Je eigen bedrijf beginnen, hoe financier je dat?

Droom je er ook van om je eigen bedrijf te beginnen? Allereerst moet je natuurlijk een goed idee hebben. Wat voor soort bedrijf gaat het worden? Vervolgens heb je een plan van aanpak nodig of een businessplan. Maar dan volgt de vraag waar ieder beginnend bedrijf mee te maken heeft: hoe ga je dat betalen?

Geld vinden voor je beginnende bedrijf is vaak niet zo makkelijk. Toch zijn er mogelijkheden genoeg en de aanhouder wint.

Hieronder lees je verschillende mogelijkheden om je bedrijf te financieren:


Spaargeld

Als je zelf spaargeld hebt en je wilt dat in je bedrijf steken, dat is dat waarschijnlijk de goedkoopste en makkelijkste manier. Het voordeel is dat je niet hoeft te onderhandelen, geen aanvragen hoeft te doen en geen geld kwijt bent om te lenen. Alleen jijzelf loopt risico. Tegelijkertijd is dat ook een nadeel . Als het misgaat kan je zowel zakelijk als privé in de problemen komen.

Zakelijk krediet

Bij een bank of kredietinstelling kan je een zakelijke krediet aanvragen voor de financiering van je startende bedrijf. Bij banken heb je daarvoor meestal een businessplan of ondernemingsplan nodig. Je kan een zakelijk krediet krijgen in de vorm van een lening of in de vorm van een doorlopend krediet waarbij je, op ieder moment dat het nodig is, geld kan opnemen tot een bepaald bedrag.

Subsidies en overheidssteun

Vanuit de overheid en gemeente zijn er allerlei initiatieven om startende ondernemers op gang te helpen. Die steun kan variëren van het behouden van je uitkering of het aanvullen van je salaris tot een bepaald niveau voor een bepaalde periode. Is je bedrijf innovatief of heeft het een maatschappelijk belang, dan zijn er innovatiekredieten of MKB kredieten waar je voor in aanmerking kan komen. De Kamer van Koophandel kan je over de mogelijkheden informeren.


Familie en vrienden

Misschien zijn er in je omgeving mensen die vertrouwen hebben in jouw plannen en jou willen helpen door je een startkapitaal te lenen. Hoe goed de relatie ook is en hoeveel vertrouwen jullie ook in elkaar hebben, wees verstandig en zet de afspraken op papier. Zo verklein je de kans op ruzie en problemen in de toekomst.

Crowdfunding en crowdlending

Crowdfunding is een manier van financieren waarbij je geld ophaalt bij het publiek. Door je plannen te presenteren op een crowdfunding platform kunnen geïnteresseerden een klein of groot bedrag in je bedrijf investeren. Crowdlending werkt op hetzelfde principe alleen beloof je dan om het geld na een bepaalde periode weer terug te betalen met rente. De kunst hierbij is om je plan zo te presenteren dat je de aandacht van zoveel mogelijk crowdfunders weet te trekken.

Durfinvesteerders

Er zijn investeerders of venture capitalists die geld willen of durven investeren in beginnende bedrijven of startups. Ze helpen daarbij beginnende bedrijven die afgewezen worden door banken en kredietmaatschappijen omdat ze het te risicovol vinden.

Deze durfinvesteerders zijn vaak geslaagde en/of oud-ondernemers die anderen willen helpen hun dromen waar de maken. Een voorbeeld hiervan zijn de Business Angels Netwerken Nederland.