rvs schoonmaken

RVS of roestvrijstaal schoonmaken

Roestvrijstaal (RVS) is sterk, mooi en hygiënisch. Het is daarom een populair materiaal voor in de keuken en soms ook in de badkamer. Bijna iedereen heeft wel iets van roestvrijstaal in de keuken. Een fornuis, achterwand, koelkast of magnetron bijvoorbeeld.

RVS is staal dat niet kan roesten. Maar het schoonmaken van RVS is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Roestvrijstalen oppervlakten zijn gevoelig voor vingerafdrukken, waterdruppels, vet en krassen. Hoe krijg je RVS weer streeploos en glanzend schoon zonder krassen?

Nerven in RVS

RVS lijkt egaal, maar als je goed kijkt zie je, net als bij hout, kleine nerven. Hele fijne lijntjes die in dezelfde richting lopen. Als je de richting van die lijntjes volgt als je schoonmaakt, dus met de lijnen mee beweegt, dan krijg je een beter resultaat en meer glans.

Welke schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor RVS?

De volgende materialen zijn geschikt:

  • 100% katoenen doeken of lappen (oude t-shirts of lakens b.v.)
  • microvezel doekjes
  • keukenpapier (dit kan wel wat kleine pluisjes achterlaten)

Let op:
RVS en schuursponsjes gaan niet goed samen. Ze veroorzaken kleine krasjes.

7 Middeltjes om RVS schoon te maken

Deze middeltjes helpen je om je RVS weer schoon te maken en te laten glanzen. Zonder strepen.

1. Afwasmiddel en babyolie

Afwasmiddel is een veilig middel om je RVS apparaten te ontvetten en schoon te maken. Breng wat afwasmiddel aan op een vochtige katoenen doek. Wrijf met de nerf mee. Spoel en droog het na met een droge doek.

Doe wat druppels babyolie op een katoenen doek. Wrijf met de doek over het RVS, nu niet alleen met de nerf mee, maar in alle richtingen.

Je kan je katoenen doeken wassen in de wasmachine en opnieuw gebruiken.

2. Azijn en olijfolie

RVS schoonmaken kan je ook met natuurlijke middeltjes doen. Breng wat witte azijn aan op een microvezeldoekje. Laat even intrekken en wrijf het dan schoon in de richting van de nerf. Breng opnieuw azijn aan tot het vet en vuil verdwenen is.

Breng wat druppels olijfolie aan op een schone doek en polijst hiermee je RVS oppervlakten.

3. WD-40

WD-40 is een product dat je voor verschillende klussen in huis kan gebruiken. Het is een spray die bestaat uit verschillen soorten koolwaterstoffen. Spuit wat WD-40 direct op je RVS en wrijf het uit met een doek. Dit maakt niet alleen het oppervlakte schoon, het geeft ook een mooie glans en zorgt voor een beschermend laagje.

Gebruik WD-40 niet op plaatsen die direct in aanraking komen met voedsel.

4. Koolzuurhoudend water

Heb je een restje spa rood of ander koolzuurhoudend water? Breng het aan op het RVS en wrijf met een doek in de richting van de nerf. Dit helpt om vingerafdrukken en vuil te verwijderen en het geeft een mooie glans.

Wrijf het na met een schoon microvezeldoekje.

5. Glasreiniger

Vingerafdrukken op RVS kan je makkelijk verwijderen door wat Glassex of andere glasreiniger op een doekje te spuiten en over de vlekken te wrijven. Spuit de glasreiniger niet meteen op het RVS, de druppels kunnen dan juist voor vlekken en strepen zorgen.

6. Baksoda en groene zeep

Net als azijn is baksoda of zuiveringszout ook een multifunctioneel en natuurlijk schoonmaakmiddeltje. Baksoda is licht schurend maar is zo fijn dat het geen krassen veroorzaakt. Meng wat baksoda met groene zeep of vloeibare groene zeep en doe het op een vochtige doek. Wrijf je RVS oppervlakten hiermee schoon. Wrijf het na met een schone, droge doek.

7. RVS-reinigers en -polishers

Natuurlijk zijn er ook kant-en-klare RVS reinigers en polishers te koop. Handig in het gebruik maar van wel prijziger dan de natuurlijke huismiddeltjes van hierboven. De polishers hebben in dit geval meer toegevoegde waarde dan de reinigers omdat je er fijne krasjes minder zichtbaar mee kan maken.

Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing.