10 tips om truien en vesten mooi te houden

Laatst bijgewerkt:

Hoe zorg je dat je favoriete trui zo lang mogelijk mooi blijft?

Gebreide en zelfgebreide kleding is helemaal in dit seizoen. Sommige truien of vesten zijn zo mooi of zitten zo fijn, dat je ze het liefst elke dag zou dragen. Maar door het dragen krijg je toch snel pluizen of ze lubberen op den duur uit. En je zult ze toch ook af en toe moeten wassen. Hoe was en droog je een trui het beste?

Daarom 10 tips om je truien zo lang mogelijk mooi te houden.

1. Hoe verwijder je pluisjes of pillen van je trui?

Het is onvermijdelijk dat je op den duur pluisjes op je trui krijgt. Die pluisjes of pillen worden veroorzaakt door het dragen, bijvoorbeeld op plaatsen waar je armen langs je lijf beweegt. Maar ook door het wassen ontstaan pluizen en bolletjes.

Hoe krijg je ze weg?

truih

Scheermesje

Je krijgt ze weg door voorzichtig met een (goedkoop simpel) scheermesje. Trek de trui een beetje strak waar de pluizen zich bevinden en ga er voorzichtig en oppervlakkig met het scheermesje over heen.

Schuurpapier

Neem een schuurpapiertje en vouw het dubbel. Veeg voorzichtig met het papier in één richting. Je zult zien dat al je pluizen en pillen weg zijn.

Pluizentondeuse

Er zijn speciale apparaatjes voor.  Zoek op pluizentondeuse, wol ontpiller of kledingrollers.

2. Hoe hang je een trui of vest op?

Als je truien ophangt krijg je vaak van die vervelende punten in de schouders die er maar moeilijk uitgaan. Maar er is een manier waarop je truien en vesten toch kan ophangen zonder die punten erin.

truihang

3. Hoe vaak was je je trui?

Een trui wil je waarschijnlijk niet elke keer wassen als je hem gedragen hebt . Omdat je een trui of vest meestal niet direct op je huid draagt, is wassen minder vaak nodig.  Een katoenen, zijden of kasjmier trui kan je wassen nadat je hem twee of drie keer gedragen hebt. Wol en wolmengsels zoals acryl en polyester kan je wassen tot na vijf keer dragen. Wat voor soort materiaal het ook is, lees de aanwijzingen op het etiket.

4. Hoe was je een trui met de hand?

Vul een wasbak of emmer met handwarm water en voeg een wolwasmiddel toe. Doe de trui in het water en zorg dat hij door en door nat is door hem even te heen en weer te bewegen. Laat de trui dan 30 minuten weken. Spoel de trui uit met lauw water. Wring het water er nooit uit door de trui te draaien, maar knijp het er voorzichtig uit. Blijft de trui te nat? Rol hem dan op in een handdoek zoals je een slaapzak oprolt.

5. Hoe droog je een trui?

Laat truien en vesten zo veel mogelijk liggend drogen. Leg daarvoor een handdoek op een wasrek of droogrek en leg daarop de trui of vest te drogen. Probeer de trui zo goed mogelijk in vorm neer te leggen.

6. Een trui liggend of hangend drogen?

Liggend drogen is zeker voor zware truien een betere optie. Wil je een een trui toch ophangen, haal dan een panty met door de mouwen. Hang een trui niet direct met knijpers aan de trui, maar bevestig de knijpers aan drie punten van de panty (bij de mouwen en de nek en de mouwen).

truiv7. Hoe zorg je ervoor dat kriebeltruien minder kriebelen?

Tja, dan koop je een mooie trui en dan kriebelt hij. Daar kan je wat aan doen. Was de trui in lauw water met een scheutje azijn. Spoel de trui na met wat (haar)conditioner. Knijp het water er voorzichtig uit en laat de trui liggend drogen. Doe de trui in een plastic zak of ziplock zak als je die hebt en leg de trui een nacht of tenminste 12 uur in de vriezer. Dit zorgt dat de vezels strakker worden, minder pluizen en ook minder snel pillen vormt.

8. Hoe krijg je een uitgelubberde trui weer in vorm?

Als je trui is uitgelubberd, dan kan je met deze truc proberen om hem weer een beetje in vorm te krijgen. Je kunt dit ook toepassen op truien die te groot of te wijd zijn. Je maakt de trui nat en doet hem in de droger. Maar let op: hoe natter je de trui maakt, hoe meer deze zal krimpen. Als je de trui maar een beetje vochtig maakt, door er met  de plantenspuit over te spuiten bijvoorbeeld, dan zal de krimp maar heel weinig zijn. Maak je de trui helemaal nat, dan zal hij meer krimpen.

9. Wat doe je met uitgelubberde mouwen

Als je trui of vest alleen plaatselijk is uitgelubberd, bijvoorbeeld bij de mouwen, dan kan je alleen dat deel vochtig maken en even in de droger doen. Zijn vooral de boorden van de trui uitgelubberd dan is er ook een andere manier. Maak de boorden van de trui nat, leg ze in vorm op een handdoek en bewerk ze met een hete föhn. Dit zal de vezels in de boorden laten krimpen waardoor ze weer wat strakker worden.

10. Vouwen of rollen

Hoe vouw je een trui het beste op? Vooral bij dikke, grof gebreide truien is dit een probleem. Hangen is ook een optie (zie punt 2) maar als je een toch trui wilt opvouwen dan leg je de trui neer met de voorkant naar beneden. Vouw de mouwen diagonaal naar binnen en rol de trui dan op van de onderkant naar boven of vouw hem halverwege. Opgerolde truien kan je in een la doen en gevouwen truien leg je op een plank in de kast.

11. Wat doe je met een haak of lus in je trui?

Neem en haaknaald en draai je trui binnenste buiten. Steek je naald op de plaats van de lus of haak door de trui en trek de losse draad van buiten naar binnen. Als het een grote lus is kan je er een knoop inleggen. Als het een kleinere lus is kan je deze  als je handig bent met een naald en gewoon dun garen vastzetten zodat je geen gat in je breisel krijgt.