minder textiel afval

Zo zorg je voor minder textiel afval

Het milieu heeft aandacht nodig en textiel afval is een groot probleem. Voor het maken van kleding zijn veel grondstoffen nodig. En wie heeft er geen volle kledingkast? Bovendien dragen we in Europa kleding gemiddeld maar 7-8 keer voor we het wegdoen.

Dat kan veel economischer, goedkoper en beter. Bijvoorbeeld door minder kleding te kopen, het goed te onderhouden, minder te wassen en goed te wassen en beter voor je kleren te zorgen zodat ze langer meegaan. Lees alle tips voor minder textiel afval hieronder.

#1 Creëer een capsule garderobe

Nieuwe kleding kopen is één ding, maar je wilt het wel kunnen combineren. Door een capsule garderobe of capsule wardrobe samen te stellen, lukt dat beter. Bij zo’n capsule garderobe koop je een aantal basis kledingstukken van goede kwaliteit waar je langer mee doet. Daarnaast koop je per seizoen een paar trendy kledingstukken.

#2 Doe minder impulsaankopen

Als je online of in de winkel iets leuks ziet, dan heb je natuurlijk de neiging om het meteen te kopen. Probeer je te beheersen en slaap er een nachtje over. Kijk of het past bij de kleding die je hebt, of kijk in je kast of je niet al zoiets hebt. In veel gevallen zal je zien dat je na een dag minder enthousiast bent en misschien zelfs van de koop zal afzien.

#3 Was je kleding minder vaak

Hoe voorzichtig je je kleding ook wast, het wordt er meestal niet mooier op. Kleding kan krimpen, uit model raken, de kleur kan vervangen of gaan lubberen. Bovendien gebruik je meer water, stroom en wasmiddel. Er zijn ook andere manieren om je kleding op te frissen.

#4 Je kleren opfrissen zonder het te wassen

Hoe houd je je kleding fris en stel je wasbeurten uit? Dat doe je bijvoorbeeld door:

  • stomen – door je kleding te stomen verwijder je geurtjes, bacteria en kreukels. Met een stoomapparaat kan je zelf je kleding stomen.
  • luchten – hang je kleding op een hangertje voor het open raam of als het even kan buiten.
  • borstelen – oppervlakkig vuil zoals haren, zand of stof kan je makkelijk met een borstel of met een iets vochtige doek verwijderen.

#5 Was je kleding op de juiste manier

Door je kleding op de juiste manier te wassen met het goede wasmiddel, blijft je kleding langer mooi en goed. Om dat te doen, kijk je allereerst op het etiket naar de wassymbolen. Verder kan je kleding met opdrukken of andere kleding die je mooi wilt houden beter niet in droger drogen.

#6 Onderhoud je kleding

Als je je kleding goed onderhoudt, kan je er langer mee doen. Onderhouden doe je zo:

  • Vouwen of hangen? Over het algemeen blijft je kleding langer mooi en kreuken en slijten ze minder als je ze netjes ophangt.
  • Verwijder vlekken zo snel mogelijk en laat ze niet intrekken.
  • Een trui vol pluizen en pillen draag je niet graag. Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen om je kleding daarvan te ontdoen.
  • Als kleding kapot is, er een knoop mist of de rits is kapot, dan kan je dat vaak nog best repareren of laten repareren. Ook kleine gaatjes in t-shirts of kleding kan je vaak zelf repareren.

#7 Gooi oude kleding niet te snel weg

Als een kledingstuk nog goed is maar je vindt het niet meer leuk of je past het niet meer, geeft het dan weg of probeer het via een 2e hands winkel of website te verkopen. Wie creatief is kan het soms vermaken of er iets anders van naaien.