Schimmel uit kleding verwijderen

In kleding die te lang nat blijft of die in een vochtige, slecht geventileerde ruimte bewaard wordt kan schimmel of meeldauw ontstaan. Met name katoenen kleding is hier gevoelig voor.

Wat is schimmel en hoe herken je het?

Schimmel in je kleding wordt meestal veroorzaakt door de Aspergillus fumigatus. Deze schimmel komt op heel veel plaatsen voor, en dus ook op kleding en schoenen. Op je kleding herken je deze schimmel of meeldauw door kleine witte of zwart-groene stipjes en een muffe geur. Voor gezonde mensen brengt dit over het algemeen geen risico’s voor de gezondheid met zich mee. Voor mensen met een zwak immuunsysteem kan dit wel schadelijk zijn.

Schimmel in je kleding voorkomen

  • Laat vochtige (sport)kleding niet in tassen zitten
  • Hang natte handdoeken op
  • Was de kleding op een zo hoog mogelijke temperatuur (kijk op het wasetiket). Temperaturen van 60 graden Celsius en hoger kunnen schimmels doden.
  • Haal je was zo snel mogelijk na het wassen uit de wasmachine
  • Droog je was buiten in het (zon)licht
  • Als je de was binnen droogt, doe dat dan in een geventileerde ruimte

Hoe krijg je schimmel uit je kleding?

Welke middelen helpen om schimmel uit je kleding te halen? Er zijn er genoeg:

#1 Borax

Borax is een natuurlijk middel dat schimmels bestrijdt. Borax is vaak een ingrediënt van was- en inweekmiddelen als Biotex.

Hoe gebruik je borax tegen schimmel in kleding?

Gebruik een kopje boraxpoeder op 1 liter water en laat de was hierin weken. Wil de liever wassen in de wasmachine, meng dan een kopje borax poeder met wat water en giet het in de trommel van de wasmachine en was de kleding zoals je gewend bent.

#2 Azijn

Azijn is een natuurlijk middel dat werkt tegen schimmels.

Hoe gebruik je azijn tegen schimmel?

Je kan azijn, verdund met wat water, rechtstreeks op de kleding aanbrengen of je kan het laten weken in een emmer water met een kopje azijn.

Je kan er ook een gewoonte van maken om bij iedere wasbeurt 1-2 koppen azijn aan de was in de wasmachine toe te voegen. Het doodt schimmels, voorkomt nare geurtjes en het maakt de witte was witter.

#3 Ossengalzeep

Ossengalzeep

Ossengalzeep is een ouderwets schoonmaakmiddel dat helpt tegen verschillende vlekken. Ossengalzeep wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van de afscheiding van de galblaas en lever van runderen. Het werkt ook tegen schimmel. Ossegalzeep is er in de vorm van een zeeptablet, een stick of vloeibaar.

Hoe gebruik je ossengalzeep?

Behandel de kledingstukken met ossengalzeep. Laat dit tot een half uur intrekken. Spoel het uit en was het in de wasmachine zoals je gewend bent.

#4 Bleekwater

Bleekwater of bleekmiddel is een vrij agressief middel dat werkt tegen bacteriën en schimmels. Het heeft daarnaast blekende eigenschappen waardoor het niet geschikt is voor gekleurde kleding. Voor witte of kleurvaste kleding of textiel kan het wel goed werken. Kijk daarvoor op het etiket en let op de volgende symbolen:

Hoe gebruik je bleekwater op textiel?

Laat de kleding weken in een mengsel van water met een flinke scheut bleekwater. Te veel bleekwater kan de kleding geel maken. Wat de kleding daarna in de wasmachine zoals je gewend bent.

Een andere manier is om de kleding in de wasmachine te wassen met een scheut bleekmiddel in het wasmiddelenvakje, eventueel gecombineerd met een schep soda.

#5 Baksoda of zuiveringszout

Baksoda of zuiveringszout is een goedkoop en veilig middel dat vlekken en schimmels aanpakt.

Hoe gebruik je baksoda tegen schimmel?

Los een eetlepel baksoda op in azijn en spray het op de kleding. Laat het intrekken. Was het daarna in de wasmachine.

In de wasmachine: was de was met een kop azijn zonder wasmiddel, was daarna de was met een half kopje baksoda.

P.S. Baksoda en gewone soda zijn niet hetzelfde. Ze werken beide tegen schimmels alleen is de werking van soda veel sterker. Baksoda is daarom meer geschikt voor toepassingen in voeding, als beautymiddel en bij tere kleding.

#6 Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is in verschillende verdunningen verkrijgbaar. In tegenstelling tot bleekwater, is waterstofperoxide minder giftig en minder blekend. Waterstofperoxide 3% wordt over het algemeen als veilig gezien voor. gekleurde kleding. Wil je het helemaal zeker weten, probeer dan een beetje uit op de binnenkant van de zoom of een andere onzichtbare plek.

Hoe gebruik je waterstofperoxide op kleding?

Voor het verwijderen van schimmel uit kleding is 3% een goede verdunning. Giet wat waterstof peroxide in een plantenspuit en sproei het op de kleding. Laat het 10-15 minuten intrekken en was het daarna zoals je gewend bent.