suede verzorgen

Hoe houd je suède mooi?

Laatst bijgewerkt:

Suède is populair en mooi, maar je moet wel weten hoe je er mee om moet gaan om het mooi te houden.

Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer. Het is daardoor zachter maar ook minder stevig en kwetsbaarder. Voor het onderhoud van Nubuck geldt hetzelfde als voor suède. Nubuck is gemaakt van leer waarbij de toplaag is opgeschuurd en daardoor een suède-achtige look krijgt. Het is over het algemeen wat steviger dan suède.

blSuède beschermen zonder de kleur te verpesten

Schoenen, jacks, jasjes en tassen van suède kun je het beste inspuiten om ze zo te beschermen tegen vlekken, waterkringen en verkleuringen. Zelfs als erop staat dat het al behandeld is, kan het geen kwaad om het zelf nog eens te doen.

Deze sprays, die speciaal bedoeld zijn om suède tegen water en vlekken te beschermen, maken gebruik van nanotechnologie en van te veel spuiten is geen sprake. Het is ook niet zo dat je het suède ermee afsluit of dat het niet meer kan ademen. Wat zo’n spray doet, is voorkomen dat vloeistof of andere stoffen in het suède trekken.

Kan je met suède door de regen en sneeuw?

Je kan met je suède laarzen, tas of jas best door een regenbuitje, mits je ze goed behandeld hebt met een beschermende spray zoals hierboven beschreven. Maar als het echt met bakken uit de hemel komt, kan je toch beter iets anders aantrekken.

Wat doe je als suède nat wordt?

Als suède nat wordt, kun je het het beste op een natuurlijke manier laten drogen. Als het alleen plaatselijk nat is kun je het zoveel mogelijk afdeppen met keukenpapier of tissues. Natte schoenen kun je vullen met papier zodat ze hun natuurlijke vorm aannemen (maar niet groter worden). Laat ze daarna drogen op een koele plaats. Niet op de verwarming zetten. Als ze droog zijn borstel je ze licht op zodat ze weer die fluweelachtige uitstraling krijgen.

Hoe behandel je vlekken op suède?

Als je een vlek krijgt in het suède dan kun je daar het beste een gum, borstel of speciaal suède blokje voor gebruiken. Doe dit zo snel mogelijk, voordat de vlek in het materiaal trekt.

Pas vooral op met vetvlekken

Vet of olie en suède zijn een slechte combinatie. Je kan bijvoorbeeld makkelijk een druppel olie op je laarzen knoeien als je staat te koken.

Huismiddeltjes om vlekken uit suède te halen

  • Vlekken kun je ook verwijderen door het suède boven een pan kokend water te stomen.
  • Vetvlekken kun je proberen te verwijderen door er een tissue of keukenpapier op te leggen en daarover met een warme strijkbout te bewegen. Als het goed is trekt het vet dan in het papier.
  • Ook wat azijn op een (tanden)borstel kan ook helpen bij vetvlekken in suède.
  • Heb je geen speciale suèdeblok of -gum bij de hand, dan kan je het ook met een schone vlakgum voor papier proberen.
  • Als niks afdoende heeft geholpen zou je nog kunnen proberen om je hele schoenen met olie of suède te behandelen.

Hoe hou je suède zacht?

Door vocht en vuil kan suède dof en hard worden. Regelmatig borstelen helpt om stof  en vuil te verwijderen en het zo soepel te houden.

Kan suède in de wasmachine?

Ik heb dit nooit zelf geprobeerd maar ik lees op internet verschillende berichten dat je suède jacks en tassen in de wasmachine kunt wassen op het wolwasprogramma. Je smeert kragen en manchetten die vet zijn geworden dan in met wat babyshampoo en doet ook wat babyshampoo in het wasmiddelenbakje en eventueel wat wasverzachter in het daarvoor bedoelde bakje.

Hoe bewaar je suède?

Bewaar schoenen en tassen in stoffen zakken of schoenendozen en bij voorkeur niet in plastic waar ze niet kunnen ademen. Bewaar ze niet op vochtige plaatsen.

Kan je suède verven?

Soms kunnen vlekken of het uitbijten van kleur ervoor zorgen dat het suède eigenlijk niet meer mooi is. Verven zou dan een oplossing kunnen zijn om schoenen of tassen een tweede leven te geven. Suède is goed verfbaar met speciaal verkrijgbare suédeverf, maar het kan ook de textuur van het suède veranderen. Je kunt alleen van licht naar donker verven. Suède verf is in vele kleuren verkrijgbaar bijvoorbeeld bij schoenmakers of online.