Hoe kies je de beste uitvaartverzekering?

Je uitvaart is een onderwerp waar niemand graag over nadenkt maar waar je niet onderuit komt. Je wilt natuurlijk niet dat je dierbaren na jouw overlijden opgezadeld worden met hoge kosten waar jij je voor een klein bedrag per maand tegen had kunnen verzekeren.
Dat een uitvaartverzekering belangrijk is, weten de meeste mensen gelukkig wel. 70% van de Nederlanders heeft dan ook zo’n verzekering afgesloten. Maar wat voor soort uitvaartverzekering je nou het beste kunt afsluiten is wat lastiger te bepalen. Hieronder geven we daarom een kort overzicht van alle zaken die een rol kunnen spelen in de keuze voor een bepaalde verzekering.

1. Geld of diensten

Met een uitvaartverzekering verzeker je je tegen de kosten die komen kijken bij een crematie of een begrafenis. De verzekering keert – afhankelijk van de polis die je hebt afgesloten- een som geld uit waarmee je alles zelf kunt regelen of verleent één of meerdere diensten rondom je overlijden. Bespreek met je partner, kinderen of andere familieleden en vrienden in hoeverre zij bij jouw overlijden in staat of bereid zullen zijn om zaken zelf te regelen en bedenk ook waar je jezelf het prettigst bij voelt. In verschillende levensfases zul je ook andere ideeën en wensen hebben bij een uitvaart. is hier bij jouw verzekeraar ruimte voor?

2. Premiekosten

Veel mensen kijken alleen naar welke uitvaartverzekering de laagste premiekosten heeft. Maar belangrijker is dat je een verzekering kiest die het beste aansluit bij jouw persoonlijke wensen. Je kunt kiezen voor een eenvoudige en goedkope uitvaartverzekering maar ook voor een zeer uitgebreide verzekering en alles ertussen in. Het verschil zit dan in het uit te keren bedrag of in de mate waarin de uitvaart wordt verzorgd.

3. Indexering

Momenteel kost een begrafenis in Nederland tussen de 7000 en 10.000 euro. Maar over twintig jaar hebben we het zeer waarschijnlijk over een heel ander bedrag. Het is daarom heel belangrijk dat de verzekeraar ieder jaar een inflatiecorrectie toepast, let hier goed op bij het afsluiten van de polis. Dit wordt ook wel indexering genoemd.

4. Gezondheid

De premie van de verzekering verschilt per persoon en is afhankelijk van veel verschillende factoren. Niet alleen de gewenste dekking en het verzekerde bedrag maar ook het geslacht, de leeftijd en de gezondheid. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering worden vaak een aantal gezondheidsvragen wordt gesteld. Hoe gezonder en jonger, hoe lager de premie zal zijn.
Meer over hoe je de premie voor een levensverzekeringen laag houdt, lees je hier.