zout schoonmaken vlekken

Zout gebruiken in het huishouden, 15 tips

Met zout, het gewone huis-tuin en keukenzout, kan je meer doen dan je eten op smaak brengen. Er zijn heel wat huishoudelijke probleempjes die je met zout kan oplossen. Zout is goedkoop en het kan heel wat dure vlekken- en schoonmaakmiddeltjes vervangen.

#1 Fruitvlekken

Heb je fruitvlekken op je kleding gemaakt? Strooi er meteen wat zout op, als de vlek nog niet is opgedroogd. Doe het daarna in de was.

#2 Wijnvlekken

Ongelukje met rode wijn? Wijnvlekken in je meubels of kleding kan je het beste meteen bestrooien met zout. De vlek wordt geabsorbeerd door het zout. Zuig het zout op of klop het eraf.

#3 Vlek rauwe ei

Heb je geknoeid met rauw ei. Strooi er dan zout over. Laat dit opdrogen en borstel het er daarna vanaf.

#4 Vetvlekken

Vetvlekken kan het je beste meteen met zout bestrooien. Daarna kan je het op een geschikte manier verder schoonmaken of wassen.

#5 Meeldauw vlekken

In kleding die te lang nat blijft, kan schimmel ontstaan zoals meeldauw. Dat kan voor vlekjes in je kleding zorgen. Wrijf die vlekken in met een mengsel van karnemelk en zout ( of laat het een nachtje weken in karnemelk met zout) en laat het drogen in de zon.

#6 Keelpijn

Heb je keelpijn of een droge keel? Gorgel dan met water waarin je een kwart theelepel zout oplost. Spuug het water uit na het gorgelen.

#7 Kringen

Kopjes met hete vloeistof kunnen voor lelijke vlekken zorgen in hout. Breng er een een mengsel van zout met olijfolie op aan. Laat een uur intrekken en veeg het dan af met een zachte doek.

#8 Anti-aanbaklaag koekenpan

Werkt de anti-aanbaklaag van je koekenpan minder goed? Dat is ook op te lossen met keukenzout. Strooi wat zout op de bodem van de pan en verwarm dit voor een paar minuten. Spoel het water weg en droog de pan. De aanbaklaag zal weer naar behoren werken.

#9 Strijkbout weer glad maken

Net als de koekenpan hierboven kan je ook de onderkant van je strijkijver minder stroef maken. Strooi wat zout op een stuk bakpapier en ga hier met je hete strijkijzer overheen. De onderkant zal weer glad worden.

#10 Zweetplekken

Zweetplekken kunnen voor vlekken of verkleuringen in je kleding zorgen. Maak een papje van zout en water en smeer het op de vlekken. Laat het een uurtje intrekken en was het daarna zoals je het gewend bent.

#11 Bloemen langer mooi

Er zijn verschillende middeltjes om bloemen in de vaas langer fris en mooi te houden. Een eetlepel zout aan het water toevoegen zal ook helpen om je snijbloemen langer goed te houden.

#12 Koper poetsen

Koper wordt op den duur donker. Met kant-en-klare koperpoets kan je dat oplossen. Maar veel goedkoper is het om wat zout met azijn te mengen en daar je koper mee te poetsen.

#13 Onkruid tussen tegels

Onkruid dat tussen je tegels groeit is een blijvende ergernis. Door er kokend water met zout over te gieten, zal het onkruid verdwijnen.

#14 Stinkende gymschoenen

Stinkende gymschoenen, sneakers of schoenen van textiel kan je weer fris laten ruiken door er zout in te strooien. Laat 24 uur intrekken. Het zout zal de geur absorberen. Schud het zout er daarna weer uit.

#15 RVS schoonmaken

Over RVS schoonmaken hebben we al meer geschreven. Nog een manier is om twee eetlepels zout te mengen met citroensap en met dat mengsel het RVS te bewerken. Goed naspoelen en drogen met een zachte doek.