Besparen op schoonmaakmiddelen

Alles wordt duurder, ook schoonmaakmiddelen. Toch blijven we wel spullen nodig hebben om ons huis mee schoon te maken. Wie slim kiest en koopt, kan hiermee veel geld besparen. Hoe kan je besparen op schoonmaakmiddelen?

1. Koop minder soorten producten

Badkamer-reiniger, keukenreiniger, wc-reiniger als je wilt kan je overal wel een speciale reiniger voor kopen en heb je zo een kast vol. Als je de in de stemming bent om schoon te maken, dan ben je eerder geneigd om allerlei fancy schoonmaakmiddelen en spullen te kopen. Dat is echt niet nodig. Met één goede allesreiniger kom je heel ver.

2. Maak je eigen schoonmaakmiddel

Veel middelen zijn met een paar basisingrediënten eenvoudig zelf te maken. Dat is veel goedkoper, milieuvriendelijk en beter voor je gezondheid.

Met deze basisingrediënten kom je al een heel eind:

  • Vloeibare zeep (b.v. vloeibare groene zeep, castille zeep, marseille zeep)
  • Zuiveringszout of Baking soda
  • Witte azijn
  • Soda

Als de geur van azijn je tegenstaat, gebruik dan een paar druppels etherische olie.

3. Koop geen A-merken maar eigen merken

Kies, als je schoonmaakmiddelen koopt, vaker voor de goedkopere eigen merken en laat de A-merken links liggen. Laat je niet verleiden door mooie kleurige verpakkingen en wervende teksten. Vergelijk de lijst van ingrediënten van een goedkoop en duur middel eens. Vaak zal vooral de geur verschillen.

4. Werk meer met pompflesjes of dispensers

Vaak zit schoonmaakmiddel in knijpflessen of flessen met grote openingen. De kans is groot dat je hierdoor veel meer schoonmaakmiddel per keer gebruikt dan nodig is. Gebruik daarom liever pompflesjes of dispensers. Bewaar lege handzeep dispensers of koop een aantal lege pompflesjes. Doe er bijvoorbeeld afwasmiddel in, shampoo of je eigen gemaakte schoonmaakmiddel.

5. Gebruik je schoonmaakmiddel tot de laatste drup

Als je fles met reinigingsmiddel bijna leeg is, doe je hem vaak voor hij goed en wel leeg is. Meng je laatste restje schoonmaakmiddel, afwasmiddel of vloeibaar wasmiddel met wat water en schud de fles totdat alles is opgelost. Zo gebruik je alles op tot de laatste druppel.

6. Koop in het groot

Let op de aanbiedingen. Als een product dat je vaker gebruikt in de aanbieding is, koop er dan meer van.

7. Hergebruik…

Eerlijk is eerlijk, keukenrollen en wegwerp schoonmaakdoekjes zijn heel makkelijk. Maar op de lange duur zijn ze duur in het gebruik en zorgen ze voor veel extra afval. Gebruik daarom liever doekjes die je steeds opnieuw kan wassen en hergebruiken. Gebruik ook oude shirts of lakens als poetsdoek.

8. Laat het vuil niet opstapelen

Als je regelmatig poetst en het vuil niet te zeer laat opstapelen, dan hoef je minder hard te poetsen en kost het je minder schoonmaakmiddelen en schoonmaakmateriaal. Dus houd een grote schoonmaak en probeer het daarna bij te houden.