet goed voor je kleding.

Oplossing

Azijn doodt schimmels en bacteriën en is veilig voor gekleurde en witte was.

Doe je stinkende kleding in een emmer warm water met een kopje natuurazijn of schoonmaakazijn(deze is synthetisch, wat sterker en niet geschikt voor consumptie). Laat je kleding hierin een uur of langer weken. Was het daarna in de wasmachine.

#2 Je was ligt te lang in de wasmachine na het wassen

Als je de was niet meteen na het wassen uit de wasmachine haalt of vergeet eruit te halen, dan kan hij gaan stinken.

Oplossing

Draai de was nog een keer met een kort programma. Gaat de geur er niet goed uit? Volg dan de aanwijzingen van #1.

Tip
Laat het deurtje van de wasmachine altijd open als je hem niet gebruikt.

#3 Je gebruikt te veel wasmiddel

Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen vloeibaar wasmiddel. Moderne wasmachines wassen op lage temperaturen en met zo weinig mogelijk water. Als je te veel wasmiddel gebruikt, dan blijven er zeepresten achter in je kleding. Deze zeepresten kunnen onfris gaan ruiken.

De verleiding is groot om de volgende keer nog wat extra wasmiddel te gebruiken. Zo raak je in een vicieuze cirkel en blijft je kleding stinken.

Oplossing

  1. Volg eerst de aanwijzingen van #1 en #5 en week de kleding in azijn om de schimmels en bacteriën te doden.
  2. Hou je aan de aangegeven dosering van het wasmiddel

#4 Je gebruikt te weinig wasmiddel

Door te weinig wasmiddel te gebruiken zal je kleding niet schoon worden en dat kan de reden zijn dat het niet fris ruikt.

Oplossing

Houd je aan de aangegeven dosering.

#5 Je wasmachine is niet schoon

Na verloop van tijd vervuilt je wasmachine. Dat komt doordat het wasmiddel op lage temperaturen niet goed oplost en/of door weinig spoelwater niet goed wordt weggespoeld. Zeepresten, huidschilfers en huidvet blijven achter in de wasmachine en zijn een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Er kan zich dan vetluis of zeepluis vormen, een vettige, stinkende substantie die achterblijft in het rubber, de slangen en afvoer van de wasmachine.

Het gevolg is dat je was niet goed schoon wordt en onfris gaat ruiken.

Oplossing

  • Verwijder het zeepbakje en maak het goed schoon. Je kan het eventueel wassen in de afwasmachine.
  • Inspecteer het rubber van de wasmachinedeur en reinig deze met keukenpapier.
  • Giet een twee koppen azijn in de trommel en laat de machine leeg draaien op 90 graden.
  • Laat de wasmachine daarna evt. nog een keer leeg draaien op 90 graden met een halve kop bakzout of baksoda of gewone soda in de trommel van de wasmachine.

Alternatief

In plaats van de twee lege wasbeurten op 90 graden met azijn en daarna met soda kan je ook je wasmachine laten draaien met twee afwasblokjes in de trommel op 90 graden. Afwasblokjes ontvetten, ontkalken en reinigen je wasmachine.

Herhaal dit regelmatig, bijvoorbeeld iedere maand. Het zorgt ervoor dat je wasmachine schoon blijft en de was fris blijft ruiken.

  1. Beste mensen. Jullie raden baksoda en azijn aan om de wasmachine schoon te maken. De leverancier van mijn machine zegt dat dat het metaal en de rubberen rand kan aantasten. Wat zeggen jullie daarvan?

    1. Het klopt dat azijn en soda op den duur het rubber kan aantasten. Aangeraden wordt daarom om dit niet te vaak te doen, maar bijvoorbeeld eens in de maand en alleen bij hogere temperaturen (>60 graden).

    1. Dat klopt helemaal Ad! Water is van levensbelang voor schimmels en bacterieën. Was die op lagere snelheid is gecentrifugeerd houdt meer water vast, en wanneer je het dan droogt in tijden met een hoge luchtvochtigheidsgraad – zoals zomer 2021 die bijna nonstop > 65% luchtvochtigheid bevat in plaats van 30% in een doorgaans warme zomer – gaat de was stinken. Centrifugeer minimaal op 1200 toeren per minuut, het liefst 1600. Boordjes en dikke kragen moet je ook niet naar beneden te drogen hangen, het water zakt erin. In de winter met de cv aan is de lucht meestal heel droog binnen en zul je niet snel last hebben van stinkende was.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *