Je koelkast schoonmaken, hoe en hoe vaak doe je dat?

Je koelkast is waarschijnlijk het apparaat in de keuken dat je het meest gebruikt. Je bewaart je eten en drinken erin, dus hygiëne is belangrijk. Ook al omdat bepaalde bacteriën zoals de Listeria bacterie goed gedijt bij lage temperaturen. Dus, hoe maak je je koelkast schoon en hoe vaak moet je dat eigenlijk doen?

Wat heb je nodig?

  • afwasmiddel, een milde reiniger of keukenspray
  • keukenrol, schuursponsje, (microvezel)doek
  • lange satéprikker
  • bleekmiddel of chloor
  • evt. handschoenen

Hoe lang duurt het?

Het schoonmaken van je koelkast zal tenminste 30 minuten duren. Bij een grote koelkast met veel spullen waarschijnlijk nog langer.

Tip 1 : Maak de koelkast schoon voordat je boodschappen gaat doen en als hij vrij leeg is.

Tip 2 : Zorg dat de gekoelde producten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast blijven staan.

Koelkast reinigen

Hoe maak je je koelkast schoon in 6 stappen

Een schone koelkast in 6 stappen…

#1 Haal alles uit de koelkast

Haal alle producten uit de koelkast. Controleer alles op versheid en houdbaarheidsdatum. Gooi alles wat niet meer bruikbaar is weg.

#2 Maak de onderdelen schoon

Haal alle losse onderdelen van de koelkast zoals lades, rekjes, bakjes en plateaus uit de koelkast. Vul de lades met heet water en wat afwasmiddel, doe de kleinere onderdelen erin. Was de glazen of kunststof plateaus en droog ze af.

#3 Controleer de afvoer van de koelkast

Zoek de afvoer van de koelkast waar de condens van de achterwand zich verzamelt. De afvoer kan makkelijk verstopt raken waardoor er water in de koelkast blijft staan. De afvoer bevindt zich meestal ergens onderaan, boven de groentela. Neem een lange satéprikker en draai er een keukenpapiertje omheen. Ga met de prikker in het gat van de afvoer.

#4 Maak de binnenkant van de koelkast schoon

Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een sopje of reinigingspray. Gebruik een doek of spons. Droog de koelkast met een droge doek of keukenpapier.

#5 Zet alle producten terug

Zet alle producten weer terug. Neem de flessen, potjes en bakjes af met een nat keukenpapiertje voordat je ze in de koelkast plaatst. Kies hierbij voor de handigste indeling.

#6 Maak de rubber rand van de koelkast schoon

Doe ongeveer 3 eetlepels chloor in een liter water. Maak met een doekje de de rubbers van de koelkastdeur goed schoon. Spoel na met een sopje en droog het met een doek of keukenpapier.

Veel gestelde vragen die in dit artikel beantwoord worden