met de hand wassen
foto: unsplash

Hoe was je iets met de hand

De makkelijkste manier om je kleding te wassen is om de wasmachine te gebruiken. Maar soms kan het wasetiket met was symbolen aangeven dat je iets niet in de machine maar met de hand moet wassen. Vaak gaat het dan om tere en delicate kledingstukken. Denk aan lingerie, zijden kleding of wollen truien of vesten.

Natuurlijk is de handwas ook geschikt als je snel iets tussendoor wilt wassen.

Hoe was je iets met de hand?

Als je je kleding met de hand wast, is dat minder belastend dan in de machine. Je kan kleding van dezelfde kleur die je met de hand wilt wassen bij elkaar doen.

Zo pak je het aan:

#1 Lees het etiket

Lees het etiket om te bepalen om wat voor materiaal het gaat. Voor de meeste materialen kan je een gewoon wasmiddel gebruiken. Maar als het om zijde of wol gaat, kan je een speciaal fijn wasmiddel kiezen.

#2 Behandel vlekken

Behandel eventuele vlekken voor het wassen. Bewerk de vlek voorzichtig met vlekkenverwijderaar of wat wasmiddel. Probeer schuren, boenen of hard wrijven te voorkomen. Laat het even weken en knijp zachtjes het schuimende water door de vlek heen. Herhaal dit een paar keer.

#3 Wassen

Vul een (schone) wastafel, bak of teil met lauwwarm water. Houd voor de juiste temperatuur de aanwijzingen op het etiket in de gaten. Wol, zijde en fel gekleurde stoffen kan je het beste koud wassen.

Voeg een klein beetje wasmiddel van je keuze toe. Verdeel het met je hand en zorg dat het goed opgelost is als je waspoeder gebruikt. Leg je kleding erin en zorg dat het helemaal onder water ligt. Sommige kleding geeft wat kleur af, dat is niet erg.

Weken

Beweeg de kleding voorzichtig door het water tot je denkt dat het schoon is. Maak geen bewegingen die het kledingstuk onnodig uitrekken of beschadigen. Laat de kleding nog vijf minuten weken, erg vuile was kan je tot een half uur laten weken.

#4 Spoelen

Als je denkt dat de was schoon is, giet je het water weg of laat je het weglopen. Spoel de was na tot er helder schoon water vanaf komt.

#5 Drogen

Knijp eerst met twee handen zoveel mogelijk water uit de kleding. Voorkom wringen en draaien van de kleding omdat dit de stof uitrekt. Leg de kleding dan plat op een handdoek en rol hem op zodat overtollig vocht opgenomen kan worden.

Wollen truien en zware kledingstukken laat je bij voorkeur liggend drogen omdat ze anders snel hun vorm kwijtraken. Je kan er een handdoek onderleggen. Draai de trui dan wel af en toe om.