uitgeven of sparen

Uitgeven of sparen? Balanceer wensen en benodigdheden in je budget

Budgetteren is een essentieel onderdeel van geldbeheer. Het vaststellen van je inkomsten en verwachte uitgaven is vrij simpel. Maar hoe bepaal je vervolgens waar het geld wat je overhoudt naartoe gaat? Sparen is belangrijk voor een stabiele toekomst, maar je wil natuurlijk ook de vruchten van je harde werk plukken en eens in de zoveel tijd iets voor jezelf of je familie kopen.

Hier zijn 3 tips die je helpen bij het vaststellen van je vrijetijdsbudget!

Kies een hobby waar je geld mee kunt verdienen

Het hebben van hobby’s is belangrijk. Deze helpen je namelijk om te ontspannen na een drukke werkweek, waardoor je op maandag weer met vernieuwde energie aan de slag kan. Hobby’s kunnen helaas aardig wat geld kosten. Als jij gefocust bent op financiële middelen opbouwen, kan het dus voelen alsof het hebben van een hobby je in de weg zit.

Onze tip: kies een hobby die geen geld kost, maar geld kan opleveren. Een van de populairste hobby’s waar aardig wat geld mee verdiend kan worden is investeren in cryptovaluta. 

Als jij overweegt om te starten met beleggen in crypto, is het belangrijk om je goed in te lezen over de verschillende mogelijkheden. In haar artikel over de beste crypto memes volgens Cryptonews geeft crypto-expert Tessa Blokpoel een spoedcursus meme munten: een van de populairste crypto trends in 2025. Meme-munten zijn gebaseerd op internetgrappen en worden gestart voor humoristische doeleinden, maar eindigen als een zeer lucratieve investeringsoptie.

Door een hobby te kiezen waarmee je een extra zakcentje kan verdienen, kan je twee vliegen in één klap slaan. Je kan in het weekend wat stoom afblazen, en je financiële doelen sneller bereiken.

Maak gebruik van de 50/30/20 regel

De 50/30/20 regel is een simpel financieel hulpmiddel dat je helpt genoeg geld opzij te zetten, zonder dat je levensgenot eraan ten onder gaat. Mensen die deze vuistregel volgen, geven iedere maand 50% van hun inkomsten uit aan vaste lasten en nodige kosten. Denk bijvoorbeeld aan huur, verzekeringen en boodschappen.

30% van de inkomsten wordt besteed aan persoonlijke uitgaven, oftewel vrijetijdsbesteding. Hieronder vallen zaken zoals vakanties, uitjes, kleding en elektronica. Voor de 50/30/20 regel mag deze categorie ook minder, maar nooit meer dan 30% van je totale inkomsten zijn. 

Het geld dat je vervolgens overhoudt (20%) gaat direct naar je spaarrekening. Dit is in principe genoeg om in de toekomst een stabiele basis op te bouwen. Sommige mensen kiezen ervoor om dit geld, of een deel hiervan, te investeren. Let wel op dat hier risico’s aan vast kunnen zitten.

Extra tip: Houd er rekening mee dat abonnementen vaste lasten zijn, maar niet altijd nodig zijn. Abonnementen op streamingdiensten, sportclubs en tijdschriften vallen bijvoorbeeld eerder onder de ‘persoonlijke uitgave’ categorie. 

Zet automatische incasso’s aan

Het naleven van de 50/30/20 regel kan in de praktijk voor sommige mensen lastig zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je in een maand vrijwel geen persoonlijke uitgaven hebt, maar de maand daarop onverwachts op vakantie wilt. 

Om deze reden kan het handig zijn om aparte rekeningen op te stellen voor je vaste lasten, persoonlijke uitgaven en spaargeld. Vervolgens kan je automatische incasso’s opstellen die een deel van je loonstrook direct overmaken naar de desbetreffende rekeningen.

Op deze manier ben je flexibeler in je maandelijkse uitgaven, en ben je ervan verzekerd dat er genoeg geld in ieder potje terechtkomt.