Waarom raak je altijd sokken kwijt?

Het lijkt de meeste mensen te overkomen, sokken die je kwijt raken. Het gevolg is dat er altijd sokken overblijven, waarvan je geen tweede meer kan vinden.

In Engeland hebben ze een serieus onderzoek gedaan en het blijkt dat een persoon gemiddeld 15 sokken per jaar kwijtraakt.

Waarom raken we sokken kwijt? Dit zijn de belangrijkste redenen:

Sokken verdwijnen tijdens het wassen

In sommige gevallen kunnen sokken tussen de trommel en de rubber rand terecht komen en in de wasmachine verdwijnen. Ook in de droogtrommel kan je sokken kwijtraken. Ze kunnen bijvoorbeeld in het stoffilter van de wasdroger terecht komen.

Sokken kunnen tijdens het wassen of drogen ook in overtrekken, kussenslopen of hoeslakens terechtkomen of door statische elektriciteit aan handdoeken of andere textiele voorwerpen blijven hangen.

Sokken raken kwijt onder of tussen meubels

Sokken zijn maar klein. Ze worden vaak op de grond gegooid bij het uittrekken. Ze kunnen dan gemakkelijk achter of onder kasten, radiatoren of in bedden tussen matrassen verdwijnen. Je vindt ze dan pas terug bij een verhuizing, grote schoonmaak of renovatie.

Je wast bij elkaar horende sokken niet tegelijk

Een andere mogelijkheid is, dat je niet alle bij elkaar horende sokken in dezelfde wasbeurt wast. Op die manier kunnen enkele sokken achterblijven in de wasmand waardoor ze geen paar meer vormen.

Zo voorkom je verdwenen sokken…

  • Gebruik een waszak of wasnet. Leg of hang een waszak bij je wasmand en zorg dat de sokken in de waszak gedaan worden. Zo kan je de waszak met sokken in één keer wassen zonder dat er één kwijtraakt.
  • Koop allemaal dezelfde sokken. Zo houd je nooit een enkele sok over.
  • Leg sokken op elkaar en vouw ze in elkaar door bovenrand om te slaan voordat je ze in de was doet. In de meeste gevallen komen ze in elkaar gevouwen weer uit de was.