Tips en trucs om bloemen langer mooi te houden

Zo jammer als een mooie bos bloemen snel verlept.

Zeker als je die bloemen gekregen hebt voor een bijzondere gelegenheid of van een bijzonder iemand. Toch zijn er genoeg dingen die je kunt doen om het leven van je bos bloemen te verlengen en ze zo langer mooi en fris te houden.

Wat is belangrijk?

  • Bloemen die afgesneden zijn, hebben schoon water en voedingsstoffen nodig om mooi te blijven.
  • Water dat wat zuurder is wordt makkelijker door de stengel omhoog gezogen.
  • De groei van bacteriën in het water moet worden tegengegaan. Suiker is een voedingsmiddel voor de bloemen. Maar suiker alleen bevordert de bacteriegroei. Een schepje suiker alleen is niet genoeg.
  • Natuurlijk snijd je de bloemen schuin af zodat ze een zo groot mogelijk oppervlakte hebben om water op te nemen.
  • Zorg dat de vaas schoon echt schoon is. Was en droog hem goed voordat je er nieuwe bloemen in zet.
  • Zet je bloemen niet in de zon of in een te warme ruimte.
  • Zet bloemen niet naast electrische apparaten omdat deze warmte afgeven.
  • Voor het beste resultaat zet je de bloemen in warm water (ongeveer 40 graden C) en zet je ze twee uur in een koude ruimte. De bloemen worden hierdoor afgehard.
  • Houd bloemen uit de buurt van fruit. Sommige fruitsoorten zoals appels, kiwi en bananen produceren ethyleen, wat rijping en bloemverwelking bevordert.

Probeer deze tips en trucs eens

vsbl3
Appelazijn

Meng 2 eetlepels (appel)azijn met 2 eetlepels suiker in een vaas water. Zet daarna de bloemen erin. Om zo lang mogelijk van je bloemen te genieten ververs je het water met de azijn en de suiker om de dag.

Aspirine

Een ander bewezen trucje om je boeket bloemen mooi te houden is om een aspirine fijn te stampen en aan het water toe te voegen. Zet de bloemen er daarna in. Het moet wel een echte aspirine zijn want het stofje dat voor de bloemen werkt is salicylzuur. Dus geen paracetamol of andere pijnstillers.

Bleekwater

Verse bloemen zullen langer staan als je er een kwart theelepeltje bleekwater per liter water aan toevoegt. Een ander recept raadt drie druppels bleekwater en 1 theelepel suiker per liter water aan. Suiker voedt de bloemen en het bleekwater gaat de groei van bacteriën tegen en houdt het water mooi helder.

Koper

Een koperen munt en een schepje suiker in je vaas verlengt de levensduur van je bloemen. De suiker is voeding voor de bloemen en de koper maakt het water wat zuurder en gaat de groei van bacteriën tegen.

bl2Wodka

Een ander geheim om je snijbloemen langer mooi te houden en het aantal bacteriën zo klein mogelijk te houden is een paar druppels wodka (of andere heldere sterke drank) en een eetlepel suiker aan het water toe te voegen. De alcohol werkt anti-bacterieel en de suiker zorgt voor voeding van de bloemen. Ververs het water met drank en suiker om de dag.

Haarspray

Door de bloemen met haarspray in te spuiten worden ze een beetje geconserveerd en dat zorgt ervoor dat ze langer fris blijven. De handigste manier is om de bos met bloemen naar beneden te houden en ze te bespuit vanaf zo’n 20-25 cm zodat de onderkant van de bloemen en blaadjes bespoten wordt. Even laten drogen en in de vaas zetten.

Koolzuurhoudende frisdrank

Door een flinke scheut frisdrank aan het bloemenwater toe te voegen leven je bloemen langer. De combinatie van koolzuur en suiker zorgt dat de bloemen langer fris blijven. Voor dit doel is het wel de bedoeling dat het suikerhoudende frisdrank is. Heb je een doorzichtige vaas en wil je dat het water helder blijft? Gebruik dan 7-Up of Sprite of iets dergelijks.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *