Zo gebruik je WD-40 VOOR 20 klussen in huis

De meeste mensen hebben er wel een spuitbus van in huis. Hier in huis wordt het gebruikt om sloten die niet soepel meer willen draaien, te smeren of om schroeven die vast zitten los te krijgen. Maar er is nog veel meer dat je er mee kan doen.

Wat is WD-40?

Wat is WD-40 eigenlijk? Op Wikipedia is te lezen dat het een waterverdrijvende spray is.  De spray werd ontwikkeld in 1953 en werd aanvankelijk in het leger gebruikt om roest tegen te gaan. De spray bestaat uit verschillen soorten koolwaterstoffen.

Let op:

Het is wel een chemisch product, dus handen wassen na gebruik en de spray niet inademen en goed ventileren.

Klussen in huis die je oplost met WD-40?

Voor nog geen tientje heb je een spuitbus WD-40. Het hele internet staat vol met handige tips wat je er allemaal mee kan doen.

Hier 20 handige tips voor een paar lastige klusjes in en om het huis waar iedereen wel mee te maken heeft.

1. Insecten

We hadden het al eerder over middeltjes tegen mieren. Daar komt er nu nog ééntje bij: WD-40 met kaneel mengen. WD-40 helpt tegen ook tegen andere insecten. Spuit daarvoor rechtstreeks op het insect of spray wat op de kozijnen, drempels en deurposten om ze te weren. Het schijnt zelfs bij kakkerlakken te werken.

2. Moeilijke ritsen

Heb je ritsen die niet soepel open of dicht gaan? Je raadt het al, spuit er wat WD-40 op en het gaat weer soepel.

3. Kauwgom

Ooit kauwgom in je haar gehad? Dan is de kauwgom eruit knippen vaak de enige mogelijkheid. Tenzij je wat WD-40 bij de hand hebt. Spuit wat op je haar met kauwgom en je kamt het er makkelijk uit.

4. Stickers verwijderen

Stickers, plakkertjes of lijmresten van stickers zijn vaak lastig te verwijderen. Spuit er wat WD-40 op en laat het even intrekken. Probeer ze er dan nog eens af te wrijven.

5. Poep onder je schoen

Nog zoiets hinderlijks, poep onder je schoen. Spuit er WD-40 op en je spoelt het er eenvoudig af onder de kraan.

6. Maak schoenen en laarzen water afstotend

Maak je schoenen en laarzen deze winter water afstotend door ze in te spuiten met WD-40. De WD-40 vormt een laagje waar geen water door heen kan komen. 

7. Glazen zitten muurvast

Soms heb je glazen die je in elkaar gestapeld hebt, die zo vast zitten dat je ze niet meer los krijgt. Spuit er wat WD-40 op en je krijgt ze makkelijk los. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als je legoblokjes hebt die die zo vast zitten dat je ze niet meer loskrijgt. Wel alles goed nawassen met afwasmiddel.

8. Strepen of vlekken op tegels schoonmaken

Heb je zwarte strepen op je vloer- of muurtegels? Vlekken van mascara of andere make-up vlekken? Spuit er wat WD-40 op en veeg de vlekken eraf met een een doekje. Was het na met een sopje.

9. Gitaarsnaren soepel houden

Hou je gitaarsnaren soepel en voorkom dat ze gaan roesten door ze in te vetten met wat WD-40 op een doekje.

10. Lijmvlekken

Heb je lijmvlekken van opgedroogde lijm? Het werkt op bijna ieder oppervlak. Spuit wat WD-40 op een doekje en veeg de lijm er af.

11. Smeer aan je handen

Heb je een ketting op je fiets moeten leggen of iets aan je auto moeten repareren? Dan heb je vast smeer aan je handen en dat gaat er lastig af. Spuit er wat WD-40 op. Wrijf het in met je handen en verwijder het smeer met keukenpapier. Was je handen daarna goed met water en zeep.

12. Gaat je ring er niet meer af?

Wil je je ring afdoen, maar lukt het niet? Spuit wat WD-40 op je vinger en probeer het nog eens. De kans is groot dat het nu wel lukt. Goed je handen wassen. 

13. Stug of uitgedroogd leer

Maak leer weer schoon en soepel door er WD-40 op te spuiten. Wrijf het in met een zachte doek. Je leer wordt er niet alleen schoon en soepel door, het beschermt het leer ook. 

14. Insecten op de gril van je auto

Tijdens het rijden vang je veel insecten op de gril van je auto. Die insecten laten zich er vaak lastig afwassen. Spuit wat WD-40 op je grill en je zal zien dat er minder insecten vastplakken, en de insecten die erop zitten laten zich er makkelijk van afwassen. 

15. Lakstrepen

Ben jij te dicht langs een andere auto gekomen, of een andere auto te dicht langs die van jou? Zijn er daarbij lakstrepen achter gebleven? Verwijder ze met wat WD-40. Het werkt natuurlijk ook bij fietsen, scooters en motors. 

16. Het rooster van je barbecue

Barbecuen is leuk, maar het schoonmaken van het rooster is vaak een vervelend klusje. Met WD-40 gaat dat een stuk makkelijker. Spuit het op een (afgekoeld) rooster. Laat even intrekken en maak het schoon met een schuurspons of borstel. Maar let op want WD-40 is brandbaar!

17. Kunststof tuinmeubelen

Plastic of kunststof tuinmeubelen kunnen dof en vuil worden. Bespuit ze met WD-40 en ze worden schoon en zien er niet langer meer dof uit.

18. Verf

Heb je verf aan je handen of wil je je kwasten schoon en zacht maken? Spuit er wat WD-40 op en wrijf de verf ervan af. 

19. Permanente viltstift verwijderen

Permanente viltstift op je leren bank, op tegels of op je houten of laminaat vloer? Spuit er wat WD-40 op en wrijf na met een zachte doek.

20. De WC schoonmaken

Aanslag en vieze vlekken in het toilet kan je eenvoudig wegkrijgen door er wat WD-40 op te spuiten. Even laten intrekken en daarna even met een WC borstel erdoor.