indeling van de koelkast

Wat is de handigste indeling voor je koelkast

Overzicht in je koelkast is belangrijk. Voor je het weet, staat alles door elkaar en raken dingen uit het zicht en kom je ze pas weer tegen als ze bedorven zijn. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Om te beginnen zul je je koelkast helemaal moeten uitruimen en schoonmaken. heb je dat gedaan, dan begint het inrichten. Lees hier hoe je dat handig en efficiënt doet.

Houd bij de indeling rekening met de temperatuur

De ideale temperatuur voor je koelkast is tussen de 3-5 graden. Bij deze temperatuur krijgen bacteriën en schimmels de minste kans. Toch is het niet overal in je koelkast even koud. Bij de achterwand en onderin de koelkast is het het koudst. Hier kan je rekening mee houden bij het indelen van je koelkast.

Indeling

De meeste koelkasten hebben verschillende plateau’s, één of meerdere lades onderin en een deur met vakken. Hier een algemene richtlijn.

#1 Bovenste plateau

Bewaar hier restjes en producten die niet gekookt hoeven worden en dingen die snel op moeten

#2 Midden plateau

Bewaar hier kaas, vleeswaren en andere zuivelproducten. Kaas en boter hoeven niet op de koudste plek bewaard te worden.

#3 Onderste plateau

Bewaar hier goed verpakt vlees en vis.

4# Lades

Fruit, verse kruiden, sla en groenten bewaar je goed verpakt in de groentela. De groentela of lades bevinden zich wel onderin de koelkast maar het is niet de koudste plek omdat er weinig luchtcirculatie is.

#5 Deur

De deur is de minst koude plek van de koelkast. Bewaar daar boter en eieren in de daarvoor bedoelde vakken en melk, jams, sauzen en vruchtensappen.

Aanvullende tips

  • Wees extra voorzichtig met het bewaren van rauw vlees. Als vlees bederft, dan ruik je dat aan het vlees. Maar bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken zijn onzichtbaar en reukloos. Reden om je koelkast regelmatig schoon te maken.
  • Zorg dat vlees en vis goed ingepakt is zodat het niet kan lekken. Houd rauwe en bereide producten zo veel mogelijk uit elkaar. Bewaar rauwe producten daarom bij voorkeur op het onderste plateau zodat er niets kan druipen of lekken op andere spullen.
  • Groenten, kruiden en fruit bewaar je in de groentela omdat je wilt voorkomen ze tegen de achterwand komen en bevriezen.
  • Bewaar bepaalde soorten groenten en fruit buiten de koelkast. Bij deze soorten komt tijdens het rijpen een gas (ethyleen of etheen) vrij. Dit gas zorgt ervoor dat andere producten die in de buurt liggen sneller rijpen of rotten.

    Voorbeelden van fruitsoorten die etheen of ethyleen produceren zijn : avocado, bananen, (gele) appelen, kiwi, nectarine, perzik, pruimen en tomaten. Vooral producten als sla, peterselie, basilicum, broccoli en andere koolsoorten zijn hier heel gevoelig voor.
  • Zet nooit voedsel in de koelkast dat heet of warm is. Wacht tot het goed is afgekoeld.
  • Potten jam en andere conserven moeten, eenmaal geopend, in de koelkast bewaard worden.
  • Bewaar restjes eten altijd goed afgedekt.

Wat bewaar je niet in de koelkast?

Tomaten, komkommer, courgette, aubergine en paprika’s bederven eerder in de koelkast. Bewaar ze als het kan op een koele, donkere plek buiten de koelkast.

Tropische fruitsoorten zoals citrusvruchten, mango’s, bananen, kiwi’s en avocado’s bewaar je beter buiten de koelkast.

Voor (ongeschilde) aardappelen en uien is de koelkast te vochtig. Bewaar ze droog en donker.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *