leren schoenen knellen

Hoe kan je leren schoenen soepel maken?

Of schoenen lekker zitten, merk je vaak niet als je ze even past. Pas als je ze langer draagt merk je of ze echt fijn zitten. Als ze niet lekker zitten kan dat blaren en andere ongemakken veroorzaken. Vaak komt dat doordat het leer hard, stug en stijf is. Maar daar is best wat aan te doen. Hoe kan je leren schoenen soepel maken, en dan zonder ze te ruïneren?

Manieren om leer soepel te maken

1. Blijf ze dragen

Als nieuwe leren schoenen niet fijn zitten of misschien al blaren veroorzaakt hebben, dan kan je in de verleiding komen om ze achter in je kast te zetten en er niet meer naar om te kijken. Niet doen. Blijf ze dragen en wissel ze af met comfortabele schoenen. . Al is het maar gewoon thuis voor een korte tijd. Door ze te dragen worden schoenen uiteindelijke soepeler.

Draag de nieuwe schoenen tot ze pijn gaan doen, maakt niet uit hoe lang je ze aan hebt. Probeer dit een paar dagen vol te houden.

2. Bewerk je schoenen met een föhn

Warmte kan helpen om leer soepeler te maken. Doe zo dik mogelijke sokken, of meerdere sokken aan en pak de föhn. Bewerk de schoenen met de warme lucht en in het bijzonder op de plekken waar ze knellen. Laat de schoenen afkoelen terwijl je ze aanhoudt.

3. Gebruik shoe stretch spray

Shoe stretch spray is een spray speciaal bedoeld voor schoenen die knellen of te strak zitten. Ze maken het leer van schoenen zacht en rekbaar. Je kan de spray ook heel goed gebruiken in combinatie met een schoenoprekker (zie punt 4.)

4. Gebruik een schoenoprekker

Schoenoprekkers of schoenspanners zijn er in verschillende maten en zijn bedoeld om schoenen mee op te rekken. Gebruik de schoenoprekkers zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing. De schoenen zullen na gebruik minder strak zitten.

schoenoprekker

5. Natte kranten

Een oude bekende, goedkope maar werkzame methode is om je knellende schoenen te vullen met vochtige kranten. Spuit hiervoor kranten met de plantenspuit zodat ze door en door vochtig zijn, maar zeker niet kletsnat. Maak er een prop van en vul de schoenen er mee. Laat ze helemaal opdrogen voor je de kranten weer verwijderd.

6. Oprekken met een lepel

Nog een makkelijke methode die iedereen op elk moment kan doen en die niks kost. Bewerk de binnenkant van je schoenen met een lepel waarbij je het leer een beetje probeert op te rekken. De druk die je met de lepel zet lijkt op de bewegingen van je voet in de schoen en helpt het leer soepeler te maken.

7. Isopropyl alcohol en vaseline

Rubbing alcohol of isopropyl alcohol 70% is alcohol die heel snel verdampt. Doe het op een watje of keukenpapier en behandel je schoenen er mee. Ga door tot de alcohol in de schoenen wordt opgenomen. Wacht tot de alcohol verdampt is. Doe wat vaseline op een doek of op je vingers en smeer je schoenen ermee in. Je kan ook een zachte tandenborstel gebruiken.

Isopropyl alcohol
Vaseline