besparen koken

Energie besparen tijdens het koken, 11 tips

De energieprijzen rijzen de pan uit. Dus zowel voor het milieu als voor je portemonnee is het een goed idee om zo min mogelijk energie te gebruiken. Koken moet je toch wel. Daarom hier handige en slimme tips om zo min mogelijk energie te gebruiken bij het bereiden van je maaltijd.

11 Tips om energie te besparen terwijl je kookt

Door het net even anders aan te pakken terwijl je de warme maaltijd bereidt, bespaar je gas en/of energie en dus geld.

#1 Verzamel alle ingrediënten

Als je gaat koken, pak dan in één keer alle ingrediënten die je nodig hebt. Zo hoef je niet steeds de koelkast open te doen, want dat kost energie.

#2 Kook of bak meer tegelijk

Door een grotere hoeveelheid van een gerecht te maken en bijvoorbeeld de helft in te vriezen, spaar je een keer koken uit.

#3 Eerst afkoelen

Laat gerechten eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet of in de diepvries zet. Warme gerechten in je koelkast of diepvries vragen extra energie.

#4 Verwarm niet meer water dan nodig

Of je nu een paar eieren wilt koken, aardappelen, groenten of rijst. Gebruik niet meer water dan nodig. Meer water betekent een langere kooktijd dus meer energie.

Aardappelen en groenten moeten net onder water staan. Bij rijst kan je de hoeveelheid precies afmeten zodat de rijst droog kookt en niet afgegoten hoeft te worden.

Tip 1: Breng het water in de waterkoker aan de kook. Dat is sneller en kost minder energie.

Tip 2: In een pan met een groot oppervlak kookt dezelfde hoeveelheid vloeistof meestal sneller dan in pannen met een klein oppervlak.

#5 Gebruik de juiste maat pan bij de brander van je fornuis

Door een kleine pan op een grote brander te gebruiken verlies je onnodig energie. De vlammen komen zo voorbij de zijkant van de pan en verwarmen de lucht in plaats van je pan.

Het is het beste als je een pan gebruikt die precies past bij de grootte van de pit of brander zodat de de ring vlammen of warmte onder je pan en niet ernaast komt.

#6 Materiaal van je pannen

De ene pan is de andere niet. Pannen van materiaal die de warmte goed geleiden kunnen energie besparen. Aluminium en koper geleiden goed, RVS redelijk goed, glas en gietijzer minder goed.

Goed onderhouden oven spaart energie

#7 Onderhoud je oven

Schoonmaken is bijna niemands favoriete klusje, maar hoe schoner je oven, hoe sneller je oven op temperatuur is.

En schoonmaken is niet het enige. Als de rubbers van de ovendeur slijten en je ovendeur daardoor niet meer goed sluit, zal je over minder goed verwarmen en dat kost meer energie.

#8 Laat de oven dicht

Als je iets bakt in de oven laat dan de oven zolang mogelijk dicht. Iedere keer dat je de oven opent gaat de temperatuur naar beneden en moet de oven bij verwarmen.

Tip: Ben je klaar met bakken in de oven? Zet hem dan open zodat de warmte de keuken in kan.

#9 Eten opwarmen

Bij het opwarmen van restjes of maaltijden heb je vaak de keuze: de oven gebruiken of de magnetron. Een oven moet best lang voorverwarmen om de gewenste temperatuur te bereiken. Het opwarmen zelf duurt ook vrij lang. Zeker als je een grote oven hebt, kan je beter de magnetron gebruiken.

Wil je iets knapperig opwarmen dan lukt dat vaak niet in de magnetron. Dat kan vaak wel snel in een paar minuten in de Airfryer.

Maak gebruik van de stoom

#10 Maak gebruik van de stoom

Maak gebruik van de stoom die vrijkomt als je rijst, aardappelen of pasta kookt en zet er een stoompan, mandje of vergiet boven waarin je de groenten gaar stoomt.

#11 Gebruik een deksel

Natuurlijk gebruik je een passende deksel. Daarmee wordt de inhoud van de pan sneller warm en blijft de warmte beter behouden. Dat spaart energie.