mieren in huis

Mieren, hoe kom je er vanaf, 10 natuurlijke tips

Laatst bijgewerkt:

Mieren zijn op zich geen schadelijke dieren. Zolang ze niet in grote getalen je huis binnenkomen of allemaal tegelijk in je tuin komen wonen. Als je één mier ziet, kan je er van uitgaan dat er nog meer in de buurt zijn. Daar wil je iets tegen doen voordat het een echte plaag wordt. Hoe kom je op een milieuvriendelijke, diervriendelijke en mensvriendelijke manier van mieren af?

Mierenlokdozen en ander verdelgingsspul zijn niet handig als je kleine kinderen of huisdieren hebt. In dat geval kan je maar beter op zoek gaan naar natuurlijke middeltjes om mieren tegen te gaan.

Natuurlijke middeltjes tegen mieren

Manieren om van mieren af te komen zonder ze te doden. Het zijn simpele methoden waar je weinig voor nodig hebt. Dus baadt het niet, dan schaadt het niet.

#1 Geurende oliën

Mieren houden niet van sterke geuren en daar kun je mooi gebruik van maken. Neem wat water en doe een een paar druppels pepermuntolie, citroenolie, lavendelolie, kruidnagelolie of eucalyptusolie in. Sproei ermee op plaatsen waar je veel mieren ziet. Herhaal dit zo vaak als nodig.

#2 Neemolie

Het beste resultaat lijkt neemolie te geven. Dat werkt niet alleen bij de gewone zwarte mier, maar ook bij rode mieren, slakken en ander ongedierte. De geur is niet heel aangenaam. Het ruikt een beetje naar teer. Het is wel 100% natuurlijk dus je kunt het ook gebruiken in de eetbare tuin en tegen roos in je haar.

Let op: Sommige huisdieren hebben ook een hekel aan deze geuren. Spuit het daarom niet in de buurt van hun mand of eten.

#3 Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde, wordt ook wel kiezelaarde, kiezelgoor of kiezelgoer genoemd. Diatomeeënaarde is een mengsel gemaakt van geplette en vermalen fossielen van diatomeeën. Diatomeeën zijn kiezelwieren, eencellige wieren met een extern skelet van kiezel.

Diatomeeënaarde is 100% natuurlijk en niet giftig maar het dood mieren, zilvervisjes, slakken, luizen, vlooien en andere insecten doordat ze olie uit het mengsel opnemen in hun skelet waardoor ze uitdrogen. Het is niet schadelijk voor kinderen en dieren.

Let op: Diatomeeënaarde verstuift snel. Het is het belangrijk dat je het niet inademt en voorkomt dat dat in je ogen komt. Het kan je keel of ogen irriteren vanwege de uitdrogende eigenschappen.

#4 Glasreiniger en afwasmiddel

Combineer wat glasreiniger met afwasmiddel en spuit het rondom het mierennest of waar de mieren je huis binnenkomen. Glasreiniger en afwasmiddel verwijderen het geurspoor dat mieren achterlaten.

#5 Azijn

Azijn is een alleskunner. Het ontkalkt en ontvet, werkt antibacterieel en door de sterke geur kan je het ook tegen mieren gebruiken. Giet pure azijn of een mengsel van 50% water en 50% azijn bij de plaatsen waar je denkt dat ze je huis binnenkomen of in de tuin bij hun nest of waar je ze veel ziet. Kan je de geur van azijn slecht verdragen? Vervang de azijn dan door citroensap.

#6 Stoepkrijt

Volgens online berichten steken mieren geen lijnen die getekend zijn met stoepkrijt over. Ze krijgen dan kalk over zich en daar kunnen ze niet tegen. Dus trek een dikke krijtstreep waar je niet wilt dat de mieren komen.

Andere producten waar ze liever niet overheen lopen zijn:

  • kaneel
  • talkpoeder
  • zwarte peper of chilipeper
  • gemalen (gebruikte) koffie
  • kurkuma poeder

#7 Mierenballen

Zijn druppels olie niet voldoende? Maak dan mierenballen door watjes te besprenkelen met pure pepermuntolie. Leg ze strategisch neer. Heb je geen pepermuntolie of andere geurende olie? Sprenkel er dan pure azijn over.

foto: alanak

#8 Citrusrasp om je planten te beschermen

Mieren kunnen ook hun nesten maken in de aarde van planten in de tuin of terrasplanten. Om dit te voorkomen, kan je wat schillen of rasp van citroenen of sinaasappelen rond de plant leggen. Dit schrikt mieren af.

#9 Kokend water met afwasmiddel

Kook een paar liter water en doe er ruim afwasmiddel bij. Giet het over plaatsen waar je veel mieren ziet.

#10 Poedersuiker met bakpoeder

Meng poedersuiker met baksoda. De poedersuiker is om de mieren te lokken. De baksoda zet uit als ze het binnenkrijgen en daar gaan ze dood aan. In plaats van baksoda kun je ook maizena proberen.

Hoop dat het helpt! Weet jij nog een andere manier om van mieren af te komen?
Heb je ook last van fruitvliegjes? Lees de oplossingen hier.

foto: alanak