Hoe krijg je witte was weer echt wit

Je kent het wel, na verloop van tijd kan je witte was er allesbehalve wit meer uitzien. In je kast kan de witte was vergelen. Wat kan je doen om je was weer stralend wit te krijgen?

Behandel je witte shirts, overhemden of andere witte textiel met één van de volgende middeltjes.

Oorzaken waardoor witte was geel wordt?

Er zijn verschillende oorzaken waarom witte was geel of grauw wordt:

 • Je wast witte kleding samen met gekleurde was. Er komen altijd kleine hoeveelheden kleurstoffen vrij die zich kunnen hechten aan je witte was. Zo wordt je kleding uiteindelijk grauw. Je was sorteren is dus geen overbodige luxe.
 • De combinatie van zweet en deodorant zorgt voor een chemische reactie die gele vlekken veroorzaakt.
 • Houten planken of kartonnen dozen waar kleding op of in bewaard wordt, kunnen ook voor verkleuring zorgen.
 • Bij iedere wasbeurt blijven er resten wasmiddel achter in je kleding. Die resten zorgen op den duur voor gele verkleuring.
 • Door hitte van de droger of strijkbout kunnen gele verkleuringen en vlekken zich nog beter hechten aan de stof.
 • Gebruik van teveel bleekmiddel (chloor) of andere producten die chloor bevatten worden op den duur eerder geel.

Zo maak je de was weer echt wit…

10 Tips om je vergeelde, grauwe witte was weer stralend wit te krijgen.

#1 Waterstofperoxide voor de witte was

Waterstofperoxide heeft een blekende werking. Het wordt onder andere gebruikt om haren of het gebit te bleken. Waterstofperoxide ontsmet ook je wasmachine, verwijdert vlekken en maakt je witte was weer wit.

Hoe gebruik je het?

 • Gebruik waterstofperoxide 3%. Doe een kopje waterstofperoxide 3% in de trommel van je wasmachine voordat je de was erin doet. Je kan de peroxide ook in het speciale vakje voor bleekmiddel doen als je wasmachine dat heeft.

#2 Blauwsel

Blauwsel bestaat uit kobalthoudende smalt, een pigment met een diepblauwe kleur. Sinds de 17e eeuw wordt blauwsel gebruikt om de was witter te maken. Blauw is de complementaire kleur van geel. Door blauw toe te voegen aan je vergeelde was, lijkt de was witter. Houd je wel aan de aangegeven hoeveelheid, anders wordt je was te blauw. Dit helpt alleen om grauwe witte was witter te maken, het verwijdert geen vlekken.

Er zijn ook doekjes die je met je was mee wast:

#3 Aspirine

Aspirine, (acetylsalicylzuur, dus geen paracetamol) blijkt niet alleen je hoofdpijn maar ook je grauwsluier van je was te verwijderen. Aspirine kan de zeepresten en het vuil dat achterblijft in je was, weer oplossen.

Hoe gebruik je het?

Los 5 aspirines op in water en laat je kleding er een uur of langer in weken. Was ze daarna in de wasmachine zoals je gewend bent.

#4 Afwasblokje voor je witte was

Afwasmiddel in je wasmachine is geen goed idee omdat het teveel schuimt. Met een afwasblokje heb je daar geen last van.

Hoe gebruik je het?

 • Los een afwasblokje op in heet water. Doe je witte was erbij en laat het een uur of langer weken. Was het daarna in de wasmachine zoals je gewend bent.
 • Doe een afwasblokje in de trommel en was daarmee je witte was.

#5 Borax

Borax is een natuurlijk mineraal, een zout met boorzuur. De chemische naam is natriumboraat.

Hoe gebruik je het?

Voeg een schepje borax toe aan je wasmiddel. De werking van je wasmiddel wordt door borax versterkt waardoor zeep- en vuilresten beter opgelost worden. Je was wordt schoner en frisser.

#6 Bakzout of baksoda

Bakzout, baksoda, dubbelkoolzure soda of zuiveringszout is hetzelfde als natriumbicarbonaat. Behalve als rijsmiddel in gebak, kan je het ook als schoonmaakmiddel gebruiken.

Hoe gebruik je het?

 • Meng vier liter water met een kopje bakzout en laat je witte was hierin weken. Was je kleding daarna in de wasmachine zoals je gewend bent.

#7 Zonder wasmiddel wassen

Je wasmiddel en wasverzachter laat resten zeep achter in je kleding. Dit kan op den duur je witte was geel of grauw maken. Was daarom je witte was eens zonder wasmiddel met een klein scheutje ammonia om de zeepresten en andere stoffen die je wasmiddel en wasverzachter achterlaten, te verwijderen.

#8 Scheutje azijn

Voeg een scheutje azijn toe aan de was. Azijn heeft een ontkalkende werking op het water en werkt daardoor als een soort wasverzachter. Azijn maakt de kleuren van bonte was helder en witte was witter.

Hoe gebruik je het?

 • Je kan wat azijn of schoonmaakazijn in de wasmachine in het vakje voor de wasverzachter doen.
 • Om witte was weer helder te maken, kan je de kleding laten weken in water met azijn, verhouding 2:1.

Schoonmaakazijn of gewone azijn?

Schoonmaakazijn bevat meer azijnzuur (8-15%) en is synthetisch geproduceerd. Witte natuurazijn bevat minder azijnzuur (4-6%) en is natuurlijk bereid. Er zijn berichten dat schoonmaakazijn de rubbers van je wasmachine kan aantasten.

#9 Citroensap

Net als azijn kan je ook citroensap gebruiken voor de witte was.

 • Laat je kleding in 3 liter heet water waar je een kopje (125ml) citroensap aan toe voegt. Laat je kleding een paar uur weken en was het daarna zoals je gewend bent.
 • Voeg een kopje citroensap toe aan je wasmiddel en was de witte was in je wasmachine.

#10 Laat je witte was drogen in de zon

De zon heeft een blekende werking op kleuren. Daar kan je mooi gebruik van maken als je je witte was droogt. Hang het in de zon en je was wordt lekker fris en mooi wit.