Tips en trucs om bloemen langer mooi te houden

Zo jammer als een mooie bos bloemen snel verlept.

Zeker als je die bloemen gekregen hebt voor een bijzondere gelegenheid of van een bijzonder iemand. Toch zijn er genoeg dingen die je kunt doen om het leven van je bos bloemen te verlengen en ze zo langer mooi en fris te houden.

Tips en trucs om bloemen langer mooi te houden.

Schoon water

Bloemen die afgesneden zijn, hebben schoon water en voedingsstoffen nodig om mooi te blijven. Geef ze daarom iedere dag schoon water of giet er in ieder geval wat schoon water bij.

Schuin afsnijden

Natuurlijk snijd je de bloemen schuin af in een hoek van 45 graden zodat ze een zo groot mogelijk oppervlakte hebben om water op te nemen.

Schone vaas

Zorg dat de vaas echt schoon is. Was en droog hem goed voordat je er nieuwe bloemen in zet. Een druppeltje chloor of bleekwater helpt niet alleen om bacteriën tegen te gaan, het helpt ook om de vaas schoon te houden.

Vermijd zon en warmte

Zet je bloemen niet in de directe zon, bij de verwarming, haard of in een te warme ruimte. Het verkort de levensduur aanzienlijk

Zet bloemen om dezelfde reden ook niet naast elektrische apparaten omdat deze warmte afgeven.

Koud water

Voor het beste resultaat zet je de bloemen in koud water.

Geen fruit in de buurt

Houd bloemen uit de buurt van fruit. Sommige fruitsoorten zoals appels, kiwi en bananen produceren ethyleen, wat rijping en bloemverwelking bevordert.

Dit kan je toevoegen aan je bloemenwater

In een zakje bloemenvoeding of plantenvoeding zit alles wat je bloemen nodig hebben. Heb je dat niet, dan kan je de volgende huismiddeltjes proberen.

vsbl3
Appelazijn

Meng 2 eetlepels (appel)azijn met 2 eetlepels suiker in een vaas water. Zet daarna de bloemen erin. Om zo lang mogelijk van je bloemen te genieten ververs je het water met de azijn en de suiker om de dag.

Aspirine

Een ander bewezen trucje om je boeket bloemen mooi te houden is om een aspirine fijn te stampen en aan het water toe te voegen. Zet de bloemen er daarna in. Het moet wel een echte aspirine zijn want het stofje dat voor de bloemen werkt is salicylzuur. Dus geen paracetamol of andere pijnstillers.

Bleekwater

Verse bloemen zullen langer staan als je er een kwart theelepeltje bleekwater of chloor per liter water aan toevoegt. Een ander recept raadt drie druppels bleekwater en 1 theelepel suiker per liter water aan. Suiker voedt de bloemen en het bleekwater gaat de groei van bacteriën tegen en houdt het water mooi helder en je vaas schoner.

Koper

Een koperen munt in je vaas zou de levensduur van je bloemen verlengen. Koper maakt het water wat zuurder en gaat de groei van bacteriën tegen.

bl2Wodka

Een ander geheim om je snijbloemen langer mooi te houden en het aantal bacteriën zo klein mogelijk te houden is een paar druppels wodka (of andere heldere sterke drank) en een eetlepel suiker aan het water toe te voegen. De alcohol werkt anti-bacterieel en de suiker zorgt voor voeding van de bloemen. Ververs het water met drank en suiker om de dag.

Haarspray

Door de bloemen met haarspray in te spuiten worden ze een beetje geconserveerd en dat zorgt ervoor dat ze langer fris blijven. De handigste manier is om de bos met bloemen naar beneden te houden en ze te bespuit vanaf zo’n 20-25 cm zodat de onderkant van de bloemen en blaadjes bespoten wordt. Even laten drogen en in de vaas zetten.

Koolzuurhoudende frisdrank

Door een flinke scheut frisdrank aan het bloemenwater toe te voegen leven je bloemen langer. De combinatie van koolzuur en suiker zorgt dat de bloemen langer fris blijven. Voor dit doel is het wel de bedoeling dat het suikerhoudende frisdrank is. Heb je een doorzichtige vaas en wil je dat het water helder blijft? Gebruik dan 7-Up of Sprite of iets dergelijks.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *