belasting teruggave

Wat kan ik met mijn belastingteruggave doen? Investeren!

In deze periode van het jaar mogen we weer de belastingaangifte doen. Voor de een is dit een pleziertje en voor de ander is dit een baalmoment, dit zit hem met name in het betalen of ontvangen van geld na de aangifte. Vooral wanneer de uitkomst is dat je geld terugkrijgt. Dat is natuurlijk ook echt iets om naar uit te kijken. Die belastingteruggave vindt meestal ergens in de zomerperiode plaats. Dat betekent dat je dan ineens behoorlijk wat geld meer te besteden hebt. Dat klinkt wel heel interessant. Daar ga je natuurlijk niet onzorgvuldig mee om. Het is belangrijk om er iets goeds mee te doen. Rond deze periode krijg je ook eventueel vakantiegeld, het is dus een moment dat je ineens aardig wat geld zou kunnen ontvangen. Het kan fijn zijn om nu al wat opties te overwegen wat je zou kunnen doen met het geld.

Mogelijkheden belastingteruggave

Er zijn verschillende mogelijkheden wat je kan doen met de belastingteruggave, zo kan je dat apart zetten op een spaarrekening. Ook kan je kiezen voor een welverdiende vakantie. Andere kiezen er weer voor om het te gaan beleggen, met een bepaald beleggingsdoel, bijvoorbeeld vermogensgroei of eerder stoppen met werken. Voor iedereen is het verschillend wat hij of zij doet met de belastingteruggave. Wij vertellen graag meer over de optie investeren.

Belastingteruggave gaan beleggen?

Het is allereerst goed om te bekijken wat investeren met je belastingteruggave zo’n interessante optie maakt. Daarvoor kijk je naar de spaarrente, die is tot onder het nulpunt gedaald in Nederland. Op dit moment kost sparen dus alleen maar geld, in plaats van dat het je iets oplevert. Dit komt omdat je ook kosten maakt bij een bank om überhaupt een spaarrekening te hebben. Het is dus geen goed idee als je geld terugkrijgt. Je kunt er beter iets mee doen. Als je er dan iets mee doet, zorg dan dat het je ook iets oplevert. Geef het niet zomaar uit. Investeren en beleggen zijn dus de goede opties die je dan hebt.


De beurs op gaan

De beste manier om te investeren met je belastingteruggave is door de beurs op te gaan ermee. Daar is het nog altijd te doen voor investeerders. Omdat je een aardig bedrag in handen krijgt waar je geen ander doel mee had, kan je ook nog eens direct een goed begin maken. Er zijn heel veel mogelijkheden op de beurs, zowel nationaal als internationaal. Daarom is het wel ook belangrijk om je hier goed in te verdiepen. Dat kan je ook doen door hulp te zoeken bij een vermogensbeheerder als Evi van Lanschot, zij kunnen je goed informeren over de voordelen en risico’s van beleggen.

Investeren in vastgoed

Een andere optie die je hebt als je geld hebt, is investeren in vastgoed. Dat kan al op een hele simpele manier door extra af te lossen op je hypotheek. Daarmee maak je je schuldenlast kleiner en je bezittingen iets groter. Als je echt een goed bedrag terugkrijgt van de belasting, dan kan je ook naar ander vastgoed kijken. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een vakantiewoning. Daar is een goed rendement uit te halen door het te verhuren. Het zijn dit soort investeringen die in recente jaren alleen maar populairder zijn geworden. Daar kan je van profiteren.

Moderne manieren om te investeren

Er zijn natuurlijk ook moderne manieren om te investeren. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten op cryptomunten of op NFT’s. Het is wel heel interessant om daar het geld van je belastingteruggave voor te gebruiken. Het is bijvoorbeeld ook goed om eens te bekijken of je je kansen kan spreiden door zowel iets op de beurs, als met de moderne opties te doen. Daarmee kan je dan ook nog eens zorgen dat je risico wat kleiner wordt. Een gemengd pakket is dus in ieder geval iets wat je kan overwegen als je geld beschikbaar hebt hiervoor.


Direct aan de slag gaan

Het is belangrijk om niet af te wachten en gewoon de kans te pakken. Het is bekend dat voor investeren geldt dat eerder beginnen altijd beter is. Het is daarom ook slim om het geld dat je straks terugkrijgt van de belastingdienst direct te gebruiken. Op die manier maak je je kansen op een goed rendement op de lange termijn ook alleen maar groter. Dat is juist ook de inzet als je gaat investeren. Daarom is het belangrijk om er goed van te profiteren en niet te lang te wachten. Zo haal je er nog meer uit dan.